28.9.15

Aito Avioliitto ja finaalin häämötys

Tämän kuukauden loppuessa loppuu myös Aidon Avioliiton ajama kampanja kansalaisaloitteen kanssa. Kuuden kuukauden ajan aktivistit ovat keränneet ääniä. Alku oli melko rauhallista, kun kansalaisaloitteen aloittaneet ihmiset näyttivät olettavan, että Yle ja muut tiedotusvälineet ovat automaattisesti velvollisia rummuttamaan heidän kansalaisaloitettaan. Kansan syvät rivit näyttivät piileskelevän sen toistaiseksi näkymättömän hiljaisen enemmistön takana. Torkkuherätys todellisuuteen koitti melko pian. Heillä ei ollut valmiina Tahdon2013 -kampanjaa vastaavaa verkostoa, väkeä ja tavallisten kansalaisten aktiivisuutta. Aloitettiin hartiavoimin suoritettu nimien keräily toreilla ja kesän suviseuroja vastaavissa uskonnollisissa tapahtumissa. Kojuja ilmestyi vasta kesän aikana enemmän kaupunkien maisemiin. Tampere taisi saada ensimmäisen kojunsa vasta pari päivää sitten. Sitä ennen Aito Avioliitto oli enemmän näkyvillä Helsingissä.

Tahdon2013 kansalaisaloite veti ensimmäisenä päivänä pelkkinä netinkautta annettuina ääninä laariin 105439 allekirjoitusta. Mediarummutusta oli ennen ja jälkeen aloitusta, mutta varsinainen aktiivinen nimien kerääminen loppui nopeasti ekojen viikkojen jälkeen. Tarvittava 50 000 allekirjoitusta oli jo kasassa.

 Aito Avioliitto saa ehkä saman verran allekirjoituksia kasaan tekemällä hurjasti enemmän töitä ja suurempien markkinointien kautta kuuden kuukauden ajalta. Luulen, että sata tuhatta menee rikki loppukirissä. Se on ihan hieno suoritus. Ei ollenkaan hävettävä määrä nimiä. Se on myös erittäin selkeästi kaikkea muuta kuin heidän kehumansa kansan enemmistö, josta niin moni heidän parissaan puhui varmana asiana.

Finaalin lähestyessä Aito Avioliitto repäisi oikein näkyvästi pääkaupungissa. He saivat lainaan Ranskasta 600 neliömetrin kokoisen kankaan. Sitä esiteltiin Tuomiokirkon rappusilla ja Kampin edessä. Väkeä näytti olleen paikalla ehkä jopa n. 50 kappaletta. Onnittelut kaikille kansalaisaloitteen parissa työskenneille. Odotan innolla sitä miten kansalaisaloitettanne tullaan tulevaisuudessa pyörittelemään eduskunnassa. Varsinkin odotan sitä minkälainen määrä ihmisiä saapuu eduskuntalon eteen osoittamaan tukeaan kansalaisaloitteelle. Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen sai kansalaistorin täyteen. Siinä oiva tavoite Aito Avioliitto väelle.

19 comments:

Anonymous said...

Mutta sama kummallisuus säilyy loppuun asti: edelleen 60% kannatusilmoituksista paperisia. Sähköisten, pankkitunnisteiden kautta annettujen määrä vieläkin alle 40000 eli selvästi vähemmän kuin vaadittu 50000.

Yleisesti kaikissa muissa kansalaisaloitteissa valtaenemmistö - jopa kaikki - kannatusilmoituksista on annettu pankkitunnuksilla. Jopa Paavo Väyrysen masinoima aloite eurosta eroamisesta, joka myös puhutellee "konservatiivista" väestönosaa, on saanut yli 95% saamastaan reilusta 44000 äänestä netissä. Tämä on myös ymmärrettävää, koska on niin paljon helpompaa täyttää ilmoitus netissä kuin kirjoitellan tikkukirjaimilla nimiä ja syntymäaikoja ja lähetellä papereita kirjeissä.

En edelleenkää voi olla ajattelematta, että tässä kuviossa kaikki ei ole oikein. On yksinkertaisesti liian helppoa väärentää paperisia kannatusilmoituksia: nimi, syntymäaika ja kotikunta riittävät eikä henkilöllisyyttä mitenkään missään vaiheessa tarkasteta. En tiedä miten paperit oikeusministeriössä voidaan edes tarkastaa. Toivottavasti nyt kuitenkin jotain testauksia tehdään.

MiikaL said...

Itse olen myös ihmetellyt ja miettinyt tuota samaa. En ole täysin tietoinen siitä, miten tuo paperinen kannatusilmoitus käytännössä menee, mutta en haluaisi lähteä ajattelemaan, että pientä määrää lukuunottamatta olisi lähdetty vedättämään noin pahasti. Jos oikeasti tarvitaan vain nimi, kotikunta ja syntymäaika, voin helposti kuvitella, miten aloitteen takana olevat vapaaehtoiset kerää noita kadulla. Varmasti ovat enemmän kuin avuliaita kirjoittamaan tiedot ihmisten puolesta. Toivottavasti vain kaikille on tullut selväksi mitä kannatetaan ja että tiedot on otettu ylös.

AnoMatti said...

@Ano: Mahtaisiko tuo osoittaa sitä että merkittävä työ kyseisen aloitteen puolesta on tehty suviseuroilla ym tuon tyyppisillä paikoilla jossa on helppo saada ihmiset jos yhteisöpaineesta laittamaan nimi paperiin. Siinä olen täysin samaa mieltä että paperisten kannatusilmoitusten todenperäisyys pitää tarkistaa mahdollisimman suurella otannalla. Pitäisikö oikeusministeriön palkata pari tyyppiä ottamaan yhteyttä satunnaisesti otettuun osaan paperisen kannatusilmoituksen täyttäjistä ja varmistaa niiden oikeellisuus? Kyseessä on kuitenkin maan lainsäädäntöön mahdollisesti vaikuttava asia.

Anonymous said...

Skeptisyys on perusteltua, koska koko aito avioliitto -kampanja perustuu tarkkaan harkittuun valehteluun. Argumenttien logiikka on puhdasta, kiillotettua hevonpaskaa.

JuhaM said...

En epäile, etteikö AA-kannatusilmoitukset olisi aitoja, vaikkakin paperisia. Olisi aikamoinen uutispommi AA-yhdistykselle jäädä kiinni asiakirjaväärennöksestä. Tuskin he niin alas voisivat vajota.

Anonymous said...

Järkevintähän olisi lähettää paperisen kannatusilmoituksen täyttäneelle postitse/tekstiviestitse ilmoitus sen kirjaamisesta. Tuo olisi ehkä kallista ja aikaavievää, etenkin, kun paperissa ei suoraan ole henkilötunnistetietoa. Näin kannattaja saisi varmuuden ilmoituksen vastaanottamisesta ja myös varmistuisi, ettei hänen nimeään ole käytetty väärin.

Tosin oletan, että järjestelmä kirjatessaan ilmoitukset tarkistaa ristiin kotikunnan, nimen ja syntymäajan. Silti mahdollisuus väärinkäytöksiin säilyy. En epäilisi tässä suoraan ehkä niinkään yhdistystä vaan nimenkerääjiä - esimerkiksi adresseihin olen nähnyt kirjoitettavan oman nimen lisäksi myyös perheenjäsenten nimiä, lupia kyselemättä.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Minä voisin kirjoittaa tietoja muutamasta ihmisestä, jos haluaisin. En usko että AA järjestönä olisi masinoimassa. Mutta yksittäisiä lapuntäyttelijöitä on voinut ilmoittaa.

Uskon kuitenkin että suuri täyttömäärä liittyy juuri siihen että ovat suosineet massatapahtumia, joissa on mukana suuria määriä kristittyjä. Tässä tilanteessa on helppoa täyttää paperi jotta näyttäisi julkisesti hyvältä ihmiseltä aatetovereille.

Anonymous said...

AA-joukkion puuhamiehiin kuuluva Veikka Mattila antaa ymmärtää, että tuhannet muslimit ovat allekirjoittaneet fundisten väsäämän epätasa-arvoista avioliittolakia vaativan aloitteen:

http://veikkamattila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202912-suomen-muslimit-vastustavat-sukupuolineutraalia-avioliittolakia

Mikään ei näköjään yhdistä erimielisiä uskontokuntia tehokkaammin kuin yhteinen homoviha.

Anonymous said...

AP: En minäkään välttämättä usko - en halua uskoa - että keraäyksen takana olevat tahot ovat systemaattisesti väärentäneet kannatusilmoituksia. Olisi sitä paitsi rikollista väittää näin ilman todisteita. Kuitenkin on erikoista, että järjestävä taho mainostaa tätä paperien täyttelyä ja lähettelyä kirjekuorissa helpoimmaksi tavaksi, vaikka useimmille se ei selvästi sitä ole - ja on kalliimpaakin (lomakkeiden tulostus, kirjekuoret, postimerkit - vaikka tosin myös mainostetaan, että useampia voi lähettää kerralla). Eli melkein tuntuisi siltä, jos olisin vainoharhainen, että järjestäjät tahallaan näyttäisivät uskonsotureille missä "aita on matalin".

Sinällään uskon myös, että kannattajakunnassa on ihmisiä, jotka uskovat kuten entinen sisäministeri, että "Jumalan suuremmaksi kunniaksi" voi joskus joutua kiertämään maallisia lakeja. Ajatellaan vaikka hypoteettinen herätyskristillinen, näkyjä näkevä tosiuskovainen vaikka Itä-Uudeltamaalta (nimiä tällaiselle hypoteettiselle olennolle kukin voi keksiä): en ihmettelisi, jos tuollainen henkilö käyttäisi päivänsä ja yönsä rustaamalla tikkukirjaimin kannatusilmoituksia. En myöskään ihmettelisi lestadiolaista perheenisää, joka suviseurojen elähyttämänä täyttäisi lomakkeet kaikkien perheenjäsentensä puolesta, myös niiden, jotka ovat luopuneet uskosta.

Itse pystyisin täyttämään tältä istumalta tuon lomakkeen kymmenistä ihmisistä (sukulaisia ja kaikki ystävät/työtoverit joiden syntymäpäivän tiedän sekä useimmat ihmiset, joista on artikkeli Wikipediassa - viimeksi mainituissa ainoastaan nykyinen kotikunta voi olla joskus vaikea). Esimerkiksi kunnollisen sukukirjan avulla tiedot voi täyttää parhaimmillaan tuhansista.

Unknown said...

Kyllä siellä on silminnäkijöiden mukaan paljon alaikäisten allekirjoituksia mukana.

Anonymous said...

AP: Aidon avioliiton sivulla on nyt ilmoitus keräyksen päättymisestä, mutta muistutetaan, että paperisia voi edelleen lähettää, kunhan ne on päivätty viimeistään 29.9. Totta kai aloitteen kannattajat ymmärtävät, että ne olisi tullut myös täyttää viimeistään 29.9. Ymmärtäväthän?

Anonymous said...

"Mikään ei näköjään yhdistä erimielisiä uskontokuntia tehokkaammin kuin yhteinen homoviha."

Perussuomalaiset kannattajineen ovat suurin islamin vastustaja ja toisaalta arvomaailmaltaan lähimpänä islamia.

Anonymous said...

Allekirjoittajien nimet tulevat julkisiksi, jos (ja kun tässä tapauksessa) aloite pääsee eduskunnan käsittelyyn eli saa sen 50K rikki.

AnoMatti said...

"Allekirjoittajien nimet tulevat julkisiksi, jos (ja kun tässä tapauksessa) aloite pääsee eduskunnan käsittelyyn eli saa sen 50K rikki."

Tulevat vai? Itse en ole tuollaisesta kuullut.

Anonymous said...

AP: Soitin Väestörekisterikeskukseen tästä allekirjoittajien julkiseksi tulemisesta ja kysyin onko kunkin mahdollista tarkistaa onko omissa nimissä allekirjoitettu aloite. Vastaus oli: "Periaatteessa on, käytännössä ei". Paperiset lomakkeet skannataan satunnaisessa järjestyksessä (ei siis aakkosjärjestyksessä tai missään muussa vastaavassa) ja niitä on mahdollista tulla väestörekisteriin lukemaan, jos haluaa. Niihin ei ole mitään hakuohjelmaa. Käytännössä oman nimensä löytäminen yli 60000 allekirjoittajan (tai ainakin allekirjoituksen) massasta on mahdotonta. Lomakkeista tehdään otos, jonka pohjalta tarkistetaan onko allekirjoittaneita ihmisiä väestörekisterissä. Sitä vastoin sitä, onko kyseinen ihminen oikeasti allekirjoittanut aloitteen ei mitenkään testata edes pistokokein eikä väestörekisterikeskuksella ole siihen edes oikeutta. Jos käy ilmi, että otokseen valikoitunutta ihmistä ei ole olemassa, paperialoitteista hylätään vastaava prosenttiosuus kansalaisloitteen tekijöihin myönteisesti suhtautuen. Esimerkiksi, jos 5% on ihmisiä, joita väestörekisteri ei tunne hylätään 3% kannatusilmoituksista (2% vaihteluvälin perusteella). Olisi siis täysin rationaalista ottaa vaikka lakimiesmatrkikkeli ja alkaa täyttää A.sta Ö:hön . Pahimmillaan vain osa kannatusilmoituksista voidaan hylätä, jos sattuvat otokseen, mutta aloite itsessään jatkaa riemukulkuaan. En sano, että tässä on näin tapahtunut, mutta tämä mahdollistaisi täydellisen petoksen.

JuhaM said...

En jaksa uskoa, että kannattajailmoituksia olisi näpelöity. Mutta jos joku nyt haluaa nähdä sen vaivan, että käy läpi ja tarkastaa kaikki ilmoitukset, niin miksipä ei.

Kaikista eniten odotan eduskuntakäsittelyä. Merkittävä enemmistö edustajista kannattaa tasa-arvoista-avioliittolakia ja jotain 40 ei. Vai pysähtyykö aa-hanke jo lakivaliokuntaan?

Elämme jännittävän poliittis-ihmisoikeudellisen live-draaman huipennusta. Monikanava reality-show, joka perustuu intohimoon vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Ihan huikeeta. Muistakaa varata popkornia!

MrrKAT, Skepsis ry:n jäsen said...

AP..:.. Pahimmillaan vain osa kannatusilmoituksista voidaan hylätä, jos sattuvat otokseen, mutta aloite itsessään jatkaa riemukulkuaan.

Pitää toisaalta muistaa oikeiden allekirjoittajien oikeudet, heitä ei saisi mitätöidä muutaman mädän ongelman tai tahallisen sabotaasin avulla (esim. matrikkelinimien avulla koko aloitteen mitätöintiyritys uhkarohkeasti).

Anonymous said...

Mikään ei taida myöskään estää samaa henkilöä allekirjoittamasta useita kannatuslomakkeita. Tätä pitäisin jopa todennäköisempänä kuin vääriä nimiä.

Anonymous said...

Latasin joskus adressit.comista "Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto"-adressin allekirjoittaneiden tiedot ja niistä löytyi sama nimi parhaimmillaan viisi kertaa, ahkerimmilla allekirjoittajilla oli yleensä myös vaimon tai muun perheen nimet heti seuraavana.

Nimien perusteella googlailemalla oli helppo selvittää, että nämä ahkerat kirjoittelijat olivat myös ahkeria uskonnon harjoittajia.
En epäile hetkeäkään etteikö sääntöjä voi hieman taivuttaa, kun on jumalan asialla.