28.2.12

Boffinology

Boffinology - The Real Stories Behind Our Greatest Scientific Discoveries
Justin Pollard on mahtavan QI-visailuohjelman kirjoittajia. Hän on laittanyt kansien väliin monta tarinaa tieteen, tutkimisen ja keksimisen maailmasta. Historian suuret nimet eivät välttämättä ole niin suuren ylistämisen arvoisia, sillä kunnia keksinnöistä ja päättelyistä kuuluu yllättävän usein jollekin muulle. Mutta niinhän maailma pyörii. Ihmiset muistavat vain sen nimen, joka on ensimmäisenä saatettu populaariareenalle. Usein oikeaan johtopäätökseen päädyttiin täysin väärän päättelyn kautta.

Boffinologyn sivuilla muistetaan näistä unohdetuista sankareista. Samoin siellä kerrotaan erikoisempia asioita ylistetyistä sankareita. Minulle oli täysi yllätys, että sir Isaac Newton oli myös kapakoissa valeasuissa vakoileva mies. Hän sai nimelliseksi pestikseen viran Englannin rahapajassa. Se oli kiitoksena Newtonin asiantuntiatyöstä kolikko-ongelmissa. Hän otti pestinsä kuitenkin vakavasti, vaikka palkkaan ei liittynyt mitään velvollisuuksia. Alkoi kolikkoväärentäjien metsästys, sekä kolikkojen päivittäminen vaikeammin väärennettäviksi. Rosvojen suureksi harmiksi Newton paneutui asiaan aspergerimäisen tiedemiehen tarmolla. Kaikkein taitavin väärentäjä William Chaloner päätyikin hirteen, kun Newton oli kerännyt ehkä aikakautensa kattavimman todistajakatraan ja todisteläjän oikeussaliin.

Kaiken tämän lisäksi kirjaa lukemalla selviää; mistä heroiini sai nimensä, miten Niels Bohr tuki Suomea WWII'n aikana, teepussin keksiminen ihmisten typeryyden takia, suuren olutsalaliiton debunkkaus Justus von Liebigin auktoriteetillä, ukkosenjohdattimiin liittynyt draama, ja ymmärrys siitä, että resurssien vähentyessä autoteollisuuden tulevaisuus on menneisyydessä (Henry Fordin soijapavut). Sekä paljon muuta.

Boffinology on jaettu lyhyisiin tarinoihin. Kirjaa on helppo lukea nopeissa spurteissa. Tankkaa pääsi täyteen tällä kirjalla, niin olet takuuvarmasti kahvikestien ärsyttävin luonnontiede-besserwisser. Tätä oli hauska lukea. Suosittelen.

1 comment:

Sähis said...

pitää lisätä hankintalistaan. Menköön sitten vaikka kevennykseksi Beyound Belieffin jälkeen.