16.2.13

Paha lääketeollisuus hiljalleen avautumassa

Helmikuussa on tapahtunut paljon hyvää. BadScience.netin kautta sain lukea, että lääkevalmistaja GlaxoSmithKline on sitoutumassa Alltrials -kampanjaan. Tarkoituksena on taata avoimempi tiedonvälitys lääketeollisuuden tutkimuksissa. Lääketutkimuksen aloitusta edeltäisi tutkimuksen rekisteröinti kaikkien nähtäville. Tutkimusmenetelmä ja -tavoitteet olisivat etukäteen tiedossa ja tarkistettavissa. Sitten tutkimus suoritetaan ihan tavalliseen tapaan. Perinteistä poiketen kaikki voivat kuitenkin seurata onko lääkefirman tutkimus keskeytetty ja/tai tulokset jätetty julkaisematta. Salailun ilmapiirissä on helppoa ja houkuttelevaa jättää epäsuotuisat tulokset nurkkiin lojumaan. Ellei peräti hieman muutella tutkimuksen tavoitteita, jos niillä saadaan maalattua parempi kuva. Sen seurauksena julkaistavaksi päätyvät tutkimukset lopulta vääristävät tulosten summia positiiviseen suuntaan. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että nykyinen käytäntö johtaa tarpeettomiin kuolemiin.

Avoimella rekisterillä mahdollistetaan kokonaiskuvan näkeminen.

Toinen hyvä uutinen oli The Journal of American Medical Association -lehdessä julkaistu pääkirjoitus: Restoring Confidence in the Pharmaceutical Industry. Lue se ja sivisty.

Lääketeollisuudella on edessä vaikea vuosi. Monen suositun pillerin patentti on kulumassa umpeen tänä vuonna. Onneksi alalle on tunkemassa tuota avoimuutta suosivaa ilmapiiriä. Ehkä medikalisaation ongelmatkin otetaan joskus ihan politiikassa käsittelyyn. Odotan lisää hyviä uutisia tämän tiimoilta.

 

 

No comments: