26.10.09

Vielä vähän rokotteista

Antti Heikkilän blogissa tuli vastaan pieni kommentti Paul Offitista.

Lopuksi mietteitä niistä, jotka hyötyvät hysterian luomisesta. Kerroin edellisessä blogissani kollega Paul Offitista, joka paatoksellisesti puolusti rokotuksia New York Timesissä. Kundi kääri palkkioksi 29 miljoonaa taalaa kun hämmensi sopivalla tavalla soppaa.


Todellakin. Offit oli mukana rotavirusrokotteen kehittämisessä. Hänellä on oman käden kokemusta rokotteiden suunnittelusta, testaamisesta ja valmistamisesta. Sen lisäksi hän puolustaa rokottamisen etuja. Lisäksi hän oli mukana rotavirusrokotekampanjan edistämisessä.

Mites sen Offitin kehittämän rokotteen käytön seuraamukset?

Rotavirus season came later and was considerably milder than expected this year, evidence that the vaccine introduced in 2006 (RotoTeq) may be a public health success story, according to the CDC.

Compared with the previous 15 rotavirus seasons, activity during the current season started two to four months later than usual and was "diminished in magnitude by >50%," agency analysts reported in the June 27 issue of Mortality and Morbidity Weekly Report.

MMWR editors wrote that the changes in "rotavirus activity coincide with increasing use of rotavirus vaccine among infants."



Edellisiä vuosia paremmat luvut voivat kuitenkin selittyä monen tekijän yhteispelistä, esim. yleisestä laumaimmuniteetin vahvistumisesta. Kuitenkin, rotavirusrokote ei näyttäisi olevan hukkaan heitetty toimenpide. Tosin sen etuina on vain vähemmän sairaita lapsia ja vähemmän kärsimystä. Onko se todella miljoonien dollarien arvoista?

Toisaalla Heikkilän blogissa kauhistellaan rokotteiden sisältämää elohopeaa.

Rokotuksia puolustava lääkäri Paul Offit kehuu nykyistä rokotetta New York Timesissä. Artikkeli on kuin vanhojen päivien Pravdasta. Mitään haittoja rokotteesta ei hänen mukaansa ole. Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy tekstistä. Ilmeisesti pojilta on pääsyyt lipsahdus sillä artikkelissa sanotaan selvästi rokoteannoksen sisältävän elohopeaa 25 mikrogrammaa!

Elohopea on hermomyrkky, jonka altistumisen yläraja WHO:n mukaan on 0.47 mikrogrammaa vrk:ssa. Pienellä laskutoimituksella selviää, että 5 kg:n painoiselle lapselle ylin elohopea-annos saa olla korkeintaan 2,35 μg (mikrogrammaa) ja 10 kg:n kokoiselle 4,70 μg ja vastaavasti 20-kiloiselle 9.4 μg. Joten isolle lapselle rokotus ylittää sallitun elohopea-annoksen 2.5-kertaisesti ja vastaavasti pienelle lapselle annos ylittää sallitun yli kymmenkertaisesti.



En osaa sen paremmin kommentoida Heikkilän annoslaskelmia. Olisi kiva tietää onko laskelman lähtöarvot tehty puhtaan elohopean vai etyylielohopean määrille. WHO:n sivuilla kun lukee, että rokotteiden elohopeamäärät on tarkkaan laskettu ja määritelty.

Thiomersal (sodium ethylmercurythiosalicyclate or thimerosal), which contains 49.6% ethylmercury, has been used as a vaccine preservative since the 1930s. As ethylmercury does not accumulate and is actively excreted via the gut, the health risk from this exposure is low. Concerns were raised in 1999 about the cumulative amount of mercury in infant immunization schedules. In 2006 the WHO Global Advisory Committee on Vaccine Safety concluded that there were no reasons to change current immunization practices.7


Heikkilän harmiksi rokotteissa käytetään tiomersaalia, jossa on etyylielohopeaa. Etyylielohopeamolekyyli sisältää elohopea-atomin. Etyylielohopea poistuu kehosta n. 30 päivän aikana. Sen puoliintumisaika on 3,7 päivää. Ripeä poistuminen selittyy tämän elohopeayhdisteen biokemiallisella ominaisuudella: se ei bioakkumuloidu, eli kasaudu elimistöön. Metyylielohopea taas tekee sitä, ja on ymmärrettävästi huomattavasti vaarallisempaa ainetta. Kalat keräävät metyylielohopeaa itseensä, jota ihmiset vuorostaan popsivat sisäänsä lohifileiden &sushin välityksellä. Nomnom. Metyylielohopean puoliintumisaika elimistössä on n. 50 päivää.

Ihmisen aineenvaihdunta reagoi näihin elohopeayhdisteisiin eri tavalla. Etyyli- ja metyylielohopeat poistuvat kehosta eri reaktoiden kautta. Siksi toinen on turvallisempaa.

Tämän takia pitäisi olla tarkkana, kun puhutaan elohopea-annoksista. Ei pidä keskittyä vain elohopea-sanaan ja unohtaa kemian lakeja. Jos olet huolissasi rokotteiden sisältämästä tiomersaalista, niin ethän koskaan ikinä milloinkaan anna lastesi syödä kalaa.

Kyseisessä New York Timesin jutussa Offit ei kirjoita, että rokotteissa olisi 25 mikrogrammaa elohopeaa:

H1N1 vaccine distributed in multi-dose vials will contain about 25 micrograms of ethyl mercury per dose.


Huom: Etyylielohopeaa. Elohopeaa olisi siis vähemmän kuin 25 mikrogrammaa. Vaikka Offit tarkoittaisi puhdasta elohopeaa, niin silloinkin näyttäisi menevän FDA:n hyväksymien lukujen turvalliselle puolelle:

At concentrations found in vaccines, thimerosal meets the requirements for a preservative as set forth by the United States Pharmacopeia; that is, it kills the specified challenge organisms and is able to prevent the growth of the challenge fungi (U.S. Pharmacopeia 2004). Thimerosal in concentrations of 0.001% (1 part in 100,000) to 0.01% (1 part in 10,000) has been shown to be effective in clearing a broad spectrum of pathogens. A vaccine containing 0.01% thimerosal as a preservative contains 50 micrograms of thimerosal per 0.5 mL dose or approximately 25 micrograms of mercury per 0.5 mL dose.


Yksi tonnikalavoileipä sisältää 28 mikrogrammaa elohopeaa.

6 comments:

Sähis said...

Alkaa pikku hiljaa vituttaan tuon Heikkilän laukomiset. Lähipiirissä asuvien pikkulasten mammaryhmässä valtaosa ei ole ottamassa kumpaakaan rokotetta (kausi ja sika), ja osa aikoo ottaa vain kausi-influenssaan.

Yksi perhe vastasi, että he olivat lukeneet huolestuttavia tietoja näistä rokotteista yhdeltä johtavalta suomalaiselta lääkäriltä. Vahvasti epäilen Heikkilää tuoksi "yhdeksi johtavaksi" lääkäriksi.

Ja välillä ihmetyttää asian käsittelytapa tutkivassa journalismissa (lähinnä viittaan yle:n). Rokotteiden ongelmista raportointi on ollut hyvin mediaseksikästä. Kuitenkin rokotteiden vastustajien perättömien väitteiden lyttääminen olisi vähintään yhtä paljon yhteisen edun mukaista. Ja tarvittavat tiedot tähän kuten esimerkiksi ne, joita PA nyt esittelit. Ei varmasti pitäisi olla hirveän vaikea ammattilaisen löytää.

Anonymous said...

Jos esim Heikkilän lähipiiristä joku rokotusta tarvitseva ei ota rokotusta ja kuolee, onko hän valmis ottamaan syyt niskoilleen. Kuitenkin kyseessä on kaveri, kenen kemian osaaminen on mitä on. Silti esittäytyy auktoriteettinä.

MrrKAT said...

Haukea on tarjottu opiskelijoillekin, (jotka mättävät purkeittain tonnikalaa). Hauki sisältää elohopeaa satoja mikrogrammoja kilo. Iästä riippuen, esim. 7v hauki enonkokoskelta, lähes 700 mikrogrammaa elohopeaa per kilo.

Suomenlahden silakoissa elohopeaa on ollut (90-luvun lopulla) 20-50 mikrokrammaa per kilo.
Jos syö silakkalaatikon viikossa niin.. ?

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Ei kai opiskelijat nykyään enää vedä tonnikalaa hirveästi. On nimittäin kallista kilohinnalta verrattuna moneen muuhun.

Tosin minä vedän tonnikalaa aika paljon, koska se on ns. mukaan pakattavaa ja helppoa safkaa. Että "suoraan purkista".

Montakohan rokotetta minun pitäisi ottaa että pääsisin samaan. Minulla täytyy olla moninkertainen autismi. Se selittäisikin paljon. :)

MrrKAT said...

Minäkin syön mieluusti paljon kalaa, myös tonnikalaa. Minussa ei silti ole ole mitään vikaa vikaa vikaa.

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Itse koetin a-influenssarokotetta 5-v sitten ja sain jonkin tartunnan välittömästi. Ei kiva.

Eikä vähentänyt virusalttiutta seuraavan vuoden aikana.