12.5.13

Gage Pulliamin rohkeus

Viime vuonna nuori Jessica Ahlquist huomautti koulunsa rikkovan lakia. Koulun seinällä ollut rukoustaulu olisi otettava pois. Siitä seurasi kohua ja hieman pieniä vastoinkäymisiä, joista Jessica onneksi selvisi. Tuomari päätti, että taulu on otettava alas.

 Samanlainen tapahtumasarja on parhaillaan käynnissä kymmenen käskyn takia, mutta toisessa osavaltiossa. Muldrow Middlen koulussa eräs koululainen otti valokuvan luokkansa koristeista. Moniissa luokkahuoneissa komeilee kymmenen käskyä. Tuo oppilas oli lukenut Yhdysvaltojen perustuslakia ja uskonnon asemasta julkisissa kouluissa. Hän ilmoitti käskyistä Freedom From Religion Foundationille. He tiesivät miten moni ennakkotapaus samoista uskonnollisista tauluista on päätynyt oikeussaleissa. Koulu sai FFRF:ltä kirjeen, jossa vaadittiin käskyjen poistamista. Julkinen koulu ei saisi laittaa yhtä uskontoa muiden edelle.

Aivan kuten ennenkin, koululaiset olisivat vapaita pitämään ristejään ja lukemaan Raamattujaan kouluissa, mutta koulu ei saa määrätä koululaisia rukoilemaan tai laittamaan virallisiin tiloihin yhden uskonnon pamfletteja. Näin toteutetaan katsomusten tasa-arvoa kaikkien kesken.

Aivan kuten ennenkin, jotkut kristityt tulkitsevat lain noudattamisen tarkoittavan kristinuskon vainoamista. Koulua pyritään puolustamaan t-paitakampanjalla, jossa lapset pitävät yllään kymmentä käskyä. Siinä ei olekaan mitään laitonta. Jotkut vanhemmat ovat kommentoineen toimittajille käskyjen puolustamista näin:

"Jos muut lapset eivät halua lukea kymmentä käskyä, niin heidän ei tarvitse lukea niitä. Mutta se ei tarkoita, että kaikkien muiden on tehtävä se mitä he haluavat."

Niin tai näin, koulun edustajat ovat puhuneet lakimiehensä kanssa. Ennakkotapaukset ovat selkeät ja julkisen koulun on lopulta pakko noudattaa lakia. Kymmentä käskyä saisi levittää vaikka tapettipapereina, jos koulu olisi yksityinen.

Sillä välin tuo ilmoituksen tehnyt koululainen on seurannut miten koululaiset alkoivat syyttelemään muita. Olihan tuo ilmoituksen tekeminen ja lainrikkomisesta kertominen huono juttu. Se loukkaa uskovaisten uskonnollisia tunteita.

Friendly Atheist -blogin Hemant Metha oli yhteydessä tuohon koululaiseen. Gage Pulliam päätti tulla julkisuuteen, sillä hänen kaverinsa joutuivat syyttelyjen kohteeksi. Hän ei halunnut viattomien kärsivän koulukiusaamisesta. Ateistina eläminen ei ole aivan ongelmatonta Oklahomassa.

Gagen pikkusisko sai myös tuta sosiaaliseen paineen iskut. Hänelle ei enää jutella koulussa. Tai jutellaan ilkeitä. Gagen tyttöystävää on neuvottu pysymään kaukana Gagesta, tai muuten poikaa lyödään. Kaikesta huolimatta Gage kokee teon tekemisen arvoiseksi. Hänellä on vielä edessään vuosi koulua tämän kohun jälkeen. Toivottavasti tarpeeksi moni kristitty osaa puolustaa ateistia toisten painostukselta. Ja tarpeeksi moni kristitty ymmärtää, että he saavat rukoilla ja saarnata sydämensä kyllyydestä julkisten koulujen ulkopuolella.

Gage kommentoi tekoaan:

“I want people to know this isn’t me trying to attack religion. This is me trying to create an environment for kids where they can feel equal.”

1 comment:

Ez said...

Equality equals to my superiority. Everything else means you're trying to ban Jebus!