2.10.09

Fossiileja kaikkialla

Ensin julkaistiin tietoja lintujen kehityksestä kertovasta "nelisiipinen" Anchiornis huxleyi fossiilista. Dinosaurukseksi luokitellulla eläimellä oli pitkiä sulkia etu- ja takaraajoissa. Lintujen lentokyvyn evoluutiossa vaadittiin alkupyrähdyksissä vaadittiin useamman siiven apua. Lentotaidon parantuessa eturaajojen sulat ottivat ns. otteen kyvystä, ja jaloissa olevat sulat jäivät tarpeettomiksi. Jotkut ovat argumentoineet, että lintujen kaltaiset dinosaurukset ilmestyivät liian myöhään ollakseen lintujen esi-isiä. Anchiornis fossiilia tutkineet ovat toista mieltä. Se ilmestyi sopivasti ennen lintuja.

Sitten uutisissa on Ardipithecus ramidus. Tämä ihmisten esi-äiti käveli pystyssä, oli kaikkiruokainen ja osasi tehdä yhteistyötä. Peräti yhdentoista paperin voimalla julkaistua Ardipithecusta on kuvailtu Lucy-fossiilia tärkeämmäksi löydöksi. Fossiilit löydettiin jo 90-luvulla, mutta niitä mittailtiin, koottiin ja tutkittiin suurella antaumuksella.

Tutkimukset julkaistaan tänään Science-lehdessä.

4 comments:

Sähis said...

PA:
"Ensin julkaistiin tietoja lintujen kehityksestä kertovasta "nelisiipinen" Anchiornis huxleyi fossiilista. Dinosaurukseksi luokitellulla eläimellä oli pitkiä sulkia etu- ja takaraajoissa. "

Tästähän tuli jokin aika sitten Prisma dokkari:
"17.8. Prisma: Nelisiipinen hirmulisko
Kiinasta on löytynyt fossiili, joka on virittänyt keskustelun lentokyvyn alkuperästä. Kyseessä on noin 130 miljoonaa vuotta sitten elänyt hirmulisko, jolla oli höyhenpeite neljässä raajassa.
"

Löytyy varmaan areenasta. Tuo oli aika mielenkiintoinen pätkä missä valtaosa tutkijoista yritti selvittää tuulitunnelitutkimuksilla takasulkien tarkoitusta ja lentokyvyn oppimisen kehitystä.
spoilerTaisi sopia parhaiten puusta toiseen hyppäämiseen.spoiler.

Lisäksi oli ainakin pari tutkijaa jostain yliopistosta yritti osoittaa takasulilla ja niiden fossilin tulkinnan mukaisella jalkojen asennolla, että linnut ei polveutuisi dinosauruksista vaan matelijoista. Muut tutkijat ei tuntunut ottavan näitä kovinkaan vakavasti.

Paholaisen Asianajaja said...

Esiäiti on tänään peräti etusivun uutinen Aamulehdessä. Sisäsivuilla esitellään fossiilia kokonaisen sivun verran.

Anonymous said...

Sähis: siinä Prisma-dokkarissa oli kysymys Microraptorista, ei Anchiornisista.

Sähis said...

Niinpäs taisi ollakin. My bad