25.2.13

Antibiootit valloillaan Intiassa

Lääketeollisuuden kritiikkeihin lukeutuu medikalisaatio. Pillerien myyminen liitetään lääkärien antamiin resepteihin, ja siksi lääkärit saavatkin kutsuja koulutuskonferensseihin ja milloin minkälaisia lahjoja firmojen logoilla varustettuna. Tämä lääkärien reseptien ja apteekkien välinen tasapaino pyritään pitäämään sellaisena, etteivät pillereitä määräävät tahot pääsisi itse hyötymään pillerien myynnistä. Periaate on hieno, vaikka käytännössä homma ei ehkä aina toimi.

Sunnuntain Aamulehdessä oli esimerkki siitä miten käy, kun tuota eroa ei tehdä, vaan lähes kaikkia lääkkeitä saa reseptivapaasti. Apteekkari suosittelee asiakkaan vaivoihin oikean lääkkeen ostamista. Asiakkailla voi olla resepti, mutta useimmissa Intian osavaltioissa se tarkoittaa paperilappua, johon vain kirjoitettu lääkkeen nimi. Apteekkiin pääsee töihin ilman alan koulutusta. Luku- ja kirjoitustaito riittää. Lääkkeitä myydään kokemuksen tuomalla tietotaidolla. Kun vastassa olisi "Sinä et tarvitse minun myymääni tuotetta" vs "Sinä tarvitset minun myymääni tuotetta", niin toteutuva vaihtoehto on melko hyvin ennustettavissa.

Apteekista saa antibiootteja vaivaan kuin vaivaan, kunhan apteekkari uskoo tekevänsä oikean valinnan asiakaan puolesta. Kuinkas ollakaan, vuodesta 2005 lähtien laskettuna antibioottien myynti on ainakin kuusinkertaistunut. Mukana on vahvojen antibioottien suosion nousu. 2010 erästä vahvimmista antibiooteista, karbapeneemejä, myytiin 25 miljoonan euron arvosta.

"Karbapeneemien käyttö kasvoi 100 prosenttia enemmän Intiassa vuosina 2005-2010 verrattuna naapurimaa Pakistaniin."

Maalla onkin kunnon resurssit valmistaa pillereitä. Valmistuksen tueksi ei kuitenkaan ole riittävää lääketutkimusta.

"Intian lääkefirmat valmistavat noin kolmanneksen maailman antibiootista, mutta ne eivät silti ehdi kehittämään tuotteita superbakteerien uusimpiin mutaatioihin."

Tuberkuloosi, kolera ja keuhkokuume pysyvät sitkeästi Intiassa. Antibioottien käytännössä vapaa myynti ja käyttö onkin johtanut tuttuihin ongelmiin. Bakteerien vastustuskyky on väkevämpää kuin niitä vastaan käytetyt lääkkeet. Antibioottien jäädessä hyödyttömiksi useissa tapauksissa alkavat viranomaiset heräilemään. Myyntiä yritetään hillitä. Yli 70 antibioottilajia julistettiin pelkästään reseptillä saatavaksi. Sekään ei riitä, ellei itse maan reseptijärjestelmää päivitetä. Samalla lääkäreitä ja apteekkareitä kuin potilaita pitäisi kouluttaa ajantasalle. Antibiootteja käytetään Intiassa jopa yskänlääkkeenä.

Intiassa lääkärit kirjoittavat resepteihin lääkkeen brändinimen. Apteekkari ei saa muuttaa lääkärin määräämää merkkiä edes halvempaan versioon. Siksi lääketehtaiden edustajat vierailevat aktiivisesti lääkäreiden luona. 23 osavaltiossa lääkäreillä ei ole velvollisuuksia jatkokouluttautumisensa suhteen. Siksi useimmat lääkäreistä saavat tuoreimmat tiedot uusista lääkkeistä suoraan lääketeollisuuden myyntiedustajilta.

No comments: