11.12.13

Skientologit vauhdissa

Reuters kertoo miten Britannian korkein oikeus on päätynyt lauselmaan skientologian uskonnollisuudesta. Tämän vuosituhannen puolella laillisesti pätevän uskonnon tunnusmerkiksi ei enää vaadit ylijumalan palvontaa. Jonkinlainen henkinen ulottuvuus ja ei-sekuraali uskomusjärjestelmä riittää. Jumalan palvominen ei ole uskonnon edellytys. Näin itämaiset suuntaukset pääsevät osaksi saarivaltion lainsäädäntöä, tietyissä pykälissä ja yhteyksissä.

Aiheitta puitiin yksityishenkilön - ei skientologiajärjestön - takia. 25-vuotias skientologi Louisa Hodkin halusi mennä naimisiin skientologien kappelissa Lontoossa. Sehän ei onnistunut, sillä skientologeille ei myönnetä vihkilupaa. Nyt päätös antaa skientologeilla oikeuden suorittaa vihkimisiä Englannin skientologiarakennuksissa. Tasa-arvon edistystä!

Korkeimman oikeuden päätöksellä skientologiajärjestön Lontoon haarakonttori voikin nyt vaatia muille uskonnoille suotuja verohelpotuksia. Tosin ei ole aivan selvää suotaisiinko niitä. Rakennuksiensa laajennukset ja kiinteistökeplottelut ovat olleet skientologian bisnesidea jo monta vuotta. Verohelpotukset toisivat projekteista entistä suuremmat voitot. Eikä niitä rakennusprojekteja ole tarkoitettukaan valmistumaan aikataulun mukaan, sillä keskeneräisten rakennusten tueksi on helpompi pyytää lahjoituksia rivijäseniltä.

Juuri tämä uskonnollinen kulissi oli L. Ron Hubbardin mielessä, kun elämänhallinta ja -parannuskursseina markkinoitu dianetiikka ei ollutkaan sellainen menestys silloin joskus 50- ja 60-luvulla. Uskontona markkinoituna L. Ron sai huomattavasti paremmat suojat lain silmissä. Henkisyys ja sielu nousivat etusijalle skientologien mainospuheissa. Epämääräisen uskonnollisuuden vierellä myytiin kursseja mm. hallintotehtävien hallitsemiseen, jne. Tai jäsenille pakkomyydään yhä uudelleen E-mittarin päivitettyä versiota. Esim. vain 5000 dollaria maksava versio VIII toimii tismalleen samalla tavalla kuin aikaisemmat E-mittarit. Mutta se on parempi, koska se on säädetty nykyisen kulttijohtaja David Miscavigen ajatusten perusteella.

Loordit totesivat suoraan, etteivät he ole teologeja, joten tarkka määritelmä jääköön jälkipolvien selvitettäväksi. Lordi Toulson selitti tarkemmin:

"I would describe religion in summary as a spiritual or non-secular belief system, held by a group of adherents, which claims to explain mankind's place in the universe and relationship with the infinite."

Toisaalla jatkuu johtotason vuoto. Etelä-Afrikan tarmopakkauksena tunnettu Ryan Hogarth palveli skientologiajärjestössä 25 vuotta. Sea Org eliittijärjestön jäsenenä hän sijoitti valtavan määrän rahaa ja aikaa L. Ronin oppien levittämiseen. Hän nousi maansa konttorin presidentiksi. Jopa Miscavige kävi kehumassa miehen draivia. Nyt sama mies on julistettu suppressiiviseksi henkilöksi, eli kultin viholliseksi.

Hogarthin alamäki alkoi, kun hän erehtyi vastaamaan toimittajalle melkein rehellisesti Operoiva Thetan VII kurssin hinnasta. Kultin oppien mukaan kyseistä kysymystä täytyisi kierrellä. Onneksi ahkeruus ja laajentumiselle omistautuminen pitivät miehen konttorin korkeimmalla pallilla. Kunnes yhä oudommat määräykset vavisuttivat Hogarthin uskoa. Puhetilaisuuksiin vaadittiin jopa 50 000 hengen läsnäoloa. Se ei onnistunut millään Etelä-Afrikassa. Miscavige päivitti dianetiikan perusteet uusiksi (suom. pakotti jäsenet ostamaan jo ostamansa kirjat uudelleen). Samalla organisaatiorakenne meni uusiksi. Kaikkien - KAIKKIEN - täytyi tehdä kirjojen myyntityötä. Vanhojen dianetiikkakeskusten tilalle pitäisi pystyttää Ideal Org rakennuksia. Kritiikkiä ei otettu vastaan, vaan Davidin sana oli laki.

Mahdottomat vaatimukset ja stressi saivat Hogarthin ajattelemaan syntiä. Hänen ei tarvitsisi olla skientologiajärjestössä. Vuoden 2009 kesällä hän näki nettiuutisen otsikossa Marty Rathbunin nimen. Tunnettu skientologiapamppu ei ollutkaan uutisessa edistämässä skientologiaa, vaan puhumassa sitä vastaan. Hogarth vietti tunteja netissä, kun hän luki läpi skientologiaan kohdistuvaa kritiikkiä. Hän ymmärsi, etteivät Etelä-Afrikan ongelmat olleet ainutlaatuisia. Skientologia oli pulassa maailmanlaajuisesti. Mies jätti työnsä tekemättä ja valmistautui elämään kultin ulkopuolella.

Hieman lähtönsä jälkeen häneen otettiin yhteyttä. Skientologian Ethics Mission oli selvittänyt Hogarthin syntejä:

  • Hän oli lähettänyt skientologille linkin joka vei "vihollisen" blogiin. Skientologit eivät kestä sellaista.

  • Hän oli kertonut skientologille epäilevänsä L. Ronin tekniikan toimivuutta. Tämä on sama kuin katolisen kirkon piispa kertoisi ettei Jeesus ollut Jumalan poika.

  • Hän oli paljastanut skientologille, että kaikki heidän OT-materiaalinsa ovat luettavissa ilmaiseksi netissä. Sellainen tieto on haitallista skientologiajärjestön liikevoitolle.

Hogarthilla oli edessään valinta. Joko hän palaisi kultin työntekij- siis uskovaiseksi jäseneksi, tai sitten hänet julistettaisiin SP:ksi. Hän ei hylännyt L. Ronin kirjoituksia, mutta päätti jättää kultin taakseen. Elämä on rakennettu aivan uusiksi, sillä kultista lähdettyään hänellä ei ollut työuraa, vakuutuksia tai säästöjä. Senkin edestä oli velkaa skientologien oppimateriaaleihin laitetuista rahoista.

Toivotan onnea Hogarthille!

1 comment:

Anonymous said...

Minusta on ihan turhaa pohtia onko skientologia uskonto vai ei. Ongelmahan on siinä että uskonnoille on annettu erityisasema. Poistetaan erityisoikeudet, ongelma ratkaistu.