3.12.13

Luvaton voitelu Puolassa

Katolisen kirkon sairaala Puolassa sai potilaakseen miehen (lyhennetyltä) nimeltään Jerzy R. Hän oli koomassa. Hoidon aikana joku papeista kävi antamassa Jerzylle sairaiden voitelun. Jerzyn synnit annettiin anteeksi siunatun öljyn taikavoimilla. Taivaassa huomioitiin tämä rituaali, sillä Jerzy heräsi myöhemmin koomasta.

Mutta kiittämättömyys on Taivaan palkka. Jerzy luki potilastiedoistaan minkälaisen sakramentin kohteeksi hän oli tietämättään joutunut. Jerzy on ateisti. Hän vaati korvauksia kokemastaan vääryydestä. Miehen uskonvapautta oli kolhaistu voitelulla. Hieman yllättäen Puolan korkein oikeus oli samaa mieltä. Vapaus uskoa tai olla uskomatta suojataan maan perustuslaissa. Materialistiselta kannalta Jerzy ei menettänyt mitään eikä pysyviä vahinkoja jäänyt. Periaate onkin toisten vakaumusten kunnioittamisessa. Sen pitäisi teoriassa kulkea molempiin suuntiin, eli toisten uskonnollisia rituaaleja ei pakoteta eriuskovaisten päälle.

Itse en osaisi loukkaantua Jerzyn tavalla. Ymmärrän periaatteen, mutta samalla en koe toisten rituaaleja niin tärkeiksi itselleni. Loukkaantuminen henkisesti on samaa luokkaa kuin niissä mormonien sijaiskasteissa, joissa yritetään värvätä kuolleita uuteen uskontoon. Jos joku veisaa kalevalan loitsuja sairaspetini vieressä tai karkottaa thetaneita kehostani jollain laitteella, eikä niistä jää jälkiä enkä olisi edes tietoinen niistä, niin sehän olisi vain kyseisten rituaalien tekijöiden ajanhukkaa. Pudistelen päätäni ja hieman naureskelen, kun kuulen miten sieluni puolesta rukoillaan. Toisten taikauskon rekvisiitaksi joutuminen olisi pitemmän päälle kuitenkin rasittavaa. Periaatteessa potilailta pitäisi saada suostumus, jotta itsemääräämisen kaunis idea ei vaarantuisi.

Toisaalta, Puolan tapauksessa Jerzyn valituksesta vihastuneet olettavat, että kaikkien olisi automaattisesti hyväksyttävä katolisen kirkon sakramentti. Rituaalien kohteen suostumus olisi irrelevantti.

Toistaiseksi taitaa olla epäselvää minkälaisen korvauksen herra Jerzy R. saa sairaalalta. Hän vaatii 21 000 euron korvausta.

2 comments:

Pentti Stenman said...

Näköjään yhä on voimissaan sama ajatusmaailma, joka johti Edgardo Mortaran kidnappaamiseen 1858. Mortarasta lähemmin esim. Dawkinsin Jumalharhassa.

Anonymous said...

Jotkut ovat suuttuneet jopa niin pahasti että ovat tappaneet uskomuksiaan loukanneen henkilön. Onneksi ateisti-Jerzy tyytynee rahakorvaukseen.