28.5.17

Tämän kirjoituksen aihe ei ole suvivirsi, 2017 Edition

Suomen kouluissa on vielä sitkeästi jumissa paha väärinkäsitys. Niissä työskentelee opettajia, jotka eivät ole tutustuneet Suomen perustuslakiin. Tai mikä on vielä pahempaa, he ovat perehtyneet siihen, mutta eivät välitä oppilaiden oikeuksista.

Koululaisten rukoukset eivät ole mikään ongelma. Oppilaat saavat rukoilla niin paljon kuin haluavat ja kerkiävät koulupäivän aikana (häiritsemättä opetusta). Jopa minä olen täysin tuota mieltä. Ongelma on nimittäin aivan jotain muuta. Kirjoitan sen tuohon alle yksinkertaistetussa muodossa:

KOULU EI SAA PAKOTTAA OPPILAITA RUKOILEMAAN.

Koulun olisi sääntöjen mukaan ilmoitettava koteihin, jos koulu järjestää uskonnollisen tapahtuman tai tarjoaa sellaista sisältää materiaalia. Uskonnollisille tilaisuuksille on tarjottava uskonnoton vaihtoehto. Joulukirkon sijaan siis jotain muuta oheistoimintaa koulussa, jne. Jos opettajat rukoilevat ruokatunnilla, niin muilla ei ole mitään velvollisuutta osallistua siihen. Säännöt ovat teoriassa yksinkertaisia. Kunhan koulut ja rehtorit vain vaivautuvat noudattamaan niitä.

Viime vuonna tapahtui pientä edistystä, kun Uskonnottomat Suomessa ry ajoi uskonnottomien koululaisten oikeuksia. Perustettiin Kantelupukki palvelu. Nyt oppilailla ja heidän vanhemmillaan on mahdollisuus ilmoittaa asiantuntevalle taholle, jos koulussa ei kunnioiteta suomalaisten uskonnonvapautta.

Sanomalehdissä yritetään pyöritellä tätä aihetta. Toistuvasti kuitenkin huomio viedään virsien veisuuseen tai johonkin pienempään asiaan. Varsinaiset valitusten aiheet tuntuvat jäävät vähemmälle huomiolle. Kuten ei paperille paineta kunnollista tietoa perustuslakivaliokunnan esille nostamista ongelmakohdista. Sen sijaan voidaan uutisoida suvivirren sopivuudesta juhlatilaisuuksiin. Oppilaiden oikeudet koulussa jäävät vähemmälle huomiolle.

Ilkka lehti kertoi Seinäjoen Hyllykallion koulusta kantautuvista ongelmista. Koulusta tehdyn kantelun mukaan uskonnottomia oppilaita on pakotettu osallistumaan uskonnolliseen toimintaan. Uskonnonvapautta olisi loukattu. Koulu olisi jopa jakanut jokaiselle oppilaalle uudet testamentit. Elämänkatsomustiedon tuntien järjestämisessä olisi ollut ongelmia. Kanteluja on tehty useampi.

Seuraavana päivänä Ilkka jatkoi samasta aiheesta. Tai melkein samasta aiheesta. Koululaisten oikeuksien puolustamisen sijaan lehti näki tarpeelliseksi kirjoittaa siitä minkälaisia reaktioita lukijat saivat edellisen päivän uutisesta.


 Ei liene mikään yllätys, että sieltä löytyy hauskaa kamaa. Jotkut Ilkkalaiset ovat aivan ihmeissään mitä uskonnottomat ihmiset tekevät Suomessa.


– Kaikesta joutavasta vouhotetaan. Luulis, että olis pikkuusen tärkiämpiä asioita mihin puututtas! Samaten vois kantelun tehdä siitä kuinka kristityn mieli järkkyy katsellessa jumalattomia
– Ihanaa kun ihmisillä on näin pienet murheet
– Hienoa, että pohjanmaalla vielä uskalletaan olla kristittyjä.
– Kyllä ollahan pikkusieluisia nykyään joka asias!
– Kielletään kaikki opetus varmuuden vuoksi!
– Kyllä on taas kamalaa!
– Ei enää tiedetä mistä oikein valitettaisiin, voi hyvän tähden!
– Eikö nyt muuta valittamista löydy, todella lapsellista.
– Näille täytyy varmaan järjestää myös koulupäiviä joulun aikaan, pääsiäisen aikaan jne.

Sekä.
Olen surullinen, että tällä paikkakunnalla on koteja, joista nousee julkisuuteen niin kammottavia ajatuksia, että on päädytty kantelemaan kristinuskon esilläpitämisestä koulussa. Toivon, että opettajat eivät väsy, uuvu tai ryhdy pelkäämään uskonnottomat ry:n nimettömänä julkaistussa painostuksessa.

Lukijat eivät näytä välittävän siitä, että kantelujen mukaan koulu rikkoo lakia. He ottavat kristinuskon aseman koulussa itsestäänselvyytenä. Uskonnottomia lapsia ei ole heidän ajatusmaailmassaan. Uskonnonvapaus ei ole puolustettavan arvoinen asia heille.

Toisaalla Iltalehti kertoo asiaankuuluvista ongelmakohdista. Hyllykallion koulun rehtori Irene Turenius ilmoitti vastineen jo lähteneen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle. Haastattelussa rehtori antaa kaikki oikeat vastaukset. Hän toteaa aivan oikein, että jokaisella oppilaalla pitää olla oikeus kieltäytyä osallistumasta uskonnolliseen toimintaan.

"Meidän koulussamme näin on toteutunut. Kukaan ei ole pakolla ollut aamunavauksessa, eikä ketään ole pakotettu virsiä laulamaan tai rukoilemaan, rehtori sanoo ja jatkaa:
- Nyt odotamme aluehallintoviraston vastausta. Koulussa käydään käytäntöjä läpi kyllä ilman viraston mahdollista huomautusta tai kannanottoakin.

En missään nimessä väitä, että rehtori valehtelee. Totean vain sen olevan teoriassa mahdollista. Eli ehkä vasta asian noustua julkisuuteen koulu reagoi ja muuttaa käytäntöjään. Tietenkin tulen olemaan mitä onnellisin veronmaksaja, jos aluehallinto toteaa koulusta tehdyt useat kantelut aiheettomiksi.

 Myös Iltasanomat uutisoi Hyllykallion koulusta. Ja yhtä asiallisesti. Kerrankin olen ihan nyökkäilevällä tuulella kun luen uskonnonvapauteen liittyvää kotimaista uutisointia.

12 comments:

AnoMatti said...

Ainoa ongelma tuossa rehtorin vastauksessa on se että vertaispaine ajaa usein, etenkin kun kyseessä on lapset, uskonnottomatkin uskonnollisiin tilaisuuksiin jos niitä järjestetään. Jos ei ota osaa niin paljastaa uskonnottomuutensa ja avaa mahdollisuuden kiusaamiselle. Mutta tämän rehtorin mielestä koulukiusaaminen ei ole niin paha asia etteikö sitä voisi riskeerata kunhan uskonnollinen toiminta voi jatkua.

Anonymous said...

Suomessa uskonnonvapaus ei ole vapautta uskonnoista. Jos hyväksyttäisiin että ateismi/uskonnottomuus on myös uskonto, silloinhan meitä pitäisi kohdella yhdenvertaisesti. Kristinuskon tuputtaminen loukkaa tällöin uskonnonvapautta.

On kyllä kummallinen asennevamma ettei suostuta toimimaan yksillä säännöillä, vaikka muuten pyritäänkin tasavertaisuuteen. Jeesus mädättää aivot, nähtävästi.

Anonymous said...

"vertaispaine ajaa usein, etenkin kun kyseessä on lapset, uskonnottomatkin uskonnollisiin tilaisuuksiin jos niitä järjestetään"

Se riittää jos opettaja haluaa rukoiluttaa lapsia. Vaikea on pienen piltin sanoa vastaan auktoriteetille. Koulukiusaaminen voi olla ongelma, mutta luulisin että lapset kokevat yksin jäämisen pahempana kuin virsien veisuun.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Kyllä uskonnonvapaus tarkoittaa ihan yhtälailla negatiivista kuin positiivistakin, ei siinä ole mitään "tulkitsemista

Anonymous said...

Koskapa uskovaiset olisivat noudattaneet lakeja tai toimineet samoilla säännöillä kuin muut?

Kauhea kitinä alkaa heti kun pitäisi noudattaa lakia jos se ei ole kirjoitettu uskonnollisen kirjan pohjalta.

Anonymous said...

"Koskapa uskovaiset olisivat noudattaneet lakeja tai toimineet samoilla säännöillä kuin muut?"
Jos noin muka olisi aina ja kaikkialla, uskaltaisiko kukaan elää täällä Suomessa? Kyllä he ainakin liikenteessä noudattanevat pääsääntöisesti lakeja eivätkä he vedonne pyhiin kirjoituksiin ja tai "Herran tahtoon", jos jäisivät kiinni ylinopeudesta ja yrittäisivät puolustella sitä. Tai voihan tietysti aina poikkeuksiakin olla, en tiedä?

Anonymous said...

"Kyllä uskonnonvapaus tarkoittaa ihan yhtälailla negatiivista kuin positiivistakin, ei siinä ole mitään tulkitsemista"

Olet oikeassa. Tarkoitin lähinnä sitä, että negatiivinen uskonnonvapaus käsitetään oikeutena kieltäytyä uskonnonharjoittamisesta, eikä esim. valtion ja kirkon erottamisena, ns. jumalanpilkkalain poistamisesta puhumattakaan. Kristityt ja uskonnottomat eivät ole samalla viivalla, vaikka uskonnottomien ei tarvitsekaan osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin.

Anonymous said...

Siinä vaiheessa kun asiat alkavat koskea ihmisoikeuksia, yksilönvapautta, kotirauhaa tai lähestymiskieltoa niin johan alkaa uskovaisten piirissä into lakien noudattamiseen hiipua.

Anonymous said...

"Siinä vaiheessa kun asiat alkavat koskea ihmisoikeuksia, yksilönvapautta, kotirauhaa tai lähestymiskieltoa niin johan alkaa uskovaisten piirissä into lakien noudattamiseen hiipua."

Ei varmaankaan kuitenkaan kaikkien uskovaisten kohdalla?

Anonymous said...

Asiasta toiseen. Olisi aika pohtia uskontojen asemaa, ja sitä täysi-ikäisyyden vaatimusta uskontoon liittymiseksi ihan vakavasti.
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005241092.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=c0da65a28edd48c2cc9864f35af8dce8

Anonymous said...

Senkun pohdit!