20.4.15

Anssin kioski comeback & Vaalien annos avioliitolle

Blogisfäärissä hieman kuohui, kun Anssi Tiittasen kirjoitus Aito Avioliitto -yhdistyksen kansalaisaloitteesta katosi netistä. Tänään se putkahti päivitettynä takaisin digieetteriin. Tekstin katoaminen herätti spekulaatioita painostuksesta (saihan Ristin Voitto pettyneiden ihmisten palautetta) ja muusta erikoisesta menosta. Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmästä katosi myös linkki tuohon kirjoitukseen ja samalla ryhmän kommentit kirjoituksesta poistuivat. Anssin ilmoituksen mukaan hän ei halunnut häiritä kirjoituksellaan vaaleja. Päivitetty versio onkin saanut joitain  lisäyksiä, mutta mielestäni alkuperäinen sanoma ei ole muuttunut. Vaikutusarvioinnin puutteesta hän kirjoittaa:

Tällä viitataan lakivaliokunnan kielteisen mietinnön kohtaan, jossa "Valiokunta kiinnittää erityistä huomiota myös siihen, että ennen näin merkittävien perheoikeudellisten lainsäädäntömuutosten toteuttamista tulisi laatia lapsivaikutusten arviointi". Vaikutusarviosta on saattanut tulla hankkeelle oljenkorsi. Mikään ei nimittäin takaa, että arvioissa esitettäisiin kielteinen näkemys samaa sukupuolta olevien vanhemmuudelle. Kahden keskeisen lastensuojelujärjestöjen lähteminen Tahdon-hankkeen taakse antaa vihjeen siitä, että lapsivaikutusselvitys olisi todennäköisesti ollut pettymys konservatiiveille.

Todellakin. Niin moni lastensuojelujärjestö oli asiantuntijalausunnoissaan tukemassa tasa-arvoista avioliittolakia. Sateenkaariperheiden lasten oikeuksien ja etujen lisäämisestä on erittäin vaikea hahmottaa haittoja näille perheille.

Anssin kirjoituksen kommentteihin ilmestyy nyt konservatiivisemman väen ihmettelyä, joten popcornit esiin ja lukemaan niitä. Ehkä hyppään mukaan keskusteluun.

Eduskuntavaalit ovat ohitse. Hallituskeskustelut ovat kesken ja eräänä vaihtoehtona on PersKusta-hallitus (kiitos nimen keksimisestä, Ikonen). Ans kattoo. Eduskuntaan asti selviytyneet kansanedustajat ovat Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan enemmistönä ylläpitämässä tasa-arvoista avioliittoa.

Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.
Ei: 38%
Kyllä: 59% Aito Avioliitto -yhdistyksellä on siis edessään monumentaalinen urakka, jotta kansalaisaloite selviäisi näistä lähtökuopista viralliseksi asti.

4 comments:

Anonymous said...

Mutta koska kyseiset edustajat vaikuttavat suomalaisessa parlamentaarisessa järjestelmässä, heitä sitoo usein puoluekuri.

Kuitenkin Keskustan Sipilä on luvannut, että avioliittolakia ei enää aleta avaamaan, joten pääministeripuolueen vipuvoimalla tämä ehkä pitää. Perussuomalaisille tämä ei ilmeisesti ole enää vain omatunnonkysymys, vaikka myös Soini totesi äänestyksen jälkeen kansan puhuneen.

Jos kansalaisaloite kuitenkin tulee eduskuntaan, kuten todennäköistä on, mahdollisten hallituspuolueiden kanta saattaakin näyttää toiselta: Esimerkiksi Kesk-PS-Kok-KD-hallituspohjalla valtaosa puolueiden edustajista vastustaa uutta avioliittolakia. Tämän takia puolueiden kannatkin saattavat heilahdella kansalaisaloitteen saapuessa äänestykseen, ainakin Keskustan kohdalla.

Erityisen valoisalta Aito avioliitto -aloitteen tulevaisuus ei sinänsä tosiaan näytä, ja eiköhän tuo 2020 menisi kuitenkin läpi. Viivytystaistelu on vielä mahdollinen. Konservatiivisilla arvoilla vaikuttaa olevan kysyntää epävarmoina aikoina.

Anonymous said...

Ei saa maalata persuja seinille.

Anonymous said...

Seurakuntalainen-nettilehdessä joku kommentoi Anssi Tiittasen uusinta metablogia tähän tapaan:

"Setan masinoimaan mielipidekampanjaan ns, tasa-arvoisen avioliiton puolesta on laitettu suunnattomat summat rahaa..."

Nauru pidentää ikää.

JuhaM said...

Aloitteen on tähän päivään mennessä allekirjoittanut 14 500 ihmistä. Rapiat 35 000 allekirjoitusta jäljellä. Jotta 50 000 raja menisi rikki pitää jokaisena päivänä tulla yli 200 uutta allekirjoitusta.

Kiinostuksella seuraan, millaisen homorummutuksen aa-liittolaiset vielä järjestää.