9.9.13

Skientologiasammakko kosiomatkalla

Iltasanomat kertoo suomalaisille minkälainen onni on kohdannut näyttelijä Tom Cruisea. Yksinäisyys viimeisimmän avioeron jälkeen on loppusuoralla, sillä skientologiakultti on lupautunut etsimään Tompalle uuden vaimon. Se onkin erinomaista palvelua uskontona itseään markkinoivalta kultilta. Cruisen deittailu on itse kulttijohtaja David Miscavigen agendalla. Cruise on kertonut hänelle naisihanteestaan. David on komentanut kultin jäsenistöä hoitamaan homman. Ilmiö voi tuntua uskomattomalta, mutta ei ole kovin erikoista verrattuna kultin muihin tempauksiin vuosien varrella.

Samanlainen etsintäprojekti tehtiin myös vuonna 2004, kun Tom oli yksinäinen erottuaan Nicole Kidmanista 2001. Ennen Katie Holmesia oli eräs toinen nainen. Viime vuonna Vanity Fair -lehti kertoi yksityiskohtaisesti kultin toimintatavoista. Nettilehdessä on vain lyhyt maininta, mutta onneksi ostin viime vuonna tuon numeron itselleni. Skientologien riveistä etsittiin Tompan makumieltymyksiä täyttäviä kaunokaisia. Näyttelijän taidot tai muuten taiteellinen ihminen sekä oikeasti skientologian oppeja seuraava nainen pääsisi haastatteluun, jossa mm. Shelly Miscavige ja Tommy Davis kyselivät naisen elämästä. Koenauhat kuvattiin kaikkein lupaavimmista ehdokkaista. Tom valitsi parhaan päältä. Tuo onnekas nuori nainen oli Iranissa syntynyt näyttelijätär Nazanin Boniadi. Naz oli kaunis, älykäs, siveä ja vain 22-vuotias. Hän sai hieman koulutusta siitä mistä Tom tykkää elämässään. Lisäksi naisen hiukset värjättiin tummemmaksi ja hampaita ehostettiin. Tomppa antaitsisi vain parasta. Naz allekirjoitti vaitiolosopimuksen tästä etsintäprojektista.

Nazanille projektia mainostettiin ensin skientologian edistämistyönä, jolla uskonto saisi paljon kaivattua positiivista julkisuutta jopa kansainvälisillä poliittisilla areenoille. Ai niin, kunhan eroat pitkäaikaisesta poikaystäväsi. Kun Naz ei heti sitä halunnut tehdä, esitettiin hänelle kultin taltioimia tietoja poikaystävän kertomista yksityiskohdista yksityiselämästään. Hän ei ollut täysin uskollinen poikaystävä. Tietoja urkitaan auditoinnin kautta, joka on L. Ronin toimesta määrätty osaksi "uskonnonharjoittamista" ja samoin myös vielä uteliaampi sec check, eli turvatarkastus, jolla valvotaan jäsenten ajatusmaailman puhtautta. Julkisesti kultti väittää, ettei näitä auditoinnista saatuja tietoja käytetä sopimattomasti. Hahaha! Niitä kerätään ja valvotaan kaikkien yhteisen hyvän tähden, tietenkin. Ja jos Nazinin mokaisi tehtävänsä jotenkin hänet julistettaisiin supressiiviseksi henkilöksi, eli pihalle kultista. Ei enää minkäänlaista kontaktia sinne jääneisiin ystäviin tai sukulaisiin.

Nazanin erosi poikaystävästään.

Pian nainen esiteltiinkin Cruiselle. Se oli unelmien täyttymys Nazille, joka oli jo valmiiksi hieman ihastunut häneen. Vain parhaimpien hotellien huoneet ja tasokkaimmat ravintolta saivat olla uuden liiton näyttämöitä. Tompan vakiokamu Tommy Davis ja hänen puolisonsa olivat lähes aina läsnä tai viereisessä huoneessa. Myös David Miscavige kävi onnittelemassa seurustelevaa pariskuntaa.

Pari nähtiin myös Maailmojen sota -elokuvan kuvauksissa, kun Tomppa esitteli työtapojaan Nazanille. Muistan, että heidän mainittiin erikseen silloin Empire-elokuvalehden sivuilla. Tompan jakama skientologiamateriaali ihmetytti kuvausporukkaa.

Ensimmäinen kuukausi sujui mukavasti. Toisen aikana ilmeni ongelmia. Nazanin oli rakastumassa Tomppaan, mutta miehen intensiivinen halu häntä kohtaan oli jotakin odottamatonta. Julkinen hellyyden osoitus tehtiin niin suuren numeron merkeissä, että Nazanin häkeltyi. Jos hän sanoi pienenkin asian Tomin mielestä väärällä tavalla, oli edessä auditointi ja negatiivisen ajatuksen poisto Nazinista. Virheet eivät saaneet toistua. Esim. skientologiakultin suurimman arvomitalin vastaanottaminen itse David Miscavigelta ei saanut tarpeeksi suuria kehuja, kun Nazanin mainitsi sen Tompalle. Samoin David Miscavigen nopea puhe tapa vaati totuttelua, sillä Nazanin joutui useasti sanomaan "anteeksi kuinka?". Tom valitti naisen nolanneen hänet treffeillä.

Eikä Tom ollut tyytyväinen siihen miten vähän rakkautta Nazanin muka osoitti häntä kohtaan. Pian tämä tyytymättömyys johti Nazaninin poistamiseen Tomin seurasta. Hänen lähetettiin takaisin skientologien  Celebrity Centre laitokseen. Tom ei ilmoittanut Nazanille mitään erosta, vaan puhe hoidettiin välikäsien kautta. Jäädessään yksin ja vaille selityksiä siitä mikä oli mennyt pieleen Nazanin tietenkin masentui. Ystävä kyseli mikä oli hätänä. Nazanin kertoi ja rikkoi vaitiolosopimuksensa. Ystävä kertoi rikkeestä eteenpäin. Naista rangaistiin pakkotyöllä skientologiakeskuksessa. Vessojen pesu ja laattojen kuuraus harjalla piti mielen virkeänä.

Seuraavaksi Tom löysi Katie Holmesin. Edessä oli uusi rakkaus ja pomppiminen Oprahin sohvalla. Nazanin ja hänen äitinsä eivät ole enää kultin jäseniä. Toivotan skientologeille parempaa onnea tähän uuteen hakuun.

No comments: