28.10.12

Onko Halloween uskonnollista?

Suomen vapaa-ajattelijat ovat aktiivisesti vastustaneet kouluissa laulettuja suvivirsiä. Näin Halloweenin lähestyessä Kotimaa24 lähti kysymään tärkeitä asioita Vapaa-ajattelijain Liiton pääsihteeri Esa Ylikoskelta.

Vapaa-ajattelijat eivät ole tehneet kanteluja Halloweeniin liittyen. Halloweeniin kuuluu erilaisiin, esimerkiksi noitien, "paholaisten" ja "pirujen ja piruttarien", asuihin pukeutuminen. Sopivatko nämä hahmot kouluun paremmin kuin vaikkapa Enkeli taivaan -virren laulaminen?

Miten tuohon vastattiin? Yllättäen ja täysin epäloogisesti vapaa-ajattelijoiden edustajat eivät näe naamioita ja karkkia kouluissa uskonnollisena toimintana.

Mitä tulee tuollaiseen karnevaalikulttuuriin, se on vähän eri asia kuin uskonnon harjoittaminen. Tätä ei ole pohdittu. Tulkitsisin kuitenkin, että vuodenkiertoon liittyvissä, eri kulttuureista napatuissa, enemmän tai vähemmän leikkimielisissä karnevalistisissa systeemeissä on kyse eri asiasta kuin uskonnon harjoittamisessa. Mitä tulee koulun toimintaan, on eri asia, jos koulu järjestää seurakunnan kanssa jumalanpalveluksen. Se on uskonnonharjoittamista, samoin uskonnolliset päivänavaukset. Sitten tällainen eri kulttuurien tai varhaiskantaisten juttujen kanssa leikkimielinen touhuaminen on eri asia, Vapaa-ajattelijain Liiton pääsihteeri Esa Ylikoski vastaa.

Jenkkilästä tuotu kulutusperinne, jossa lapset pukeutuvat pirullisiin vaatteisiin ei tietenkään koe varauksetonta hyväksyntää Suomessa. Vanhojen perinteiden päälle liimataan karkkia, kurpitsalyhtyjä ja kummitustarroja. Kotimaa24:n kommentoijat osasivat asetella tilanteen oikeaan asiayhteyteen.

Pirut, piruttaret, pääkallot, luurangot, vampyyrit, lepakot, tyhjät silmäkuopat ja kaikki kuoleman kulttuuriin liittyvä on hyvin vahvasti uskonnollista toimintaa, jota noidat, tietäjät, manaajat ja muut noitatohtorit harrastavat. On silkkaa tietämättömyyttä väittää, että ne ovat harmittomapampia kuin Suvirsi.
Kaikinainen kauhu porautuu syvälle lapsen sieluun ja voi saada aikaan pelkotiloja yms.
En kannata halloweenjuhlia. Iloiset ja turvallisuutta luovat karnevaalit ovat tervetulleita.

Tuskin kovi moni osaa edes epäillä, että heidän lapsensa osallistuvat pahuuden palvontaan. Pääkallojen ja aaveiden käyttö ilman niiden laukaisemaa pelkoa ei enää tuota unettomia öitä, jolloin lapsi itkisi niihin liittyviä pelkoja. Jos vanhemmat pakottavat lapsiaan sellaisen materiaalin äärelle, joka tuottaa tuollaista pelkoa, niin vika ei välttämättä ole itse juhlassa.


Palvooko lapsesi Saatanaa tänä Halloweenina?

No comments: