13.12.13

Ki-mestari Lampila VS Skeptikko

EFO Empty Force Finlandin parhaimmisto käväisi Barcelonassa. Kuten edellisessä osassa opimme, EFO on erinomainen tapa hallita kehoaan ja jopa toisten mieltä. Esittelyvideoissa päällekäyvä puukkomies taltutetaan lähes olemattomin elkein. Kerrassaan mestarillinen ote. EFO:n sanotaan olevan keino taltuttaa aggressiivinen ihminen. Tyhjä voima vaikutti erittäin mystiseltä.

Kunnes se laitettiin testiin. Barcelonan EFO seminaariin saapui peräti kuusi skeptikkoa. Paikalla ollut Seiza kertoo yksityiskohtia Bullshido.netin keskustelupalstalla:

  The demonstration began with Jukka Lampila stating that if you open your heart, you could neutralize any attacker with harmful intentions. In fact, the more aggressive is the attacker, much easily EFO affects him. So, Raúl Merino first pushes his shoulder as 'being friendly', and nothing happens. But when Raúl is asked to push Jukka with 'angry' intentions, then Jukka guided a little bit Merino's arm and shortly sent him flying with no visible technique. He repeated this a couple of times, including just kindly placing his hand over Merino's chest when he was on the ground, being Merino completely unable to move or stand up.
Ja.

Close to the end, a Finnish student recognized in a private discussion that throwing people flying was just marketing to attract people, being EFO just some kind of healing and personal improving method.  

 Seiza latasi videon testeistä Youtubeen.Ei mikään yllätys sinällään. Yllättävää oli se miten pitkälle Lampila päästi tilanteen. Hänen luulisi ymmärtävän, että metodi toimii vain siihen uskoviin ja tilanteeseen valmennettuihin jäseniin. Ei niihin jotka eivät usko EFO:on. Jos hän olisi aikaisemmin maininnut EFO:n olevan tuollainen filosofisempi tapa kohdata vastustaja, tai keino antaa ihmiselle itsevarmuutta, niin skeptikoita ei olisi kiinnostanut.

Tai ehkä tarinan opetus on se, että skeptisyys on vahva itsepuolustuskeino?


5 comments:

Anonymous said...

Oman kokemukseni perusteella tuollaiset EFO-, Aikido- sun muut mestarit uskovat vakaasti, että Lampilankin esittelemät ilmiöt perustuvat chi-voimaan tai vastaavaan "energioiden" hallitsemiseen. Veikkaan, että Lampilalle tuli yllätyksenä, että hänen tekniikkansa ei toimikaan johonkuhun lainkaan, sillä kursseille yleensä hakeutuu ihmisiä, jotka jo lähtökohtaisesti uskovat tuohon. Tuskin moni "chi-mestari" edes tietää mistään suggestiosta, hypnoosista, placebosta ja vastaavista ilmiöistä, joihin tuollaiset asiat oikeasti perustuvat.

Rami said...

Itse Ex-Aikidokana en allekirjoita tuota, mutta on varmasti osa (toivottavsti ei suurinosa) joka uskoo moiseen.
Kyllähän tuota chi/ki juttua on opeteltu jokunen tunti, mutta itsellä tämä skepsisyys inaansa hidastaa uskomisjuttuja:)

Anonymous said...

Jonkun verran hermopistekamppailua treenanneena tiedän, että suggestoituneen ihmisen voi pistää kanveesiin ihan hipaisulla. Parempi vaihtoehto on tosin läväyttää suoraan tauluun ja vielä paljon parempi on siirtyä parikymmentä metriä toiseen suuntaan.

Anonymous said...

Vaikka uskonkin Jumalaan ja Raamattuun... niin on hyvä kun käytte näiden itämaisten humpuukkilajien kimppuun. Itseäni ärsyttää suunnattomasti ensinnäkin se väite että lyönnin voima lähtisi jollain tavalla jaloista/maasta... paskat! Kyllä noi harmaakarhut ja gorillat iskis päät irti noilta sensei-tyypeiltä ihan pelkillä olkavarren lihaksilla!

Anonymous said...

Jaahas, Anon on ihan hiljaa lyöntitekniikasta jos ei ole harrastanut kamppailulajeja.
Jalkojen käyttö ei ole mikään ki-mestarien keksimä jippo, se on ihan perustekniikkaa oli kyse mistä tahansa lajista jossa lyödään.