28.9.13

Homopropagandalain vaikea tulkinta

Iltasanomien viikonloppunumerossa on isompi juttu Venäjän homosaation vastaisesta sisällissodasta. Erikoisen lain voimin on alistettu vähemmistöjä, tai vähemmistöiksi tulkittuja henkilöitä, joita voidaan häätää pois työpaikoiltaan tai asuntoloista. Lain esitaistelijana toiminut Pietarin kaupunginvaltuutettu Vitali Milonov pääsee Iltasanomien haastateltavaksi. Homopropagandan vastainen laki on kaikessa yksinkertaisuudessaan selkeä, ja samalla lähellä toimimatonta. Laissa ei ole määritelty mitä tuo lapsille vaarallinen propaganda oikeastaan on. Ja näin näyttäisi siltä, että Milonovin avustaja syyllistyi tuon lain rikkomiseen.

Iltasanomat kuvailee tilannetta Pietarin viidensillä Queerfesteillä. Se järjestettiin 17-kerroksisen asuintalon taidestudiolla. Paikalla protestoimassa oli Milonov ja kumppanit. Milonov pysyi enimmäkseen taustalla, kun perusarvojen kannattajat hoitivat homojen vainoamisen. Yhtä festivaaleille osallistuvaa pahoinpidellään, kunnes väki tajuaa toimittajan kuvaavan aktiviteettia. Pahoinpitelijä alkaa huutamaan:

"Hän aloitti. Hän loukkasi minua. Kutsutaan poliisit."

Tilanne rauhoittuu. Poliisit ilmestyvät paikalle ja hieman yllättäen päätyvät suojelemaan festivaaleja näiltä perusarvojen kannattajilta. Milonovin avustaja Anatoli Artjuh on tehnyt kanteluita viranomaisille, jos hän on nähnyt jotakin homopropagandaksi tulkitsemaa materiaalia. Näin tapahtui sen Iloinen maitomies -maitomerkin kanssa. Pietarin tapahtumassa Anatoli puhui asuntolaan meneville ihmisille.

"Tiedättekö, että talossanne harjoitetaan parhaillaan sodomiaa? Varjelkaa lapsianne."

Näin hän puhui taloon menevälle isälle, jolla oli tytär mukanaan. Anatoli syylistyi lain rikkomiseen, tai ainakin näin taitava syyttäjä pystyisi teoriassa argumentoimaan oikeudessa. Anatoli puhui lapsen läsnäollessa homoista, eli kertoi lapselle homojen olevan olemassa. Tämä on riittänyt aikaisemmissa tapauksissa poliisin mielenkiinnon herättämiseen, kun pelkkä sateenkaarilipun heiluttaminen on tulkittu lainvastaiseksi. Nyt joku rohkea lakimiesryhmä soveltamaan lakia oikeudessa.

Itse Queerfestin sisältö ei ollutkaan irvailua tai sodomiaa. Iltasanomien toimittaja näkee vain nuoria fiksuja ihmisiä pitämässä hauskaa keskenään. Milloinkas tosiasiat olisivat haitanneet näissä mielenosoituksissa perusarvojen puolesta.

No comments: