2.12.13

Turun Sanomat VS Tammy-tyttö

Turun Sanomat päräytti ilmoille erikoisen uutisen 30.11.2013. Siinä kerrottiin lyhyesti 11-vuotiaan pojan ongelmista lesboparin kasvattamana. Poika kokee olevansa tyttö. Ja vanhempina hääräävä naispari on tukemassa tätä muutosta. He aikovat muuttaa lapsensa sukupuolta! Perhe asuu Kaliforniassa. Tapaus onkin herättänyt keskustelua Yhdysvalloissa ja nyt täällä Suomessa. Otsikkona ytimekkäästi: Lesbopari aikoo tehdä pojastaan tytön.

TS:n kommenteissa ja sosiaalisen median kautta leviävässä uutisessa nähtiin nopeasti hämmästyneitä ellei puhdasta raivoa puhkuvia kommentteja. Netin perinteisiin kuuluu närkästyä tutustumatta sen tarkemmin uutisen taustoihin. Kansa ihmetteli miksi lasta tuollain aletaan viipaloimaan kirurgin pöydällä. Esim. TS:n kommenteista:

Sairasta touhua. Ihan oikeasti. Nämä kaupunkilaisihmiset ovat kadottaneet luonnollisen itsensä ja yrittävät hoitaa omaa ongelmaa lapsensa kautta, joka tod.näk. vanhempana käy terapiassa löytämässä takaisin kadotetun miehuuden. Tällaisten tapausten rinnalla ympärileikkauskeskustelun luulisi olevan kevyempi, mutta jotenkin ihmiset sekoittavat sukupuolet, biologiset ja uskonnolliset näkökulmat sekä lapsen oikeudet syntyä (abortin tapauksessa) ja saavat aikaan mm YK:ssa kielteisen lausahduksen koskien poikien ympärileikkausta. Kummallisen vieraantuneita ihmiset?

 Ja vaikkapa Facebookin Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmästä:

Suoraan liittyy tuohon lesbouteen. Jos ei ole isää, ei ole myöskään "mallia" miten voi kasvaa mieheksi. Ja siitä sitte sukupuolta vaihtamaan... huhhuh mitä settiä, Saatanan tekosia tämäkin.
Ja niin edelleen. Pahoinvointipussilla varustetut voivat lukaista Daily Stormer-sivuston tulkintaa.

Erittäin pienellä otannalla tuntemistani ihmisistä (1) päättelen myös, että vastaava sukupuoleen liittyvä vaihto on mahdollista myös rakastavien heteroparien kasvattamilla lapsilla. Aiheena olevan uutisen kommenteissa kansa tietää, että Thomas/Tammyn ongelmat juontavat liberaaleista lesbovanhemmista.

Mistä sitten oikein oli kyse? Kiltisti sanottuna Turun Sanomat kusaisi reippaasti omalle puolelle jokkeensa, sillä heidän mainitsema uutinen on vuodelta 2011. Pian Turuus huomattiinkin, että uutisen loppuun kannattaa laittaa maininta wanhasta uutisesta. Linkki vie itse lähteen luokse. Ja sieltä löytyy...

Daily Fail, eli toiselta nimeltään Daily Mail. Briteille kerrotaan hieman toisenlaista tarinaa. Naiset eivät ole muuttamassa poikaansa tytöksi ihan mielihalujensa takia. Häh? Sukupuolenvaihtoleikkausta ei ole tehty (eikä näillä näkymin ole tehty viimeisen kahden vuonen aikana). Kuis ny sillai? Sen sijaan he ovat viivästyttäneet pojan kehitystä hormonihoidolla. Tämä hormonihoito herätti kohua silloin 2011. 11-vuotias Thomas Lobel kun mieltää olevansa tyttö, jonka nimi on Tammy. Sen enempää enää nettikommentteihin palaamatta, hän ei ole haluamassa tytöksi samalla tavalla kuin joku tyttö voi haluta itselleen ponia joululahjaksi. Kolmevuotiaana lapsi osasi viittoa. Hän ilmoitti olevansa tyttö. Vuosien aikana tämä sukupuoli-identiteetin aiheuttama ongelma (olkoon se ongelma sitten kenelle hyvänsä) aiheutti mm. sen, että Thomas/Tammy uhkasi hirttävänsä itsensä. Toisella kertaa hän ilmoitti leikkaavansa itse pippelinsä pois. Sukupuolirooliin pakottaminen onkin yleensä johtanut näissä tilanteissa lapsen masentumiseen ja itsetuhoiseen käytökseen. Poika oli surullinen. Kun Tammyn annettiin olla Tammy, niin persoonallisuus muuttui. Ennen ahdistunut ja etääntynyt poika olikin kikattava tyttö, joka näytti vihdoinkin nauttivan elämästään. Hän on elänyt kahdeksan vuotta tyttönä.

Hormonihoidolla pyritään viivästyttämään murrosikää, jotta Tammy pystyisi tekemään päätöksen mahdollisimman perinpohjaisen pohdinnan jälkeen. Päätöksen perusteella hormonihoito joko lopetaan, ja Tammysta kasvaa myöhäisellä puberteetilla Thomas. Tai sitten edessä on sukupuolenkorjausleikkaus.

Voit katsoa CNN:n lyhyen videon aiheesta. Siinä selitetään miksi vanhemmat ovat tehneet tuollaisen päätöksen.

Aihe on monimutkainen. Helppoja vastauksia ei ole. Niin tai näin, Tammy tulee tarvitsemaan terapiaa ja lääkärien päätöksiä siitä miten hormoneja tulisi käyttää. Siinä ei ole mitään hävettävää. Sen lisäksi tulee tarvitsemaan sitä mitä ei aina löydy edes heteroperheistä, eli tukea, ymmärrystä ja rakkautta. Tammyn adoptoineet Pauline Moreno ja Debra Lobel ainakin vaikuttavat haastatteluiden ja perhekuvien perusteella kaikelta muulta kuin etäisiltä ja välinpitämättömiltä vanhemmilta. He ovat tietoisia riskeitä. He ovat jutelleet lääkäreiden kanssa. Terapeuttia ja psykiatria on tavattu. Hormoniterapiaan on päädytty vaikean pohdinnan jälkeen.

Erittäin pienellä otannalla tuntemistani ihmisistä (1) päättelen myös, että vastaava sukupuoleen liittyvä vaihto on mahdollista myös rakastavien heteroparien kasvattamilla lapsilla. Aiheena olevan uutisen kommenteissa kansa tietää, että Thomas/Tammyn ongelmat juontavat liberaaleista lesbovanhemmista.

Lopulta Turun Sanomat muutti uutista kuvaamaan oikeita tapahtumia. Se päivitettiin tänään päivällä. Otsikoksi tuli pienellä kirjoitusvirheellä:

Lesbopari viivästytti poikansa murroikää [sic] hormonihoidolla

[...]

Asiasta kertovan brittilehti Daily Mailin mukaan hoidot alkoivat jo pojan ollessa kahdeksanvuotias.
Lehden mukaan sekä poika että vanhemmat ovat varmoja, että lapsen todellinen sukupuoli-identiteetti on tyttö. Vanhempien mielestä on parempi, että sukupuolenvaihdos tehdään jo ennen aikuisikää.
Kalifornian Berkeleyssä asuva poika saa nyt hormonien estolääkitystä, jonka tarkoitus on estää murrosikään liittyvät muutokset.
Vanhemmat huomauttavat, että murrosiän siirtäminen vähentää pojan itsetuhoisuutta.

 

No comments: