10.12.13

GM-ravintotutkimus peruttu ja Hulkin allekirjoitus

Muistatko vielä sen karmaisevan tutkimuksen GMO:n vaaroista? Karmaiseva siinä mielessä, että tutkimus oli tehty niin huonosti. Gilles-Eric Seralin ja kumppanit tutkivat 200 labrarotan avulla olisiko geenimuunnellun maissin, Roundup-rikkaruohotorjunta-aineen ja niiden yhdistelmällä joitain haittavaikutuksia eläimissä. Mukaan mahtui kontrolliryhmä, vaikkakin kaikki ryhmät olivat pieniä. Kahden vuoden seurannan jälkeen tutkimusryhmä oli julistamasssa GM-ravintoa vaaralliseksi. Kansalaisjournalismi toisti väitettä. 

Vaikka lopulta vertailu osoittikin jotain muuta. Paperissa ei kerrottu olennaisia lukuja. GM-ravinto näyttäisi olevan suoja syöpää vastaan. Tietenkin rottia kuoli kokeen aikana. Kuten 200 rotalle tahtoo käydä kahden vuoden aikana. Tutkijat eivät kuitenkaan vaivautuneet tutkimaan (tai ehkä tutkivat mutta tuloksia ei ilmoiteta) mihin rotat kuolivat. Toisaalta paperissa painotettiin rottien kuolleisuutta, josta pääteltiin jotakin GM-ravinnon vaarallisuudesta. Mutta sitten ei vaivauduttu vertailemaan kasvainten kokoa ja ilmestymisaikaa eri ryhmien kesken.

 Ehkä tutkijaryhmä tiesikin ettei noin pienistä koeryhmistä voi vetää niin tärkeitä johtopäätöksiä. Siksi paperia mainostettiin toimittajille pienen ehtosopimuksen kera. Toimittajat eivät saisi kysellä paperista muilta tiedemiehiltä. Lehtiin päätyisi toimittajan omia tulkintoja monimutkaisesta paperista. Ei mikään lupaava skenaario.

Asiasta jotain tietävät tutkijat huomauttivat huonosta tutkimuksesta. Kuinkas sattuikaan, tutkimuspaperi on peruttu alkuperäisestä  Food and Chemical Toxicology julkaisusta. Yleinen mieliala on ollut, ettei tuon tasoista paperia olisi alunperin pitänyt edes julkaista. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.  

Mutta geenimuuntelun vastustajat eivät luovuta! Luonnollisesti (heh!) paperin poisto julkaisusta nähdään Ison Geenin salaliittona, jolla varjellaan luonnottomien geeniyhdistelmien vaarallisuuden julkituomista. Olihan julkaisuryhmittymän riveihin palkattu entinen Monsanton mies Richad Goodman. Institute for Science in Societyn värikkäillä sivuilla on peräti avoin vaatimuskirje paperin puolesta. He vaativat Seraninin tutkimusta takaisin. Allekirjoittaneet ovat tiedemiehiä tai muuten asiasta kiinnostuneita. Tiedemiehiä on yli 200. Joukkoon oli kuitenkin eksynyt nimiä, jotka laittavat miettimään miten suurella tarkkuudella nimiä on kerätty. Se on yleinen ongelma tällaisissa vetoomuskirjeissä ja adresseissa.

GMOLOL-facebookryhmä lukaisi läpi tuota listaa. Tulokset olivat virnistyksen arvoisia. Geenimanipulointia vastustavat niin gammasädetutkija Bruce Banner kuin Arkhamin mielisairaalassa työskentelevä tohtori
Harleen Frances Quinzel aka Harley Quinn. Listalle päätyi myös Aperture Science yhtiön Cave Johnson.

Institute for Science in Society vastasi nopeasti, että heidän listansa oli joutunut hakkeroinnin kohteeksi.

This letter has been subject to cyber-attack by a group on Facebook called GMO LOL whose members have been signing on as fake scientists. These people are insulting concerned scientists who are acting in good faith; just the sort of people you want messing with your food, or telling you what food is safe. We have put in extra checks and our many friends are reporting them to us.

GMOLOL sattui olemaan se ryhmä joka ensimmäisenä huomautti sarjakuvanimistä listalla. Fiktionimet on poistettu listalta. Vaatimuslista ei sinällään valaise miksi Seralinin tutkimuspaperin puutteet eivät olisi merkittäviä. Tietenkin uuden ravinnon turvallisuutta pitää tutkia.

Kiitos vinkistä O. Niemiselle.

4 comments:

Anonymous said...

Aperture Sciencen Cave Johnson näyttää yhä olevan tuolla

Tom said...

Ja tämäkin löytyy :)

Reed Richards MS in Astrohysics MS in Chemistry and Biochemistry PhD in Theoretical Physics PhD in Electrical Engineering, Baxter Building, New York, UNITED STATES

Elämää Koivikossa said...

Voisiko seuraava aihe käsitellä Synergy Pro-argi tuotetta, jonka markkinoijien kertomusten mukaan tulisi parantaa kaikki maan ja taivaan väliltä.

Anonymous said...

Tässä vielä linkkejä joihin markkinoijat yrittävät vedota. Systeemi oman käsitykseni mukaan toimii verkostomarkkinointiperiaatteella, jota itse asian omaiset eivät suostu myöntämään.
http://www.thedoctormodel.com/online-science
http://cardiohealthresearch.com/doctors/dr-arunasalam/hdhi-study/