4.2.12

"Maanjäristys oli Jumalan tahto" VS Voltaire

Herran vuonna 1755 tapahtui karmea katastrofi Portugalin rannikolla. Lissaboniin iski tsunami. Kaupunki syttyi tuleen. Arvioiden mukaan 40´000 - 50´000 ihmistä menettivät henkensä tuhossa. Jälleenrakentamisen aikana ihmiset surivat. Useimmat hakivat selitystä tapahtuneelle. Miten jotakin niin karmeaa voi pudota ihmisten niskaan?

Tieteen Kuvalehden Historia muistuttaa tuosta katastrofista. Uusimmassa lehdessä (jonka ostin vain kannessa olevien tuhmien nunnien takia) muistellaan myös silloisia vastauksia surun syistä. Jesuiitta-munkki Gabriel Malagrida oli välittömästi julistamassa, että Lissabonin käryäminen johtui Jumalan vihasta. Viha oli syttynyt kansan korttipeleistä, tanssimisesta ja muusta hillittömyydestä.

"On virhe luulla, että järistys oli luonnollinen tapahtuma. Ei edes Paholainen voi keksiä niin perätöntä väitettä.
- Malagridan ääliömäinen toteamus


Hypätään parisen sataa vuotta eteenpäin. Vuonna 2004 Intian valtameressä hytkyi. Suuri maanjäristys aiheutti tsunamin, joka pyyhkäisi monella rannalla kokonaisia kyliä pois kartoilta. Yli 200´000 ihmistä kuoli tuhoissa. Pian jotkin hengelliset ihmiset olivat julistamassa, ettei noin suuri katastrofi voi olla pelkkä luonnollinen tapahtuma. Sain itse kuulla tuollaisen toteamuksen tavalliselta uskovaiselta täällä Suomessa. Jumala aiheutti tuhon, jotta ihmiskuntaa ravisteltaisiin hereille. Hän oli yhtä ääliömäinen puheissaan, kuten oli munkki Malagrida.

Palataan menneisyyteen. Munkki Malagridan saarnat kantautuivat filosofi Voltairen korviin. Hän ymmärsi heti, miksi sellaiset puheet olivat karmeita kristinuskon kannalta. Voltaire kirjoitti teoksen nimeltään Candide. Sen tapahtumiin lukeutuu Lissabonin suuri maanjäristys, tsunami ja tulipalo. Candide kritisoi monta asiaa maailmassa, mutta yksi opetuksista oli kärsimyksistä Jumalan tahtoa syyttäminen. Jos maanjäristykset olivat Jumalan aiheuttamia, niin uhrien kärsimys oli Jumalan tahto. Jolloin oli loogista päätellä, ettei uhreja kannattanut auttaa.

Jos uhrien auttaminen oli kuitenkin Jumalan tahdon mukaista, niin miksi ihmeessä Hän sitten laittoi mannerlaatat rytisemään? Jos Malagrida ja kumppanit olivat vakavissaan Jumalan vihasta, niin kaikki käsitykset hyvästä, pahasta, rakkaudesta ja välittämisestä olivat oikeasti merkityksettömiä kristinuskon sisällä. Niiden perimmäinen määritelmä haihtuisi selittämättömyyden savuun.

Vielä yksi huomautus jesuiitta Malagridasta. Hänet tuomittiin kuolemaan inkvisition määräyksestä. Munkin kirjoitukset olivat jumalanpilkkaa. Ei tietenkään tsunami-kommenttiensa takia. Ollessaan vankina hän kuuli enkeleiden ääniä. Heresiaa! Hänet hirtettiin ja ruumis poltettiin.

2 comments:

Tomi said...
This comment has been removed by the author.
Tomi said...

Ainut oikea syy ostaa tiede-lehti skeptikolle on juuri tuhmat nunnat.

Lissabonissa Jumalan viha säästi jostain syystä Suja-kadun bortellit. Jumalalla on siis hyvin kieroutunut huumorintaju.