4.9.15

MV-lehti ja haudatun riman alittaminen

MitäVittua?!-nettisivun ja journalismin yhdistäminen samassa lauseessa onnistuu vain vitsinä, kuten edellisissä osissa saimme nähdä. Hieman vastahakoisesti klikkasin linkkiä sivuston tuoreeseen tekstiin, jossa varoitettiin altistumasta propagandalle. Katsotaan minkälaista kamaa sivulta löytyi torstaina 3.9.2015.

Lapsiuhrien propagandakuvia tehtaillaan monessa paikkaa

Kyseessä on hukkuneen lapsen kuva, joka oli nähtävissä kaikkien oikeiden sanomalehtien sivuilla tällä viikolla. Se toimii kerätessään sympatiaa ja tukea pakolaisongelman humanitäärisen ratkaisun ajamisessa niin käytännön kuin poliittisen piirin parissa. Ja sekös MV-väkeä kismittää. Miten he voivat vetää maton alta tältä pakolaisten auttamishalulta? Kyseenalaistamalla kuvan aitoiden.

Kun suomalaisia on alettu syyllistämään lapsiuhrien kuvilla, on syytä alkaa keskittymään niiden aitouteen.

Väite on raju, joten varmasit MV levittää pöydälleen selkeät viitteet siitä miten, missä ja keiden toimesta kuvia on väärennetty? No eipä tietenkään, sillä olemme tekemisissä MV-lehden kanssa.

Khaled Barakehin Facebook-profiilissa julkituotuja kuvia rantaan huuhtouneista kuolleista lapsista pyritään kyseenalaistamaan:

Internetissä on ainakin tätä profiilia kohtaan syytetty useista väärien ja lavastettujen kuvien levityksestä.

On kyllä syytetty, mutta kuvien kommenteissa ei mitenkään onnistuttu osoittamaan kuvia lavastetuiksi. Jos sellaista olisi onnistuttu tekemään, niin MV varmasti lainaisi ja toistaisi tietoa sivullaan. MV:tä ei kuitenkaan kiinnosta se. Kunhan saavat lukijoitaan epäilemään asiaa, niin tehtävä on suoritettu.

MV yrittää rakentaa edes näennäistä tukea vihjailuilleen:

Ulkomaisissa tiedotusvälineissä kehotetaan nämä kuvat jättämään kokonaan huomioimatta.

Monikkona (huom!) mainitut ulkomaiset tiedotusvälineet tarkoittivatkin oikeasti Christopher Dickeyn yhtä artikkelia TheDailyBeast-sivustolla: You Might As Well Ignore #KiyiyaVuranInsanlik and the Photos of Dead Refugee Kids

Väittääkö Dickey kuvia lavastetuiksi? Ei tietenkään. MV haluaa vain vihjailla, että tilanne olisi sellainen ihan ulkomaisia tiedotusvälineitä myöten. Dickey suosittelee välttämään pikaista ja tunnepohjaista reaktiota kuviin, jotta kestävä ratkaisu saataisiin aikaan.

Lopussa MV sentään ottaa hieman realistisempaa asennetta kuvien aitouteen:

Sitä paitsi vaikka kuvat olisivatkin totta, niin ei se ole suomalaisten tehtävä olla niistä vastuussa. Kuka niitä tänne oikein haluaa, niin he ovat niistä vastuussa.

Ehkä kuvat ovat aitoja, ehkä eivät, mutta MV haluaa kuitenkin syyttää vihervasurihyysääjämädättäjiä lasten kuolemasta.

7 comments:

Yksi Turkkulaanen said...

Osa kuvista saattaa toki olla lavastettuja, Photoshopattuja tai jo vuosia vanhoja, vaikea sitä on todistaa. Mutta uskon että tämä uusin tragedia on todellinen.

Silti aivan yhtä totta on, että jos jokainen passitta ja viisumitta rantaantullut laiton muukalainen palautettaisiin takaisin Turkkiin hakemusten selvittelyleirille, tällaiset lasten traagiset hukkumiskuolemat loppuisivat. (Turvapaikanhakijoita heistä tulee vasta Saksassa, Ruotsissa tai Hölmölässä, siellä missä on paremmat sosiaalituet).
Eli kuka loppujen lopuksi on vastuussa näistä kuolemista? Tunnetusti se uusi teollisuudenhaara joka on syntynyt Pohjois-Eurooppaan, turvapaikanhakijoilla tienaava ihmiskauppakartelli, osakkaina mm. Punainen Risti.

jukix said...

" uusi teollisuudenhaara joka on syntynyt Pohjois-Eurooppaan, turvapaikanhakijoilla tienaava ihmiskauppakartelli, osakkaina mm. Punainen Risti"
Tuo on aika rohkea ja perustelematon väite. Tälle mielellään lukisi tarkemmat perustelut lähteineen.

Anonymous said...

Tuo ajatus perustunee siihen, että paikalliset avustusjärjestöt saavat suuria määriä lahjoituksia tämän kriisin yhteydessä. Punaisen ristin toiminnasta "tienaavat" sinänsä vain palkkaa saavat - järjestelmä ei perustu osakkeisiin tai voittoihin. Ihmisten auttamishalun näkeminen pelkkinä pakolaisten mahdollistamina rahavirtoina ja voiton tavoitteluna on esimerkillinen tämän ajan ilmiö.

Näinä maailmanaikoina voitolle jäävät lähinnä öljy-yhtiöt, aseiden ja ihmisten salakuljettajat ja erilaiset asevalmistajat. Myös suomalaiset yritykset ovat myyneet Syyrian armeijalle aseteknologiaa vielä tämän vuosikymmenen taitteessa.

Satojen tuhansien ihmisten työntäminen suljetuille leireille Euroopan rajoilla aiheuttaisi todennäköisesti vielä suurempaa kaaosta ja kasvavia ongelmia paperittomien oleskelijoiden suhteen. Pakolaisleirienkin olot ovat aina täysin kestämättömiä, ja siirtolaisten tulva alkaa saada käsittämättömiä mittoja. Nämä turvapaikanhakuleirithän olisivat kirjaimellisesti keskitysleirejä, joihin oleskelulupaa hakevat keskitettäisiin odottamaan päätöstä - sanalla on historiallisesti karmeahko kaiku. Aika moni yrittäisi paeta tai välttää tuohon prosessiin joutumista.

Anonymous said...

Kommentoin edellistä kommenttia enkä ota kantaa alkuperäiseen blogikirjoitukseen.

Kommentissa todetaan seuraavaa: "pakoilaisleirienkin olot ovat aina täysi kestämättömiä...". Tämä väite on täysin käsittämätön. Pakolaisleireillä ei ole vainoa eikä nälänhätää. Osa leireistä on toiminut vuosikymmeniä ja niiden infrastruktuuri on joissakin tapauksissa muuhun paikalliseen tasoon verrattuna korkeampi. Totta kai telttaleirit ovat länsimaisessa ajattelussa outoja, ja niitä tietysti on paljon. Niissäkin on saatavana puhdasta vettä. Tätä ei kaikilla pakolaisille lähtöpaikoissaan ole. Turvasta ja toivosta puhumattakaan.
Pyydän käymään paikan päällä ja katsomaan miten asia on. Palkkaa reissusta ei saa mutta sitäkin enemmän ymmärrystä.

Anonymous said...

Luettuani edellisen kommenttini huomautan että tarkoitan siis YK:n ylläpitämiä pakolaisleirejä. En näe että esimerkiksi EU perustaisi huonompia. Pakolaisten omatoimisesti perustamia majoittautumisalueita ei toistaiseksi kutsuta pakolaisleireiksi, mutta saattaahan joku tätäkin ilmausta jatkossa nähdä. Niiden oloista minulla ei ole tietoa.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Sota ei ole nälänhätä. Itse ihmettelen sitä miksi "ei niillä ole nälkä & niillä on älypuhelimet" on jokin argumentti. Ne pelkää luotia päähän.

Anonymous said...

Omalla tavallaan sota on "luonnon valinta". Kun nykyinen Suomen hallitus vielä hetken aikaa saa jatkaa samaa linjaa omien köyhien hitaalla teloittamisella ja nato-sodan lietsonnalla, on Suomessakin odotettavissa vastaavia leirejä. Keväällä sitten katsotaan, ketkä eivät jäätyneet. Samalla, kun pakolaiset tilaavat hotellin respasta paprikapaistostaan.