18.10.09

Plasebon tarkasteluaLumevaikutuksen toimivuus on faktaa, mutta toistaiseksi ei tiedetä mitä mihin sen toiminta perustuu. Ilmiö on jatkuvan tutkimisen kohteena. Viimeksi on seurattu miten selkäydin reagoi lumehoidon aikana.

13 vapaaehtoiselle valehdeltiin. Heille uskoteltiin, että kipukokeen aikana annetaan helpotusta puudutusainetta sisältävän voiteen avulla. Samalla kerrottiin, että kokeella testattaisiin voiteen tehoa. Tutkijat kertoivat, että puolet saisivat lumelääkettä.

Oikeasti kaikki saivat tehotonta tahnaa iholleen.

Kipua stimuloitiin lämmöllä. Ensimmäisellä kerralla se säädettiin pienemmälle teholle. Kun testattiin väitettyä kontrollivoidetta, niin lämpötilaa nostettiin ylemmäs.

Lämpötilojen säätelyllä vapaaehtoisia ohjattiin ajattelemaan, että voide oikeasti toimii. Näin vapaaehtoiset ehdollistettiin uskomaan voiteen tehoon.

Myöhemmin suoritettiin selkärangan fMRI skannaus, kun voiteita levitettiin kahteen eri kohtaan. Kohtiin laitettiin lämpöä saman verran 15 kertaa.

Tekaistu kipuvoide toimi. Vapaaehtoiset sanoivat, että heillä oli 26 % vähemmän kipua siinä kädessä, toisin kuin kontrollivoidetta saaneessa kädessä.

Ihmisten hermoradat reagoivat eritavalla kipuun. Kontrollivoidetta saaneiden reaktiot ilmenivät alaniskan vasemmalla puolella. Nämä hermotoiminnan signaalit katosivat "kipuvoiteen" käytössä.

Tutkijaryhmä ei tiedä mikä aiheutti eron tuloksissa. Nyt on kuitenkin paikallistettu kipureaktoiden lumevaikutus. Lumetehon hallinta olisi todella lupaava hoitokeino. Etsintä jatkuu.

1 comment:

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Ihminen on sosiaalinen olento.

Ihminen voi sairastua sosiaalisen vuorovaikutuksen kautta ja ihminen voi parantua vuorovaikutuksen kautta.

Ihminen jäsentää itseään toisten kautta.

Lääkärien lisäksi olisi valtion taholta tuettava ei-uskonnolista "huomiohoitoa". For real. Tämä tulisi olla osana itsemurhien ehkäisyprojektia - jota ei ole olemassa. Tämä näkökulma voisi tuottaa jopa työkykyisiä ihmisiä osasta työkyvyttömiä masentuneita.

Jokainen ihmissuhde on suggestiivinen. Odotamme ja tunnemme.