25.9.13

Inside Scientology

Inside Scientology - The Story of America's Most Secretive Religion

Kirjoittanut Janet Reitman.

Vain pari vuotta vanha kirja sisältää yhteenvedon skientologian vivahteikkaasta historiasta. Rolling Stones -lehteen kirjoittava Reitman kiinnostui aiheesta Inside Scientology artikkelinsa jälkeen 2006. Materiaalia ja uusia haastateltavia tuntui löytyvän jatkuvasti lisää: Entisiä skientologeja, nykyisiä skientologeja jotka olivat jättäneet eliittijärjestö Sea Orgin, sekä tietenkin skientologiajärjestön viralliset pr-miehet. Myös modernin uskonnon akateeminen tutkimus on päässyt eteenpäin lapsenkengistään. Reitman on haastatellut ja lukenut läpi monta lähdettä.

Inside Scientology kertoo L. Ron Hubbardin elämänvaiheet. Dianetiikan perusteista kohti nykyistä järjestäytynyttä liiketoimintaa päästiin yrityksen ja erehdyksen kautta. 50-luvulla L. Ron oli läheisilleen sanaseppo ja helppoheikki. Miehen muistelujen mukaan lapsuudessa oli menoa ja meininkiä useamman elämän ajalta. Monet tajusivatkin nopeasti Ronin sepittävän tarinoita elämästään Hän halusi olla huomion keskipisteenä ja ihailun kohteena. Miehellä ei ehkä ollut komea ulkokuori, mutta sitäkin enemmän itsevarmuutta ja karismaa. Ystävien rakastajatar (it's complicated) vieteltiin omaksi vapaan rakkauden aikakautena. Venekaupoilla tehtiin petos rakastajattaren exälle ja yritettiin karata ulkomaille. Siinä samalla hän myös osasi lukea ajankohtaisia ajatuksia ihmismielestä, filosofiasta ja populaaritieteestä. Näitä hän sovelsi omalla kielellään kirjoituksissaan. Lopulta vuonna 1950 kasassa oli Dianetiikka. Teos joka on skientologien Raamattu. Ei hassumpi suoritus keskinkertaiselta scifi-kirjailijalta.

Jotta voisi ymmärtää miten ja miksi skientologia pääsi kasvamaan huippulukemaansa 90-luvulla (alamäkeä siitä lähtien) meidän on ymmärrettävä mitä dianetiikka on. Se oli monelle aivan uusi ja hieno asia. 50-luvun aikana tätä itseoppimisen ja itsensä tuntemisen menetelmää käytettiin in-porukoiden juhlissa. Dianetiikka-kirja kohosi aikansa Secrets -kirjaksi myyntilistoilla. Ron ja bisnesskumppanit pystyttivät dianetiikkakeskuksia, joihin riitti uteliaita kävijöitä. Mutta myyntimenetelmät ja mainonta eivät olleet kohdallaan. Yritys kuivui kasaan. Lääkärien ja tutkijoiden toimesta Ronin oppeja moitittiin onnettomiksi. Popularisointia, joka veti liian monta mutkaa suoriksi. Ronia ja kumppaneita syytettiin lääkäreinä esiintymisestä, koska mitään toimilupia ei oltu edes harkittu. Rahat loppuivat. Toiset lähtivät kehittämään samoja oppeja elämän parantamisesta. Ron vetäytyi mietiskelemään.

Syntyi laajennettuja teoksia, uusia ideoita (mahdollisesti kopioitu tuoreista akateemisista julkaisuista) ja hohdokkaampi mainosstrategia. Ron tajusi ajan hengen mukaisesti, että uskonnollisuudella pääsisi pidemmälle kuin pelkällä itsensäkehittämiskurssilla. Church of Scientology perustettiin helmikuussa 1954. Henkinen ulottuvuus yhtyi kaupallisuuteen. Liike aloitti kasvunsa. Ja mikä tärkeintä, monet kokivat oikeasti saavansa apua Ronin ohjeista, tai teknologiasta kuten skientologit sitä kutsuvat. Opiskelun, liiketoiminnan, ihmismielen salojen ja monen muun alan käsittely onnistui paremmin, kun ajatuksia selkeytettiin Ronin teorioilla. Maksamalla ensimmäisistä kursseista pääsisi pian vielä parempien kurssien tuomiin hyötyihin. Kehittämällä itseään ihminen päätyisi lopulta parantamaan maailmaa. Toki kannatti vaikka myydä tarpeetonta irtaimistoa tai ottaa pieni laina, jotta pääsisi opiskelemaan seuraavaa tasoa.

Lopulta ihminen joko jatkaa kursseista maksamista, tai toteaa ne hyödyttömiksi itselleen. Toiset jättävät dianetiikan kesken alkumetreillä. Jotkut päätyvät koko loppuelämäkseen skientologian sisälle, vapaaehtoisesti. Ja saavat lapsia, joista kasvatetaan skientologeja skientologian sisällä. Näin on kertynyt monta tarinaa ja monta näkökulmaa.

Inside Scientology onnistuu kertomaan asioista neutraalisti. Reitman turvautuu lähteisiin joiden väitteille hän uskoo kertyneen tarpeeksi vakuuttavaa näyttöä. Oikeudenkäyntien asiakirjat ja elämänkerrat yhdistetään silminnäkijäkertomuksiin. Lukijalle selviää miksi Ron joutui lähtemään kansainvälisille merille (fuck the police) 60-luvulla, miten dianetiikan opeista muovautui lopullisesti henkilökultti 70-luvulla, kuinka järjestö piti L. Ronin pois verottajan tutkalta kuittikikkailulla ja veropetoksilla, miksi kultti soluttautui Yhdysvaltojen virastoihin ja varasti heidän dokumentteja, miten David Miscavige nappasi itselleen vallan Ronin kuoleman jälkeen, ja miten kultti onnistui pääsemään kuin verinen koira veräjästä Lisa McPhersonin taposta.

McPherson on kuuluisin esimerkki siitä miten skientologiajärjestö toimii, kun katastrofaalinen julkisuus pakottaa sen toimiin. Lisa oli vannoutunut skientologi, joka sijoitti kymmeniä tuhansia dollareita kursseihin. Hän oli mukana toiminnassa myös Clearwaterin kaupungissa Floridassa. Hän oli Sea Orgin jäsen, miljardin vuoden työsopimuksella. Suorituspaineet työstä ja ystäväpiiristä (kaikki skientologeja) tekivät tehtävänsä, kun Lisa koki nähtävästi vähintään hermoromahduksen. Skientologiassa tilanne ei tietenkään edellytä lääkärissä käyntiä. Se olisi oikeastaan rikos kultin sisällä. Sen sijaan noudatetaan Hubbardin ohjeita, eli henkilö eristetään häiritsevistä tekijöistä. Mielisairauksia hoidetaan dianetiikalla, ei psykiatrin puheilla. Entä jos dianetiikka ei toimi hoitona? Virallisen opin mukaan se on mahdoton skenaario. Tämän opin takia Lisaa pidettiin suljettuna ja eristettynä hotelli Fort Harrisonin huoneessa. Lopulta hän menetti henkensä sairaalassa 1995. Aliravitsemus ja sairastelu veivät naisen voimat. Lääkärille ei menty ajoissa, koska se oli vastoin L. Ronin opetuksia. Lisa ei pystynyt itse syömään tai juomaan. Ulostaminen oli tahatonta. Oireet hengenvaarallisen huonosta kunnosta olisivat olleet selvät sairaanhoitajille, mutta skientologiella ei ole tarvittavaa koulutusta.

Kaikkien nolointa skientologeille olikin se, että Lisan etenemistä tavoiteltua Clear statusta kohti valvoi ja hyväksyi itse *drum roll* David Miscavige. Se oli äärimmäisen paha kolaus miehen maineelle, jos tieto pääsisi leviämään SeaOrgin ulkopuolelle. Tämän takia kultti tekikin niin valtavasti töitä peitelläkseen tai vähätelläkseen kuolemaan johtaneita tekijöitä.

Eristyshoidon aikana tehdyistä muistiinpanoista katosi kriittiset sivut juuri ennen sairaalaan lähtöä. Poliisi ei koskaan saa niitä käsiinsä. Lisaa valvoneita skientologeja ei päästetty poliisien haastateltaksi tutkinnan aikana. Tuomarin vaatimuksesta he saapuivat puhumaan, kunhan ensin tehtiin sopimus, joka takasi todistajille immuniteetin kaikista syytteistä Lisan kuolemassa. Sopimukset oli pakko tehdä, sillä etsivillä ei ollut muita lähteitä. Kuin sattumalta olennaisimmat henkilöt olivat muuttaneet ulkomaille heti Lisan kuoleman jälkeen. Lisan ruumis polttohaudattiin (vanhemmilta ei tiedusteltu mitään). Sea Org pomot kävivät tuhoamassa kaikki todisteet eristyshoidossa käytetyistä materiaaleista. Koti tyhjennettiin kaikesta omaisuudesta. Fort Harrisonin eristyshuone muutettiin takaisin siistiksi hotellihuoneeksi. Poliisilla ei ollut todistajia, todisteita tai rikospaikkaa. Tutkijoille ei jäänyt tarpeeksi vakuuttavaa näyttöä, jotta mikään syyte olisi kestänyt oikeudessa. Lisan vanhempien tekemä siviilikanne jatkui monta vuotta, kunnes se soviteltiin (todennäköisesti n. 20 miljoonan dollarin summalla).

Well played, Mr Miscavige. Well played.

Onneksi kuolemasta nousi kohua. Lehdistön pitäessä Lisan kuoleman ja absurdin rikostutkinnan lööpeissä määräsi Miscavige uuden menettelytavan mielisairauksista kärsiville skientologeille. Enää heitä ei eristeittäisi kultin sisällä, vaan heidän potkittiin pikaisesti pihalle, vastuuvapautuslomakkeen kera.

Kirja kertoo myös mistä kultti vetää nykyisin rahansa, kun rivijäsenet ovat hupenevassa määrältään ja varoiltaan. Tienaaminen tapahtuu kiinteistöillä. Ideal Org rakennuksiksi ostetaan kolmannen osapuolen (jotta myyjä ei osaisi välttää skientologeja) välityksellä joku rakennus. Niiden kunnostus maksatetaan jäsenten lahjoituksilla ja vapaaehtoistyöllä. Periaate on sama kuin McDonaldsilla. Firma tekee parhaiten tuottoa franchising maksuillaan (niillä tienaa paremmin kuin hampurilaisten myymisellä). Toiminta ei ole laitonta, sillä laillisen uskonto-statuksensa varjolla skientologiajärjestö voi tehdä vaikka mitä jännää. Aivan kuten L. Ron suunnittelikin. Miscavigen johdolla kultille keinoteltiin uskonnolliset verohelpotukset Yhdysvalloissa.

Reitman kertoo myös skientologien arkielämästä ja siitä miten he ovat päässeet etenemään skientologiajärjestön sisällä aivan huipulle, joutuakseen David Miscavigen oikukkaan raivon kohteeksi. Nämä tarinat ovat riipaisevia. Miscavigen johdon aikana on tapahtunut ns. toinen suuri exodus, kun moni huomasi miten nykyinen johto ei enää vastaa sitä mitä L. Ron opetti. Moderni uskonto on jakautumassa, kuten uskonnoilla on tapana.

Jos sinua kiinnostaa miten ihmisiä aivopestään tai miten sinun kannattaa aloittaa oma kulttisi, niin hae hyvät vinkit tästä kirjasta. Seuraajasi voivat jopa päätyä vapaaehtoistyönä Tom Cruisen avustajiksi, siivojiksi tai läheteiksi. Kukapa stara voisi vastustaa sellaista tarjousta ilmaisesta työvoimasta, joka vieläpä kehuu heitä maasta taivaseen? Ja sitten he lähettävät sinulle päivittäin raportin siitä mitä Tomppa on tehnyt, sanonut ja keitä hän on tavannut. Se miten skientologiajärjestö junaili Cruisen jäsenekseen oli erinomaista luettavaa.

 Kiehtova ja karmiva teos pakottaa kääntämään vielä seuraavalle sivulle myöhään yöllä.

No comments: