27.8.15

Ashley Madisonin hieno huijaus

Ashley Madison lupasi irtosuhteita, vipinää, maustetta elämään. Kauniin pikkujouluperinteen tuhoaja saapui Suomeen vuonna 2012. Mainoslauseissa kehuttiin: "Kokeile ilmaiseksi!" Jne. Rekisteröityminen on toki ilmaista ja tuleva tai nykyinen pettäjä pääsee selaamaan ehdokkaita. Kontaktin luominen kiinnostavaan Ashley Madison käyttäjään edellyttää aina rahaa. Viestien lähettäminen palvelun sivulla vaatii pisteiden käyttöä. Pisteitä täytyy ostaa euroilla.

Paitsi että rahojaan käyttänyt potentiaalinen pettäjä on erittäin suurella todennäköisyydellä lähettänyt viestejä tekaistuille profiileille. Tuore tietomurto Ashley Madisonin käyttäjätiedoista on ollut iso juttu. Miljoonien käyttäjien nimet ovat selattavissa tietomurron ansiosta/takia. Ja ne näyttäisivät vahvistavan vuosia toistellut jutut tekaistusta profiileista, joilla vain luotiin täytettä ja selattavaa puutteessa eläville miehille.

Gizmodo.comin Annalee Newitz selasi läpi näitä vuodettuja nimitiedostoja. Vertailtavaa ja pääteltävää on runsaasti, mutta olennaisin asia taitaa olla aktiivisten käyttäjien määrä. Eli he jotka ovat edes vaivautuneet lukemaan toisilta Ashley Madisonin käyttäjiltä saamiaan viestejä.

The first field, called mail_last_time, contained a timestamp indicating the last time a member checked the messages in their Ashley Madison inbox. If a person never checked their inbox, the field was blank. But even if they’d checked their messages only once, the field contained a date and time. About two-thirds of the men, or 20.2 million of them, had checked the messages in their accounts at least once. But only 1,492 women had ever checked their messages. It was a serious anomaly.

20 miljoonaa miestä kohti oli vain 1492 aktiivista naista. Epäsuhta on räikeä myös palvelun sisäisen chat-toiminnon käytössä. 11 miljoonaa miestä yritti keskustella 2409 naisen kanssa. Noin 5,5 miljoonasta Ashley Madisonin naisten profiilista pyöristäen palttiarallaa about nolla prosenttia osoittivat minkäänlaista aktiviteettia tilin luomisen jälkeen. Heitä kohden on ollut 20 miljoonaa aktiivista miestä etsimässä jonkinlaista suhdetta.

Ei ole siis mikään ihme, että Ashley Madisonin kohdalla on ollut toistuvasti esillä epäilyjä ja juoruja firman työntekijöistä luomassa näitä tekaistuja feminiinisiä profiileja. Mitä runsaammalta apajat näyttävät profiileja selaileville miehillä sitä helpommin he ovat valmiita maksamaan.

Edes Ashley Madisonin omissa kehukirjoituksissa ei vahingossakaan mainita mitään lukumääriä naisille. Käyttäjägallupista kerrotaan vain prosentteja. Muutenkin uutiset sivustolla loppuvat vuoteen 2012.

Myös Ashley Madisonin käyttöehdot varmistavat, ettei palvelu takaa maksullisten käyttäjien saavan sitä mitä etsivät:

Muita Ashley Madison Palvelun piirteitä - sinulle tarjottu viihde
Sivustomme ja palvelumme antaa käyttäjille mahdollisuuden kokeilla ja parantaa kykyään seurustella muiden kanssa sivustolla. Ei kuitenkaan ole mitään takeita siitä, että löydät treffi- tai keskusteluseuraa käyttämällä sivustoamme tai palveluamme. Sivustomme ja palvelumme on tarkoitettu tuomaan sinulle viihdettä ja huvia. Ymmärrät, että jotkut sivustomme toiminnot ovat tarkoitettu viihdyttämään käyttäjiä.

Kuinka monta euroa ja dollaria Ashley Madison sitten on onnistunut vedättämään näiltä miehiltä? Se olisi mielenkiintoinen tietovuoto. Ai niin, palvelu veloittaa myös maksun sinne luodun tilin deletoimisesta. Huijauksen hienous piileekin siinä, että petetyksi tullut pettäjä ei kehtaa valittaa menetetyistä rahoistaan. Tai jos kehtaa, niin olemme tekemisissä Vuoden kusipää -kandidaatin kanssa.

Voin lopuksi tunnustaa, että en ole kyseisen (tai muunkaan vastaavan) palvelun käyttäjä. Tarkistakaa vaikka niistä tietovuodoista. Olen kuitenkin virnistellyt Ashley Madisonin mainoksille.


No comments: