20.2.13

Kerjäläisten huumatut vauvat

Päivät lämpiävät hiljalleen. Isojen kaupunkien keskustoissa alkaa pian tuttu ilmiö. Kerjäläiset palaavat mukiensa kanssa istumaan kävelykatujen risteyksiin. Siitä kannattaako Suomessa ketukerjääjille antaa kolikoita vai ei tullaan tietenkin väittelemään taas tänäkin vuonna. Almujen antamisesta tulee hyvä mieli. Ihmiset haluavat auttaa. Vaikka se hanuristin soitto muistuttaakin sattumanvaraista räpeltämistä. Toisella puolen ajatellaan, että rahat eivät päädy kerjäläisille, vaan heitä valvovien miesten taskuihin. Toiminta on järjestäytynyttä, eikä välttämättä laillista.

Toivottavasti tänä vuonna katukuvaan ei ilmesty muualla havaittuja vauvoja kerjäläisten syleissä. Facebookissa kiertää tarina, jossa anonyymi henkilö näki kerjäläisen sylissä nukkuvan vauvan. Hän ihmetteli vauvan rauhallisuutta, sillä kävellessään heidän ohi useamman kerran kuukauden aikana, ei vauva pitänyt ollenkaan ääntä. Koko pitkän päivän aikana lapsi ei itkenyt, vaan lepäsi rauhallisesti.
Henkilö meni puhumaan kerjäläiselle. Hän kysyi toistuvasti miksi lapsi nukkui aina. Ei saanut vastausta, sillä joku ohikulkija tuli huomauttamaan kyselijän huonosta käytöksestä. Myöhemmin eräs kirjoittajan tuttava selittää, että vauvat pidetään hiljaisina vodkalla tai huumeilla.

Kiertokirjeenä leviävä tarina voi olla keksitty, mutta valitettavasti ilmiö näyttäisi olevan totta. Eikä muutenkaan ole ristiriidassa sen kanssa miten ihmiskunta on toiminut vauvoja kohtaan. Epätoivoisessa tilanteessa tehdään helpommin karmeita asioita.

New Yorkin kaduille vauvat ilmestyivät noin vuosi sitten. Otsikoihin huumattujen lasten käyttö nousee aina silloin tällöin.  Ilmiö voi rantautua rapakon taakse tänä vuonna. Kannattaa ilmoittaa varmuuden vuoksi heti poliisille, jos näet vastaavaa Suomessa. Lasten terveydentilan pystytään tarkistamaan, ja mahdollinen huumauskäytäntö voidaan todeta virallisesti.

Kiitos vinkistä, herra Riutta.

4 comments:

Anonymous said...

Näin kerran Namibiassa kun kerjäläisen vauva lakkasi itkemästä. "Äiti" korjasi tilanteen läpsäisemällä vauvaa kasvoille.

Zepa said...

Tavallisesti en anna kellekään mitään (kolikoitakaan ei ole, koska kortit) mutta kummasti rupesi löytymään suomalaisille kerjäläisille munkin taskusta heti kun lehdet kertoivat romanilauman rantautuneen taas Suomeen. Ammattikerjäläiset vituttaa niin paljon että piruuttaan annan jotain kotimaisille opiskelijoille, nuorille ja deekuille.

Anonymous said...

Näin noita viestejä viime viikolla FB:ssä. Laitoin piruuttani viestin kuvituskuvan Googlen kuvahakuun ja tie sylttytehtaalle vei venäläisten foorumien kautta. Tuota FB-kuvaa ei oltu käytetty missään muualla. Luin viestejä Google translaten läpi ja selvisi, että joka foorumilla oli sisällöltään 50 %:sti sama tunnistettava teksti mitä levitellään Suomessakin. Muuten tekstin yksityiskohdat ja joissakin isommatkin rakenteet vaihtelivat. Epäilen tämän perusteella, että teksti on sepitteellinen ja motiivit vihamieliset.

Lisäksi huumaamiseen väitettiin käytettävään heroiinia. No justiinsa juu, heroiinihan se on halpa aine lapsen hiljentämiseksi... Kadulta kun saa 1/50 hinnalla tabuja, joilla nyytti pysyy varmasti iltaan asti hissuksiin...

Mutta juu, minuutin Googlettamisella olisit saanut jo selville tämän olevan ainakin alkujuuriltaan jonkinasteinen huijaus.

Paholaisen Asianajaja said...

Lähes kaikki anonyyminä kertojana FB:ssä kiertävät jakelutarinat ovat jollakin tapaa sepitettyä.