28.2.13

Piru vieköön, manipulaatiota MOTissa

Demonisaarnaaja Pirkko Jalovaara on ollut otsikoissa MOT-ohjelman jälkeen. Puheet lääkkeiden saatanallisuudesta ja lääkäreiden välttämisestä sekä vakavien sairauksien parantamisesta rukouksella eivät istuneet hyvin tavallisen kirkkokansan katsomoissa. Pian kirkon tärkeämmät liperikaulukset olivat kertomassa toimittajille, ettei Jalovaaran meno ole tämän päivän kirkkoihin sopivaa. Demonologiasaarnat tuomittiin.

Jalovaara sentään osaa taistella vastaan. Hän kertoi Radio Dei:n haastattelussa, että MOT oli viipaloinut ohjelmaansa lainauksia sopimattomalla tavalla. Jalovaara syytti MOT-ohjelmaa ääniraidan väärentämisestä!

Toisesta asiayhteydestä on irrotettu asioita kirkkokuvan päälle, ja väitetään, että näin opetan. Ihmiset ovat tulleet sanomaan, että he olivat paikalla eivätkä ole kuulleet tällaista

MOT on siis väittänyt Jalovaaran opettavan jotain sellaista, jota hän ei oikeasti opeta. Manipulaatiota! Se on vakava syytös. Armollinen Jalovaara on kuitenkin ilmoittanut, ettei hän harkitse oikeustoimia MOT-ohjelmaa vastaan. Hän kääntää toisen poskensa toimittajien katalille tempuille. Se on hienoa.

Lisäksi hän selventää, ettei tietenkään ole opettanut kaikkien sairauksien johtuvan demoneista. Sehän olisi hassua. Höpsöä. Naurettavaa. Vain vakavat ja pitkäkestoiset sairaudet voivat olla demonien tekosia.

Entä miten sitten on Jalovaaran syytösten todellisuuden laita? Onko MOT-ohjelma oikeasti editoinut maallikkosaarnaajaan puheita TV7-kanavan ohjelmasta mukamas Kallion kirkossa pidetyksi puheeksi? Lainaukset ovat helposti löydettävissä mm. Ylen sivuilta MOT:in käsikirjoituksesta:

”Pyydän katsomaan, pyydän erityisesti katsomaan sellaisia sairauksia, missä olet pitkään käyttänyt lääkkeitä. Ja lääkkeet on ikään kuin sumentaneet tietoisuuden, että Saatana on päässyt tunkeutumaan sinun sisääsi. Lääkkeet on yksi tapa, jota paholainen käyttää, jotta pääsee todella sinun sisimpääsi, henkeen, sieluun, ruumiiseesi.”
     ”Olen nähnyt sellaisia vapauttamistilanteita, joissa ihminen menee aivan kuin solmuun, koska hänessä sidotaan niitä demonisia voimia. ”

Toinen lainaus MOT:ista, joka on videokuvan perusteella sanottu ääneen Kallion kirkossa.

"Lääkkeet on yksi tapa, jota paholainen käyttää, jotta pääsee todella sinun sisimpääsi, henkeen, sieluun, ruumiiseesi.”

Ovatko pätkät oikeasti poimittu TV7-kanavalta?

Näyttäisi, että eivät ole. Kotimaa24 kävi kuuntelemassa MOT:in tekemät nauhoitukset.

Jalovaaran Seurakuntalainen.fi:ssä esittämä syytös, että MOT:ssa kuullut Kallion tilaisuuden kuvissa kuultavat tekstikatkelmat olisivat peräisin TV7:n ohjelmasta, ei Kotimaa24:n näkemän perusteella pidä paikkaansa. Jalovaara puhui Kallion kirkossa MOT-ohjelmassa kuullulla tavalla.

 Lying for Christ -ilmiö?

5 comments:

Sanna said...

Jalovaara on niin hurmoksessa saarnatessaan, ettei se muista, mitä on puhunut :)
Eniten MOT:ssa kirpaisi se lesken kertomus sairaan miehen hyväksikäytöstä. Hyödynnetään toisen hätää omien etujen ajamiseksi.

Anonymous said...

MOT saattoi joskus muinaisuudessa olla asiantunteva tutkivan journalismin ohjelma, mutta nykyisellään minua ei yllättäisi vaikka toimittajat olisivatkin vetäneet mutkia suoriksi hyvää tarinaa rakentaessaan.

Antti Ateisti said...

Ihan perus uskovaise Ad-hominemia Jalovaaralta ja pakkohan hänen on jollain tapaa puolustustaan rakentaa kun kirkkojen ovet rupesivat MOT:n jälkeen sulkeutumaan.

Tuomo 'Squirrel' Hämäläinen said...

Jalovaara ei ole rehellinen kristitty. Korostan että kaikki kristityt eivät ole epärehellisiä (ehkä jossain on vaikkapa 10 tai 20 rehellistä?), mutta Jalovaara ei ole yksi heistä.

MOT on aina ollut vähän harmaalla alueella, mutta ääninauhan manipuloinnista ei ole näyttöjä. Jalovaara ei vain tainut tajuta että tarkistus väitteelle voidaan tehdä (kuten kotimaa - hengellinen taho btw - teki.)

Tuomo 'Squirrel' Hämäläinen said...

Mutta joo. Jalovaara ei ole "Lying for Christ". Paitsi kun puhuu niistä parannetuista syöpämiehistä jotka onkin oikeasti kuollut siihen syöpäänsä (kuolema on kieltämättä tekniseti ottaen parannus syöpään, syöpäsolutkin kuoli mukana.)

Hän on harrastamassa yleisempää ja vähemmän ideologiariippuvaista "Lying for own ass":ia