24.10.13

Ilta-sanomat vastaa HPV-rokotekohuun

Eilen vietin iltaa Iltalehden parissa, kun siellä kauhisteltiin HPV-rokotteiden hengenvaarallisuutta. Joissain lehdissä sentään mainittiin jotakin kritiikkiä erikoislääkäri Nina Bjelogrlic-Laakson puheista. Tänään Ilta-sanomat otti asiakseen esittää HPV-rokottamisen puolustuspuheen. Peräti kokonaisen sivun vahvuudella.

"Olisinpa saanut rokotteen" otsikolla alkava juttu kertoo Hilkka Rantalan tapauksesta. 44-vuotias Rantala sairastui kohdunkaulan syöpään. Tuskalliset hoidot saivat Rantalan epäilemään olisiko helpompaa vain kuolla pois. Kipu oli "maanpäällistä helvettiä". Säde- ja sytostaattihoidot tepsivät ja äidin elämä jatkuu. Nyt hänellä on tyttäriä, joilla on edessään paremmat mahdollisuudet välttää kohdunkaulan syöpä.

"Hän on vihainen HPV-rokotteen saamasta kritiikistä" kertoo Ilta-sanomat. Tarina tekee varmasti vaikutuksen lukijaan. Rantala kommentoi meneillään olevaa HPV-kohua:

"Toivon, että kolmen pistoksen sarja säästää tyttäreni sekä mahdollisimman monta muuta tyttöä syövältä."
Ja:

"En voi mitenkään käsittää sitä, miten paljon ihmiset valittavat suomalaisesta terveydenhoidosta. Tekisi mieli täräyttää lättyyn niitä ihmisiä. Minä tiedän, että jos ihminen sairastuu vakavasti, hoito on aivan huippua."

Se suositumpi iltalööppi kertoo näin HPV-rokotteen puolesta. Pienessä faktaikkunassa kehutaan rokotteen tarpeellisuutta. Varmasti hymyilen onnellisesti tämän käänteen takia?


Ilta-sanomat esittelee pelkästään tunteisiin vetoavan artikkelin. Rantalan kokemus on varmasti hirveä. Toivon hänelle ja tyttärelle kaikkea hyvää, mutta ei ole takuita siitä, että juuri hänen tapauksessaan kohdunkaulan syöpä olisi ollut estettävissä Cervarix-rokotteella. Todennäköisesti olisi laskenut todennäköisyyksiä. Anyways, joudun vieläkin odottamaan sellaista asiapitoista kirjoitusta valtakunnan mediassa, jossa kerrottaisiin edes alustavalla tasolla miksi rokotuspeloittelussa mainitut tapaukset eivät tarkoita sitä mitä rokotepeloittelijat väittävät niiden tarkoittavan. Ehkä sellainen ilmestyy joskus Suomen Kuvalehteen tai Helsingin sanomien kuukausiliitteeseen. Ehkä ei. Julkinen keskustelu HPV-rokotteesta on toistaiseksi jumittunut she said, THL said tasolle. Toivottavasti luvassa on parempaa kirjoittelua. Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato.

Ilta-sanomien esittämä yhden henkilön kokemus ja tuntemukset ovat juuri sellaista tekstiä joka vetoaa lukijoihin. Helppo ymmärtää, lähes mahdoton olla samaistumatta. Yksityiskohtainen selostus rokotetutkimuksista laittaisi lukijat kääntämään sivua, jotta pääsisi nopeammin viihde-uutisten pariin. Ymmärrän tunteen, sillä en itsekään mielelläni lue niitä pitkiä selostuksia.

Huomenna on luvassa lisää HPV-kohua, kun THL:n Rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek on puhumassa Ylen Aamu-tv:ssä. Alunperin mukana piti olla itse erikoislääkäri Nina, mutta hänen kutsunsa peruttiin. Hänen järjestönsä päätti vetäytyä kokonaan Aamu-tv haastattelusa. Tarkastan ohjelmapätkän Areenasta illalla.

4 comments:

Maria Morri said...

Toisaalta, jos en nyt ihan aliarvioi ihmisiä, ja jos teen niin pyydän anteeksi, mutta tunteisiin vetoavat henkilöjutut ja anekdootit näyttävät tosi moniin vetoavan yli faktojen. Näkeehän sen luontaistuotetarinoista. Siinä mielessä on ihan lottovoittoa saada kerrankin tunteisiin vetoavaa nyyhkykamaa myös siltä kantilta, joka oikeasti on faktoin perusteltavissakin.

Ez said...

Pitäisin tätä jo voittona. En enää osaa edes toivoa iltapäivälehtien pysyvän tosiasioissa. Nykyään toivon niiden valehtelevan ihmiskunnalle edullisella tavalla.

MrrKAT said...

Onko nyt niin, että somet (FB) toimii erityisen voimakkaana huhujen ja anekdoottien vahvistimena+levittäjänä ja kilpailutilanteen ahdistamana iltapvlehdet joutuu menemään samaan ?

Ennen saattoi ulkopuoliset kommentoida keskustelufoorumeissakin mutta onko nykyään FB:ssä nämä huhuringit suljettuja ? (En tunne FB:tä). Tällöin ainoa puuttumiskeino ulkopuolisille rationalisteille on saada ääntä mediaan, käytännössä joku THL:n asiantuntijan pitää korottaa äänensä. (Salkkareille tämä on sitten todiste että huhu on vaarallinen THL:lle=vaikuttava=ehkä totta?)

Muuten tämä kohu tuo mieleen E95 bensakohun, muistelen että somessa levisi huhua miten se ja se auto hyytyi 10% alkoholin takia. (Ei paljon aateltu että oli vuoden kovimmat pakkaset just silloin).
Epäluulo kesti vuoden-pari mutta on nyt laantunut.

Selina said...

Nörttitytöt kirjoittivat aiheesta hyvän artikkelin viime viikolla.

http://geekgirls.fi/wp/hei-nyt-me-rokotetaan/