12.4.15

Mitavittua.fi ja Clickbait-journalismin alkeet, osa 4

Valtamedian vastainen vahtihamsteri, kansalaisjournalismin viemärilaitos, toisten tuotoksia varastava nettijulkaisu. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tietynlaisten ihmisten suosiksi noussu MV-lehti on moneen otteeseen todistanut olevansa kaikkea muuta kuin journalismia. Uusimpana käänteenä MV:n tarussa onkin turvautua hieman tasokkaampaan kirjoitteluun. Se vain tehdään toisen tuotoksen digitaalisena varkautena.

MV nappasi Jussi Korhosen kirjoituksen sellaisenaan sivulleen. Häneltä tai KaksPlus-lehdeltä (joka ylläpitää Isän pikajuna-blogia) ei kysytty lupaa. Mainostulot ropisevat kuitenkin tuttuun tapaan Iljan lompakkoon. Kyseessä on tekijänoikeuslain tallominen. Ei sinällään mikään yllättävä liike MV:ltä.

Loppuun taas esimerkki MV:n clickbait-taktiikasta. Kirjoituksen otsikkona on radikaali väittämä:

93% suomalaisista ei luota kotimaiseen oikeusjärjestelmään!! (raportti)


Kaksi huutomerkkiä korostaa yllättävää tulosta. Kerrassaan hurjan suuri luku, mutta toisaalta oikeisjärjestelmän ylilyöntejä ja oikeustajun kannalta alimitoitettuja tuomioita on pyörinyt oikeidenkin sanomalehtien sivuilla toistuvasti. Jos noin suuri osa koko kansakunnastamme ei luota oikeusjärjestelmään, niin ongelmat ovat isoja.

Minkälaiseen raporttiin MV sitten mahtaa viitata?

Tämä on tulos, joka on karua luettavaa siinä valossa, että tulosta ei ole manipuloitu millään lailla. Mikäli joku väittää muuta, niin meillä on tarkka raportti, josta ilmenee raportin luotettavuus. Paljon siis on tehtävää maassamme, että kansa alkaisi luottamaan taas järjestelmäämme.

Sitten he esittelevät kuvia tuosta raportista. Se on laadittu Hotjar-nettikyselyn avulla. Samat napit ja taulukot ovat nähtävissä Hotjarin esittelysivuilla. Kyseinen nettikyselyjä tekevä palvelu on varmasti aivan asiallinen. Se on oiva työkalu, jos haluaa selvittää kotisivullaan käyvien ihmisten asenteita ja mielipiteitä. Samalla se on kaikkea muuta kuin oikea ja laaja kyselytutkimus. Olkoon sen otanta 2463 kappaletta klikkauksia. Määrä voi olla sopiva, mutta se on valikoiva otanta. Kyselyyn vastaavat vain jotkut MV:tä lukevat ihmiset. Tämä on yleinen nettikyselyjen rajoitus, mutta luulisi sitä käyttävien aikuisten osaavan tulkita tuloksia tarkemmin.

Sama kysymys oikeusjärjestelmään luottamisesta esitettiin myös minulle, kun menin MV:n sivulle. Raportti on siis MV:n sivulla tehdyn nettikyselyn tulos. Se ei valitettavasti ole sellainen asia, josta voidaan vetää johtopäätöstä koko väestön luottamuksesta. Siitä voidaan tehdä johtopäätöksiä MV:n lukijoiden luottamuksesta oikeusjärjestelmään. Oikea otsikko jutulle olisi siis:

93% MV-sivulla kävijöistä ei luota kotimaiseen oikeusjärjestelmään!! (raportti)

Mutta olisiko se enää kerännyt klikkauksia?

8 comments:

Tom Kärnä said...

Naulan kantaan, miekkonen!

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

LUKIJOIDENSA MUKAAN LUOTETTAVIN TIETOLÄHDE!!!!! JOKA PALJASTAA ROHKEASTI SEN MITÄ LUKIJAT JO TIETÄVÄT!!!!!!

Anonymous said...

Voi kun ei olisi koko nettiä keksitty. Elelisin varmaan vieläkin siinä harhaisessa, mutta ah niin turvallisen tuntuisessa uskossa, että arjessa tapaamani kanssaihmiset ovat normaaleja täysipäisiä ihmisiä ja sekopäiset on majoitettu yhteiskunnan ylläpitämiin laitoksiin.
Mitä se viisas Salomo taas sanoikaan tiedon ja tuskan lisäämisestä?

Lauri Stark said...

MV:n kaltaisten paskajulkaisujen olemassaolo todistaa ensisijassa valtamedian rappiosta; ihmiset eivät koe medioiden puhuvan asioista niiden oikeilla nimillä, jolloin käännytään minkä tahansa puoleen, mikä edes näyttää tekevän sitä.

Luin yhden artikkelin kyseisestä lehdestä ja se riitti. Mutta olen ainoastaan iloinen siitä närkästyksestä ja hädästä, jota se valtamedian toimittajissa herättää. Itse he tätä kerjäsivät.

MV on oire, ei itse sairaus.

Tom Kärnä said...

Juuh, MV-lehdelle on kyllä sosiaalinen tilaus, ja sitä ei voi murtaa esittämällä ihmisten olevan tyhmiä, kun eivät tajua miten hieno lehti meidän omamme on.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Keskivertoihminen ymmärtää vastuullisesta journaliikasta saman verran kuin tieteestä.

Pseudotiede on sairaus eikä oire. Sama tämänlaisessa journalismissa. Vaihtoehtona olisi että arvon kansa olisi sairaus. Kenties se onkin. Mutta on miellyttävämpää valittaa jostain jonka voi korjata.

Anonymous said...

Hyvä kirjoitus!

Anonymous said...

"MV:n kaltaisten paskajulkaisujen olemassaolo todistaa ensisijassa valtamedian rappiosta; ihmiset eivät koe medioiden puhuvan asioista niiden oikeilla nimillä"

Mitä asioita (monikossa) tarkoitat? Vai pelkästään sitä, että rikosuutisissa ei kerrota aina ihonväriä? Varmaan löytyy ihmisiä joiden mielestä kaikki mikä ei ole maahanmuuttovastaista uutisointia on valetta. Ja tämän takiahan valtamediassa pyritään pitämään kieli keskellä suuta. En kuitenkaan ymmärrä, miten tämän voi luokitella rappioksi.