19.2.12

Yle Pohjanmaa, WTF?

Joskus uutisten uutiskynnys on naputelut kovin alhaiselle paikalle kellariin. Ylen uutiset ovat yleensä ajankohtaisia ja paremmappa tasolla kuin lööpistön Seksi vau - katso kuvat. Joskus tapahtuu poikkeuksia. Yle Pohjanmaa uutisoi menneisyyden aiheuttamista vaivoista. Oikeastaan kyseessä on luontaishoitajasta tehty kirjoitus.

En ole mikään asiantuntija journalistiikan hienouksista. Kuitenkin synapseissani on sellainen kutina, että joskus uutisen ja mainoksen raja on hämärän rajamailla. Paikallisuutisen tasolla juttuja voi olla vaikeampi keksiä.

Kiitos vinkistä H. Kinnuselle.

Noh, maailmassa tapahtuu kaikenlaista. Valkeen korvavalokuulokkeet ovat taas kiikarissani. Uusi tutkimus laitteen tehosta julkaistiin Medical Hypothesis lehdessä. Tästä asiasta on toivottavasti tulossa lisää juttua ensi viikolla. Kunhan ensin käyn läpi tiedonantajieni raportteja...


4 comments:

Juha Huuhaa said...

Samana päivänä Yle Etelä-Karjalä pääsi aivan samalle jourmarketismin tasolle.

http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2012/02/kaurapuuro_on_kiistelty_aamupala_3262953.html

Ehdin jo irvailla noiden molempien kustannuksella omassa blogissani. Tässä se hämärän rajamaa on selvästi ylitetty. Puffaajien sivut löytyvät helposti googlettamalla heidän nimensä. Molemmat täyttä hörhöä.

http://juhahuuhaa.blogspot.com/2012/02/yle-myy-humpuukia-sina-maksat-osa-1.html

Kiitos vihjeestä Valkeen uusimpaan temppuun. Tätä on odotettu.

tyy said...

Pitikin bloggaamani juuri Valkeesta, mutta unohdin.

Pitänee korjata asia.

Juha Huuhaa said...

Tuli mieleen Muumipeikkosarjakuva, missä Muumit alkavat toimittamaan sanomalehteä. He yrittävät keksiä uutisotsikoita:

- "Vilijonkan helmet ovat aitoja"

- Eihän se ole uutinen.

- On se, jos laitamme kysymysmerkin perään.

Vilijonkka ei ollut tyytyväinen tähän, joten seuraavana päivänä uutinen julkaistiin huutomerkin kera:

"Vilijonkan helmet ovat aitoja!"

Jotenkin tarina liittyy Valkee-uutisointiin.

Jim van Beam said...

Medical Hypotheses -lehdestä puheenollen, se ei ole ainoa huuhaalehti, jossa julkaisemisesta yliopistot saavat rahoitusta valtiolta. Yksi yliopistojen rahoitusperustehan on yliopistojen tuottamat julkaisut ja niiden merkittävyys. Viime vuonna Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV), jonka jäsen Skepsis ry:kin on, arvioi Opetusministeriön avustuksella eri julkaisufoorumit.

http://www.tsv.fi/julkaisufoorumi/kanavaluettelot.html

Julkaisusta saatavan rahan määrä siis riippuu TSV:n julkaisulle määrittämästä merkittävyydestä.
Kategorian 1 julkaisu on vähäarvoisempi, kategoria 3 on paras. Listan lyhyydestä voi päätellä, että suuri osa julkaisufoorumeista, kuten monen alan vertaisarvioidut, mutta vähemmän merkittävät konferenssiproceedingsit eivät ole päässeet listalle ollenkaan. Listalta löytyy siis lehtiä ja konferensseja, jotka TSV on arvioinut korkealaatuisiksi. Haku sivustolta löytyvästä excel-listasta kuitenkin paljastaa mm. seuraavat kategoriaan 1 kuuluvat lehdet:

ACUPUNCTURE & ELECTRO-THERAPEUTICS RESEARCH
ACUPUNCTURE IN MEDICINE
Alternative and Complementary Therapies
ALTERNATIVE MEDICINE REVIEW
BMC COMPLEMENTARY AND ALTERNATIVE MEDICINE
International Journal of Aromatherapy
JOURNAL OF ALTERNATIVE AND COMPLEMENTARY MEDICINE
Journal of Parapsychology
HOMEOPATHY
MEDICAL HYPOTHESES

Kannattaa näistä vierailla vaikka Journal of Parapsychologyn sivuilla. Sieltä löytyy kaikkea hauskaa, kuten:
"Although parapsychological research most often involves the Big Four—telepathy, clairvoyance, precognition, and psychokinesis—with only “an occasional nod toward survival and afterlife topics” (Braud, 2005, p. 40), the continued investigation of the latter issues is pivotal for our understanding of consciousness, the potential of the mind, and the nature of life in general.
One of the main methods for scientifically addressing life after death involves studying mediums—individuals who report regular communication with the deceased."

Kannustaako siis TSV tutkijoita huuhaaseen?