13.5.13

Arkkipiispa puhui arasta asiasta

Arkkipiispa Kari Mäkinen puhui tänään Turussa avioliitosta. Aihe on monipuolinen ja siihen liittyvä keskustelu käy kuumana. Siksi Mäkinen osasikin puhua asiallisesti ja asiaan keskittyen. Koko puhe on luettavissa PDF-tiedostona. Ei mitään mullistavaa materiaalia, vaan järkevää asiaa erilaisten ihmisten ihmissuhteista, kirkon roolista avioliittoihin vihkijänä, sekä kirkon sisäisen keskustelun tärkeydestä. Huomasin jopa itse kokevani sen erittäin hyväksi linjavedoksi näistä aiheesta.

Valitettavasti valtamedian pienissä uutissa saadaan ns. tavallinen kirkkoväki lähes raivon partaalle. Otsikoissa sanotaan, että arkkipiispan mielestä heterosuhteet ja homosuhteet ovat joissain asioissa samanvertaisia. Tottahan se on. Veikkaan, ettei raivokommentoijilla ole aikaa tai kiinnnostusta perehtyä koko puheeseen. MTV3:n uutisen kommentit jouduttiin sulkemaan lähes samantien asiattomien kommenttien vuoksi. Aamulehti sallii komentit. Siellä tiedustellaan tuliko arkkipiispa nyt ulos kaapista. UusiSuomi todistaa olevansa kansan monipuolinen äänikanava. Arto Heikinaro analysoi:

No, olkoon tuo leipäpappi mitä mieltä haluaa. Mutta Ev.Lut. kirkko on kuollut, se on rikollisten, homojen ja leipäpappien kerho, joka vielä toistaiseksi saa verorahoja valtiolta. En muuten menisi koskaan saunaan tuon homopiispan kanssa, on se niin paskapappi, kuten kaikki muutkin ev.lut. papit näköjään.
 Mikko Valjakka yhdistää vähemmistöille suodut oikeudet ihmiskunnan tappioksi, jossa jopa sukupuutto häämöttää:

Arkkipiispalta näyttää unohtuneen perhe, lapset ja sukupolvien jatkumo tyystin. Jos kirkko ei enää keskustele parisuhteesta nämä asiat edellä, kristillinen avioliittokäsitys on hukattu.
 
Seurakuntalainen.fi tarjoilee myös tunteikkaita kommentteja:
 
Mäkinen ei lue enää Raamattua vaan jotain ihan muuta kirjaa kun pystyy tuollaisia kommentteja antamaan. Herra armahda suomea, pimeys on vallannut jo piispankin, anna meille anteeksi suomelle.
jarkko lassila
Ja:
Mie haluaisin saada selvän vastauksen herra arkkipiispalta!
Pelkäätkö Jumalaa??

Aki lehtonen 

Arkkipiispa Mäkisen puhe tulee varmasti herättämään lisää keskustelua. Ehkä jopa tasokasta sellaista, kunhan uutinen saavuttaa paperisten lehtien kautta enemmän ihmisiä.

1 comment:

SaaraR said...

Minullapa olisi ehdottaa arkkipiispalle todella arka julkisen keskustelun aihe: kirkkokansan keskuuteen pesiytynyt syrjintä, vihapuhe, julmuus ja taipumus tuomita kanssaihmisiä huolimatta siitä raamattukin sanoo tuomion kuuluvan jumalalle. Suvaitsemattomuuteen ja sen suuriäänisimpienkin lietsojien paapomiseen ja loputtomaan ymmärtämiseen puuttuminen paikallisten seurakuntien johdon taholta olisi sekä ajankohtaista että aidosti rohkeaa.