28.4.10

Akupunktio toimii, akupunktio ei toimi

New Scientistissa uutisoidaan uudesta akupunktiotutkimuksesta. Rottien vahingoittuneet selkärangat paranivat paremmin, kun jyrsijöitä pisteltiin akupunktioneuloilla. Yksi ryhmä ei saanut mitään hoitoa. Toinen ryhmä sai simuloitua akupunktiota. Kolmas aitoa akupunktiota.

35 päivän kuluttua akupunktioryhmä seisoi ja käveli parhaiten. Kontrolliryhmä laahasi jalkoja. Neuloilla pistely oli hillinnyt tulehduksia, joten hermosolujen tuhoutuminen oli vähäisempää. Tutkijat eivät tiedä mikä mekanismi vaikutti tulehduslääkkeenä. Tutkimuksen perusteella akupunktio näyttäisi auttaisi vain akuuttiin vaivaan.

Guardian-lehdessä uutisoidaan uudesta akupunktiotutkikuksesta. Synnytyskipujen lievennystä ei kannata hoitaa akupunktiolla. Äideillä verrattiin akupunktiota, valeakupunktiota, perinteistä puudutusainetta, sekä tietenkin rohkeimmille synnytystä ilman kipulääkkeitä. Aito akupunktio pärjäsi yhtä hyvin kuin lumehoito. Hyödyt olivat 11 % vähemmän kipua ja tarve pienempään kipulääkkeen popsimiseen.

2 comments:

Lauri said...

Robert Sapolskyn kirjassa Why zebras don't get ulcers sivutaan nopeasti akupunktiota. Neuloilla pistäminen vapauttaa tuntemattomasta syystä endorfiinejä aivoissa. Kun endorfiini-reseptorit tukitaan, akupunktio ei toimi.

Sähis said...

Eikös bloggauksessa linkatussa jutussa ollut tutkijoilla ihan kohtuullinen arvauskin jo ainakin yhdestä toimintamekanismista. Eli että neuloilla pistely aiheuttaa stressivasteen joka hillitsee tulehduksia. Toistaiseksi vaikuttaa kovin heikolta positiiviselta tulokselta.

Muuten, jos ihmistä tarvitsee lävistää noin 1 cm päästäkseen käsiksi "meridiaaneihin", kuinka syvälle hiiriä pistetään. Eli mikä on niiden meridiaanisyvyys? Sentti se ei varmaankaan ole, tai jos on, voi siinä olla elimet vaarassa.