27.2.12

Kohu: Dawkins myöntää olevansa agnostikko!

Siinäpä melko tylsä tulkinta tuoreesta keskustelutilaisuudesta, jossa Richard Dawkins rupatteli Canterbryn arkkipiispan tohtori Rowan Williamsin kanssa. Keskustelu päätyi kansainvälisiin uutisiin, eli pahamaineisen Lööpistön tähtäimiin. Kaikkein persein (en tiedä onko tuo oikea adjektiivi) tulkinta Islam Newsroom.comin sivulle.

Richard Dawkins Says
There is A God!


Suomessa Iltasanomat kuvailee, että Dawkins on "pehmentänyt sanomaansa." Dawkins kertoi yleisölle, ettei ole täysin sataprosenttisen varma siitä ettei Jumalaa ole olemassa. Se oli joidenkin mielestä kohun arvoinen kommentti tunnetulta ateistilta.

Toimittajat eivät siis ole lukaisseet läpi Dawkinsin Jumalharha -kirjaa. Minulla on englanninkielinen versio, jossa sivuilla 50 ja 51 on melko selkeästi sama 1 - 7 asteikko uskomisen vahvuudesta. Dawkins toteaa olevansa kategoria 6'n kohdalla. Siinä todennäköisyys Jumalan olemassaololle on hyvin pieni. 1 olisi täysi varmuus Jumalan olemassaolosta. 7 olisi täysi varmuus siitä ettei Jumalaa ole.

"6 - Very low probability, but short of zero. De facto atheist. 'I cannot know for certain but I think God is very improbable, and I live my life on the assumption that he is not there.' "


Sen jälkeen Dawkins kirjoittaa siitä miten on kallistumassa seiskan puoleen, mutta ei ihan.

"I am agnostic only to the extent that I am agnostic about fairies at the bottom of the garden."


Ennen asteikkoa Dawkins kirjoitti agnostismin sävyeroista ja käytännöllisyydestä.

Guardian -lehden tiedepalstalla oli varmasti luettu sama kirja, sillä lehdessä ei ihmetelty muissa lehdissä otsikkoihin nostettua kommenttia.

Keskustelussa välikätenä toiminut filosofi sir Anthony Kenny sanoi, että Dawkins uskoo omistavansa todisteen Jumalan olemassaolemattomuudelle, "disproof of God's existence." Johon Dawkins vastaa takaisin; "No I don't." Se on varmasti yllätys, jos ei ole lukenyt miehen aikaisempia kirjoituksia.

4 comments:

Maria said...

"Persein" on täysin sopiva adjektiivi tässä tilanteessa.

Unknown said...

Eli Dawkins ei saa tehdä samaa kuin C.S.Lewis?

Unknown said...

Eikö nämä vanhat Dawkins artikkelit kannattaisi poistaa ja kertoa kaikille ettei kannata enää Dawkinsia? Ateistit (lukuunottamatta uusateisiteja) maailmalla ovat järestään hylkäämässä Dawkinsin ylimieleisenä fossiilisena jäänteenä. Oli kenties oikeassa joskus 70-luvulla mutta on menettänyt kasvonsa esimerkiksi William Lane Craigin kanssa.

Paholaisen Asianajaja said...

En aivan heti ymmärrä miksi tämä pitäisi poistaa netistä? Onko Dawkins oikeasti ollut joillekin jonkinlainen auktoriteetti?