7.12.13

Suosittelen kirjoja

Joulupukki lähestyy uhkaavasti horisontista. Miten saisit parhaimmat kirjat konttiin, jotta jouluhengen vaatima materialistinen kulutusjuhla saadaan tyydytettyä? Tietenkin tilaamalla ne parhaimmat aivonystyröitä ja autistien tunne-elämää rikastuttavat kirjat. Suosittelen itseäni kiinnostaneita kirjoja, jotka voivat sopia myös sinun verkkokalvoillesi. Kaikkia suosittelemia kirjoja ei ole julkaistu viimeisen vuoden aikana, mutta ovat kuitenkin melko tuoreita tapauksia.

Aloitan historiasta. Viimeksi taisin kirjoittaa tästä: Noitanaisen älä anna elää, Leena Virtanen (WSOY 2013). N. 270 sivua Ahvenanmaalla tapahtuneista noitavainoista, joissa oppineet miehet kiistelivät siitä onko nainen noita, ja jos on, niin miten oikeuslaitoiksen kuuluisi häntä rankaista. Lopussa selkeyttävät sukupuut ja listat todistajista, jotta tiedät kuka juorusi kenestä.

Up and Down Stairs - history of the country house servant, Jeremy Musson. Musson kirjoittaa palveluskunnan oloista ja elämästä eri aikakausina Britanniassa. Yleensä ne ylemmän luokan ihmiset ovat päätyneet kirjojen ja elokuvien tähdiksi. Kulisseissa liikkui raskaan työn raatajia, joiden työpanos oli uskomaton. Jos yhtään tykkäät Downton Abbeysta, niin tulet ahmimaan tämän kirjan kermakastikkeen kera.

Gangster Squad - The True Story of the Battle for Los Angeles. Poliisien ja rikollisten haastattelut takaavat näkökulmat, jotka eivät koskaan päätyneet valkokankaalle. Moraalittomuutta oli lain molemmin puolin. Rikolliset halusivat sitä hienoa elämää perheilleen, jota ei rehellisesti saanut. Poliiseissa haluttiin ylläpitää lakia, vaikka vähän lakikirjan vierestä. Mitään lupaprosesseja salakuunteluun tai omaisuuden tutkimiseen ei oltu vielä keksitty Los Angelesissa, kun gangsteri Mickey Cohenina yritettiin pitää kurissa. Jos pätemisenhaluinen nilkki erehtyi lähettämään hautaseppeleen jonkun poliisin kotiin vaimon vastaanotettavaksi, eivät poliisit epäröineet kovistella kyseistä herrasmiestä täysin laittomin keinoin. Työ oli työtä, mutta perheet täytyi jättää rauhaan. Jopa gangsteripomo itse kuritti miehiään, jos he erehtyivät käymään poliisien perheiden kimppuun.
Poliisit vuorostaan jäynäsivät istumalla autossaan gansterien kotien edessä, kuulokkeet korvillaan. Tämä aiheutti kotien täyssiivoamiset, kun Cohen ja kumppanit etsivät olemattomia mikrofoneja. Joskus pollarit sitten kävivät asentamassa salakuuntelulaitteet televisioon. What do ya mean we need a permit?

Jumala, Erik Wahlström. Komedia Jumalasta. Jumalasta joka ainakin yrittää oppia virheistään. Ja arkkienkeli Rafaelista, jolla ei ole helppo työ. Esim. neitsytsyntymän ilmoittaminen tulevalle onnelliselle naiselle ei mene aivan oikein, kun reaktio on realistinen eikä Raamatun mukainen.

Valveilla - Uskon perustelu puolustaminen, William Lane Craig. Miksi suosittelen tätä kirjaa? Veikkaan, että tämän kirjan argumentit tulevat kiertämään nuorimman värvääjäsukupolven suissa, kun nuoret kristyt lähevät käännyttämään väkeä. Onhan Craigin kirjassa kerrottu miten kosmologia tukee kristinuskoa!

Killing Us Softly - The Sense and Nonsense of Alternative Medicine, Paul Offit. Tuoreimmat käänteet uskomushoitojen kritiikistä. Pakollista ja nautinnollista luettavaa minulle.

Bad Pharma, Bed Goldacre. Medikalisaation vaikutukset terveydenhoidossa.  Tutkimustuloksia salataan jos ne eivät miellytä lääkefirmaa. Lainsäätäjät eivät ymmärrä mitä lakeja he säätävät lääkkeistä. Ja monta muuta ongelmaa joihin löytyy ratkaisut tästä kirjasta. Jostain pitäisi löytyä poliitikkoja jotka uskaltavat muuttaa asioita parempaan suuntaan.

Itse toivon joulupukilta seuraavia kirjoja:

The Honest Truth About Dishonesty: How We Lie to Everyone--Especially Ourselves 

The Believing Brain: From Ghosts and Gods to Politics and Conspiracies, Michael Shermer

Legends, Lore, & Lies, kirj. Joseph Calabrese 

Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth, Reza Aslan

Legends, Lore, & Lies Joseph Calabrese, Becky Crew

4 comments:

MrrKAT said...

Rolf Dobelli: Selkeän ajattelun taito; 52 ajatusvirhettä, jotka on paras jättää muiden huoleksi,
HS, 2012.

MrrKAT said...

Guangster Squad vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ehkä vastaavanlainen reality olis Simon:Homicide (liikkui poliisin murharyhmän mukana).

Pitää vielä mainita:
Petteri Pietikäinen: hulluuden historia.
Imee mukaansa !

Oletko riittävän älykäs Googlelle.. olis myös jostain saatava..

Paholaisen Asianajaja said...

Hulluuden historia on ostettuna, mutta en ole vielä kerinnyt lukemaan sitä. Äsken sain Prozac Nationin luettua.

naapurin kissa said...

Wanhoja kirjoja nettipainoksina julkaiseva www.gutenberg.org on juuri julkaissut patenttilääkekriittisen kirjan vuodelta 1905: http://www.gutenberg.org/ebooks/44325 - kiinnostavaa ja karvat pystyyn nostavaa luettavaa. Perunan myynti intiaaneille kiellettiin ym...