12.8.15

Professori Folta ja Monsanton saastaiset taalat

Professori Kevin Folta Floridan yliopistosta on puhunut useasti, pitkään ja monessa paikassa geenimanipuloidun ravinnon puolesta. Hän on myös tuottanut sisältöä GMO Answers -sivustolle. Samoin professori on ollut avoimesti mediassa hehkuttamassa gm-ravinnon puolesta. Se jos mikä nostaa henkilön geenimanipulaatiota vastustavien tahojen tähtäimeen.

Näin tapahtui helmikuussa, kun neljänkymmenen pro-GM akateemikon sähköpostit haluttiin julkiseksi U.S. Right to Know järjestön kampanjoinnilla. U.S. Right to Know laati virallisen pyynnön sähköpostien julkaisemista. Julkisen rahoituksen piirissä työskennelleiden akateemikoiden sähköpostit ovat toki saatavilla laillisin keinoin luettavaksi. Se on hyödyllinen ja tarpeellinen tapa varmistaa onko virkailijoilla, professoreilla tai ministeillä eturistiriitoja. Läpinäkyvyys vähentää korruptiota. Prosessi edellyttää runsaasti aikaa ja rahaa, kun hakemusten mukaiset materiaalit haetaan kunkin akateemikon sähköposteista. Tätä työtä varten yliopistoilla on sivussa valmiina rahaa. Veronmaksajien rahaa.

Kevin Foltan sähköposteista lähetettiin 4600 sivua niitä halunneille gm-vastustajille. Ja löytyihän sieltä pahin mahdollinen ja anteeksiantamaton synti. Folta oli vastaanottanut 25 000 dollaria Monsantolta! Eli Folta oli puhunut geenimanipulaation puolesta vain dollarit mielessään. Kaikki positiivinen asia gm-ravinnosta joka on tullut Foltan suusta on nyt epäilyttävää. Näin tiedeuskovaiset jäivät jälleen kiinni korruption hiljaisesta hyväksymisestä.

Tai ei ehkä aivan niinkään. Folta ei ole vastaanottanut Monsantolta rahaa mihinkään tutkimustyöhönsä. Foltan tutkimustöiden budjetti viimeisten 12 vuoden ajalta on ollut n. kuusi miljoonaa dollaria, joita ei ole tupsahtanut Monsantolta. Saman 12 vuoden aikana Monsantolta on siis tullut sponsorointia 25 000 dollaria.

 Monsanton rahat olivat osa Floridan yliopiston Talking Biotech koulutusohjelmaan, jolla pyritään kommunikoimaan bioteknologian tuoreimpia käänteitä opettajille. Sitten opettajat osaavat puhua fiksummin bioteknologiasta. Folta ei ota puhujapalkkioita työstään ohjelmassa. Hän ohjaa palkkiorahat näet suoraan koulutusohjelman kustannusten maksamiseen, joten hän ei suoraan hyödy Monsanton rahoista. Talking Biotech ei ole saanut (toistaiseksi) apurahojaan verovaroista, joten se pyörii tietenkin yksityisten rahoittajien voimin. Rahat menevät matkustamiseen, majoitukseen, tilojen vuokraamiseen, ruokailun tarjoamiseen, jne. Tilitiedot ja kulujen kuitit ovat saatavilla kaikille halukkaille. Ohjelman sisältö perustuu avoimesti saatavilla olevaan tutkimustietoon, jota ei ole maksettu ohjelman rahoilla. Joten korruption löytäminen Monsantolta saaduista dollareista ei tapahdu niin helpolla kuin gm-kriitikot haluaisivat väittää.

Jäämme odottamaan miten U.S. Right to Know ja muut gm-ravintoa vastustavat tahot tulevat tulkitsemaan vastaanottamiaan sähköpostiviestejä. Professori Folta on vain yksi niistä 40 akateemikosta jonka viestejä he käyvät läpi. Löytävätkö he epäilyttäviksi väitettyjen rahojen sijasta ihan oikeaa tieteellisen tiedon vääristelyä? Löytävätkö he tutkijoiden esityksistä tieteellisesti virheellisiä väittämiä? Todennäköisesti lopputulos on sama kuin Climategaten sähköpostiskandalointi. Silloin ilmastotieteilijöiden sähköpostit peräti krakkeroitiin ja vuodettiin julkisuuteen. Tieteellisten väärinkäytösten lopputulokseksi paljastui: ei mitään. Peruttuja tutkimuspapereita: nolla.

No comments: