1.2.12

Iltasanomat testasi korvavaloja

Iltasanomat testasi Valkeen kirkasvalokuulokkeita. Tulokset julkaistiin viime viikon perjantaina. Toimittaja Marjo Pihlajaniemi käytti Valkeeta. Hänellä on ollut väsymystä aamuisin. Ei tahtoisi millään nousta pois sängystä. Työpäivä vie puhdit vuorokaudesta. Hyvin tuttu oire minullekin. Marjo käytti kuulokkeita viikon ajan aamuisin. Hän huomasi olevansa pirteämpi. Toinen viikko käyttöä toi selvästi parantuneen olon. Hän jaksoi jopa liikkua työpäivän jälkeen. Myös toinen toimituksessa työskentelevä tunnusti saaneensa kirkasvalokuulokkeista samanlaista apua.

Artikkelina testi on hyvin tyypillinen anekdoottikokoelma. Juuri näin tehdään testejä, joista sitten kerrotaan sanoma- ja naistenlehdissä. Yksi henkilö, tai perhe, testaa milloin mitäkin tuotetta parisen viikkoa. Sitten ihmetellään yhdessä miten mahtava tuote on. Näin tehtiin mm. ShooTAG!-hyönteiskarkottimen ja PowerBalance -tasapainorannekkeiden kohdalla viime kesänä. Onneksi joissain paikoissa kerrottiin negatiivisista tuloksista. Pihlajaniemi kuitenkin nostaa kirjoituksensa massan ylälokeroihin. Hän toteaa, että itsesuggestio voisi olla yksi tekijä piristyneen olon selittäjänä. Se on poikkeuksellinen havainto."Ainoa, mikä jäi mietityttämään, oli itsesuggestion merkitys. Väsymys ja energisyys ovat hyvin subjektiivisia tuntemuksia, joita on vaikea mitata.
Kuvittelinko itseni pirteämmäksi, koska halusin uskoa, että laitteesta on apua?"

Jos on maksanut tuotteesta 185 euroa, niin melko varmasti haluaa uskoa sijoittaneensa rahanarvoiseen tuotteeseen. Juuri subjektiiviset oireet ovat alttiita itsesuggestiolle. Sen huomioiminen sanomalehdessä oli sen verran harvinaista herkkua, että leikkasin tekstin leikekirjakokoelmaani.

Valkee julkaisikin viime vuonna uuden tutkimuksen (pdf), joka oli tehty huippu-urheilijoilla Verven liikuntalääketieteellisessä tutkimusyksikössä.


Oulun Kärppien 22 pelaajaa jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, kirkasvalo- ja lumeryhmään, joissa molemmissa oli 11 henkilöä. Tutkimukseen osallistuvat saivat kolmen viikon ajan kirkasvaloa korvakäytävän kautta 12 minuutin ajan aamuisin.
Lumehoito toteutettiin Valkee-laitteella, josta hoitovaikutus oli eliminoitu.Otanta on toki pieni. Eikä paperissa kerrota miten satunnaistaminen suoritettiin. Tai miten varmistettiin, etteivät urheilijat tiedä onko laite päällä vai ei. Kontrolliryhmä on perusedellitys hyödyllisten tulosten saamiseksi. Aikaisemmin Valkee on julkaissut asiakastyytyväisyyskyselyjä vastaavia tutkimuksia. Verven mittauksissa selvisi, että korviin annosteltu valo tuotti eroja.Tutkimuksen päälöydös oli, että motorinen reaktioaika visuaaliseen ärsykkeeseen eli se, miten nopeasti liikkeillä reagoidaan nähtyyn, laski kirkasvalohoitoa saaneiden hoitoryhmässä viidenneksen verrattuna tilanteeseen ennen hoitoa. Tulos oli tilastollisesti merkitsevä hoito- ja lumeryhmän välillä.


Valkeen kirkasvalokuuloke voi aivan hyvin olla pätevä masennuksen karkotin ja energialataus pimeydessä. Jos näitä tuloksia saadaan ilman sivuoireita aiheuttavia mielialalääkkeitä, niin kaikki ovat tyytyväisiä. Paitsi tietenkin Iso Lääketeollisuus. Toistaiseksi tuotteen tehosta vain puuttuu laaja, kontrolloitu testi. Valkeen toimintamekanismi aivokemiaan vaikuttamisessa voi myös pysyä arvoituksena, sillä tuotteen teho voidaan mitata ilman tietoa toimintatavasta.

9 comments:

Sanna said...

Väsymys on myös tila tai oire, johon vaikuttaa sata ja yksi asiaa, ja jolla on monta eri astetta. Aina välillä on pirteämpi, piti valoa korvassa tai ei.

Vaikuttaakohan vaikku vaikutukseen? :)

Anonymous said...

Kulmakarvani kohosivat jokin aikaa sitten kun huomasin Valkeen talouselämän 20 kuumimman startupin listalla:

http://www.talouselama.fi/uutiset/talouselama+valitsi+tassa+on+20+suomen+kuuminta+startupyritysta/a758811

Anonymous said...

Kirkasvalokuulokkeet on kuitenkin kertaluokkaa helpompi sokkoistaa kuin kirkasvalolamppu, joita niitäkin paljon markkinoidaan. :)

Oikeasti koeasetelma pitäisi varmaan olla jotenkin kontrolloiduissa olosuhteissa, ettei korvavalon käyttäjä pääsisi itse tarkistamaan palaako ledi vai ei - tai sitten modata kuulokkeet niin että se joko:
a) päästää valoa vain korvakäytävään tungettuna tai
b) tuottaa sellaista valoa jolla ei teoriassa (ts. laitteen taustalla olevan teorian mukaan) pitäisi olla hoitovaikutusta

Jos itsellä olisi muutama tuhat euroa ylimääräistä taskunpohjalla, niin tässä olisi taas sellainen juttu josta voisin tuottaa ihan oikean kaksoissokkoutetun kliinisen kokeen. :)

PowerBalancen kohdalla mietin samaa taannoin, minulla kun on työni puolesta käytettävissä tieteellisen tason tasapainonmittauslaitteisto.

Juha Huuhaa said...

Valkeen ansiot ovatkin nimenomaan taloustieteen puolella. Talouden mittarit kun eivät mittaa tuotteen hyödyllisyyttä vaan sitä, miten hyvin ne tuottavat rahaa.

Kohta kaamoskausi loppuu. Veikkaan, että Valkee juokaisee keväämmällä taas uuden mullistavan tutkimustuloksen. On mielenkiintoista nähdä, mikä siinä sillä kertaa on vikana.

Juha Huuhaa said...

Linkki Ilta-Sanomien juttuu näyttäisi puuttuvan.

Juha Huuhaa said...

Valkeen Nissilä ja Verven Tulppo eivät muuten ole ihan tuntemattomia toisilleen.

http://www.mendeley.com/research/relationship-between-heart-rate-variability-serum-testosteronetocortisol-ratio-during-military-service/

Anonymous said...

80% Kellox Herkkumuron käyttäjistä on sitä mieltä*, että vatsa toimii nyt paremmin.

*tutkimus tehty nettikyselynä, vastaajia viisi.

Sähis said...

Voiko olla enää mitään muuta syytä kuin epärehellisyys olla tekemättä asianmukaista koetta. Valkeellakin porukka tietää aivan varmasti kuinka voisi tehdä vakavasti otettava koe. Tätä "tarjoamme ihan kohta tieteellisiä todisteita" paskan jauhantaa on jatkunut jo yli kaksi vuotta.

Satunnaistettu kaksi ryhmää. Molemmille yhtäpitkät hoitojaksot joissa kaikille valkeet korville, ja päälle vaikka korvanlämmitin, ettei valoa voi aistia muuten kuin korvan sisältä. Toiselle ryhmälle laitetaan valkee päälle sermin takana ettei potilas näe eikä synny katsekontaktia "päälle kytkijän" ja potilaan välille, ja toiselle ryhmälle käydään painamassa saman sermin takana toista valkeeta (mahdollisen äänen vuoksi), joka ei ole kiinni potilaan korviin.
Sekä standardisoidut itsearviointilomakkeet (joita on lääketutkimusta varten monia) molemmille ryhmille ennen ja jälkeen hoidon. ja voilá

Maistuu kirkkaalle kusetukselle tämmönen pelleily.

Paholaisen Asianajaja said...

Linkki Ilta-Sanomien juttuu näyttäisi puuttuvan.

Lyhyt arvostelu taisi olla pelkästään paperisessa versiossa.