7.5.13

Bemer VS Olympiakomitea

Bemerin vallankumouksellinen magneettisignaalijärjestelmä oli uutisissa viime vuonna. Tyylikkäisiin muovikuoriin pakattu magneetti on myyjien mukaan erittäin hyvä urheilijoiden apuväline. Treenaus ja tempauksista toipuminen ovat helpompaa, kun ihmiseen lähetetään Bemerin patentoimaa sähkömagneettista pulssia. Mikroverenkierto paranee näistä informaatiosykäyksistä. Mainosvideoilla puhutaan vakavana, ja taustalla on esillä tieteellisiä instrumentteja. Tuhansia euroja maksavaa laitetta saatiin myytyä mm. kuntosaleille. Bemer on onnistunut markkinoimaan sähkömagneettisen säteilyn terveyttä edistävän asiana. Heidän laittetaan myydään sellaisissa luontaistuoteliikkeissä, joissa normaalisti kauhistellaan mm. kännyköiden säteilyä.

Magneetteja myydään myös "täydentämään lääketieteellisiä hoitoja."

BEMER-hoito parantaa immuunijärjestelmän omaa kykyä reagoida, aktivoi vahvistamalla kehon omia säätelymekanismeja sen itseparantavat prosessit sekä tukee haavojen ja urheiluvammojen parantumista sekä kaikkia elimistön uusiutumisprosesseja. Hoidon käyttömahdollisuudet täydentävänä hoitomuotona ovat laajat, ja se myös parantaa usein monien sairauksien hoitotuloksia. Aina vain useammat lääkärit ja terapeutit käyttävätkin BEMER-hoitoa menestyksekkäästi täydentääkseen muuta hoitoa.  Suurin kohu nousi viime kesänä Suomen Olympiakomitean yhteistyöstä Bemerin kanssa. Suomalaiset urheilijat saivat käyttöönsä ilmaiset Bemerit, joilla haettiin parempaa treeniä.

Tänään sain onneksi lukea iloisia uutisia: Olympiakomitea luopuu kiistellystä magneettiterapiasta
  
Suomen olympiaurheilijat joutuvat jatkossa palautumaan suorituksistaan ilman sähkömagneettiseen säteilyyn perustuvaa verisuoniterapiaa. Olympiakomitea on päättänyt lopettaa yhteistyön terapialaitteita valmistavan Bemer-yhtiön kanssa. Ajankohtaisen kakkosen haastattelemien tutkijoiden mukaan Bemer on uskomushoitoa.

Piristävä uutinen sai minut hymyilemään. Se ei ole kaunis näky, vaan harvinainen näky. Yhteistyön loppumista perustellaan vähäisellä käytöllä. Urheilijoilla ei ollut käyttöä sähkömagneettiselle säteilylle.

Ylen uutisessa annetaan ääni Bemeriä kritisoiville tutkijoille. Heiltä on myöhemmin tulossa selvitys Bemerin lääketieteellisistä väittämistä.

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä, Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian professori Markku Myllykangas ja Itä-Suomen yliopiston lääketieteen dosentti Veijo Saano selvittivät Bemerin toimintaperiaatteen perusteellisesti ja kävivät läpi lähes 50 tieteellistä julkaisua, joihin laitteen markkinoinnissa vedotaan.

Tulos ei kuulemma ollut hyvä. Tutkimukset lytätään. Laitteen toimintaperiaatteet eivät ole vaikuttavia. Parantava teho on ominaisuuksiltaan siinä perinteisen lumevaikutuksen kohdalla. Ei sinälllään mikään mullistava tieto.

Onneksi tilannetta pelastamaan ryntää Bemerin oma poika: lääketieteen tohtori Rainer Klopp.

- Suomalaistutkijat lähestyvät asiaa oman tieteenalansa näkökulmasta. On kuitenkin eri asia tutkia reaktioita koeputkessa ja luonnossa. Ihmisruumiissa saadaan aikaan reaktioita hyvin pienillä energiamäärillä, Klopp kertoo.

Eli klassinen "väärin tutkittu" puolustus. Bemer-laitteita kun ei olekaan tarkoitettu hoitamaan sairauksia. Pelkästään täydentävän hoitomuodon perusteella toimiva sähkömagneetti ei saisi olla esillä liian hienoilla lupauksilla. Sitten joskus tulevaisuudessa tehdään tuplasokkoutettu testi urheilijoilla.

Huhhuh. Onneksi Olympiakomitean päätös on näyttävästi esillä. Toivon sen olevan hyvänä esimerkkinä muille urheilujärjestöille, jotta Bemerin verkostomarkkinointi ei olisi nolaisi kotimaisia urheilupiirejä. Eikä lisäisi urheilumaailman mainetta huuhaa-tuotteide... WTF is this? Tiedote FF Jaro -potkupallojoukkueelta Bemer Finlandin facebooksivun kautta:

FF Jaro

Aleksei Eremenkon:
”Olen vakuuttunut, että BEMER-laitteen käyttö FF Jaron edustusjoukkueessa tulee olemaan hyvä juttu. Olen itse kokeillut ja huomannut, että palautumisessa on iso ero. Tällä tavalla meillä on yksi keino lisää miten voimme ennaltaehkäistä urheiluvammojen syntymistä. BEMER-tutkimusten perusteella voimme myös odottaa muitakin positiivisia vaikutuksia, mm. lisää energiaa.”
Matias Wargh:
Leikattu ristiside
”Naprapaattimme sai minut ymmärtämään BEMER-terapian vaikutukset. Aloin heti sen jälkeen käyttämään BEMER-laitetta polvikuntoutuksen ja lisääntyneen treenimäärän takia tulleisiin treenikipuihin. Varsinkin aamulla aina toistuva narina polvessa hävisi jo kolmannen hoitopäivän jälkeen.
Lisäksi todella positiivinen yllätys on, että vaikka treenaan erittäin kovaa, en saa enää treenikipua! Tämä on mahtava laite ja tulen takuuvarmana käyttämään sitä päivittäin.”
Mike Banner:
“I'm always looking for an edge and BEMER has helped me tremendously. I've been using it twice a day for a few months. My body recovers at an unbelievable rate now thanks to the BEMER. Even when I'm sore, I'm just as functional on the field as when I'm not sore. Brilliant product!”
Simon Skrabb 18v:
Kärsinyt selkäkivuista koko kevätkauden.
”Noin viisi viikoa sitten aloin käyttämään BEMER-terapiaa säännöllisesti saadakseni apua selkäkipuihin, mihin mikään muu hoito ei auttanut kuin tilapäisesti. Jo viikon käytön jälkeen selkä oli selvästi parempi ja nyt en enää tunne siinä mitään kipua. Lisäksi vähintäänkin yhtä hyvä asia on, että palautuminen peleistä ja treeneistä on nopeutunut. HJK reissun jälkeen olisin voinut pelata seuraavan pelin vaikka heti aamulla.”
Johan Hult, FF Jaron Naprapaatti:
”Olen käyttänyt BEMER-laitetta työssäni kohta puoli vuotta. Tämä terapialaite antaa minulle mahdollisuuden auttaa vieläkin paremmin potilaitani.
Olen neuvonut Jaron pelaajille BEMER-laitteen vaikutukset ja koska minulla oli vaikea löytää tarpeeksi aikoja pelaajille vastaanotollani päivittäiseen BEMER-terapiaan, tehtiin yhteinen päätös valmentajan kanssa, että BEMER pitää saada pukukoppiin ja mukaan reisuille. Näin sitten tapahtui. Hyvä Bemer ja hyvä FFJaro!”Why can't I hold all these anecdotes?
Olympiakomitean päätöksestä lisää Ajankohtaisessa kakkosessa tiistaina klo 21.00 TV2:ssa.

Mitä tapahtui kun Bemer oli viimeksi telkussa?

12 comments:

Anonymous said...

Kirjavan joukon (alkup. Black Books) Manny on juuri oikea hahmo kommentoimaan tuota sekoilua.

MrrKAT said...

Bemerin humbuugia TV2:n A2:ssa kehui myös
Taija Somppi ja eikös tämä ole sama kirurgi joka
kehottaa ihmisiä syömään voita, haukkuu ruisleivän epäterveelliseksi ja väittää ettei kolesteroli liity sydäntauteihin?
[1]
(Haistan taas hörhömagnetismin !)

Silmiinpisti että hänelle yksittäiset potilaat ovat tieteellinen todiste..

[1]
http://keskustelu.skepsis.fi/message/Message/342591

MrrKAT said...

Luin äskettäin kirjan
/Robert B. Cialdini: Vaikutusvalta - suostuttelun psykologiaa, Readme.fi,
2011/
(jossa muuten pari outoa lahkoakin käydään läpi, tosiskeptikolle MUST!)

Siinä kerrotaan psykologisesta ilmiöstä. Vedonlyöjä on epävarma mutta just sen jälkeen kun on lyönyt vetoa, niin siinä samalla hän uskoo hevoseen vaikka heppa on sama, rata on sama..
Nyt Bemer vaatii jälleenmyyjän satsaamaan ehkä sen 3000-5000 euroa. Ei ole vaikea kuvitella että tuon vedonlyöjän uskomusefekti laukeaa päälle. Vaikea epäuskoa. Korkea hinta voi olla siis myös ovela vaikutustemppu, saat uskolliset sokeat jälleenmyyjät..

Anonymous said...

Niin! Tutkijan pitäisi aina tutustua muiden kuin oman alan tutkimustuloksiin voidakseen tasapuolisesti arvioida Bremeriä. Siis kemistit psykologian, lääkärit materiaalifysiikan ja matemaatikot potilastutkimuksen tuloksen tulkintaan. Näin tulee varmemmin oikeita tuloksia.

Anonymous said...

Taija Somppi on myös sama verisuonikirurgi, joka kirjoitti diagnoosin siitä lapsesta, joka vanhempien mukaan sairastui (taantui) rokotteen seurauksena.

Hän ohitti lastenneurologit, joiden mukaan rokote ei ongelmia aiheuttanut, vaan diagnosoi lapsen neurologiset ongelmat verisuonikirurgin pätevyydellään rokotteista johtuviksi.

Taija Somppi on Sulkakosken ohella eturivin lääkäreitä taistelemassa rokotteita vastaan ja kaikkien huuhaa-hoitojen puolesta.

Anonymous said...

Bemerin "todisteita" tarkemmin tutkiessa käy kuin käteen kaadetulle hiekalle, eli jäljelle ei lopuksi jää jyvästäkään. Vakavinta tässä kuitenkin on laitteen myyntiin liittyvä huijaus - se ei toimi, niin kuin ostajalle luvataan. Miksi viranomaiset (Valvira, kuluttaja-asiamies) eivät puutu tähän? Minkä muun tahansa tuotteen/laitteen myynnistä tulisi automaattisesti syyte petoksesta, jos se tehtäisiin Bemerin tavoin.

Anonymous said...

Minkä ihmeen takia joku näkee näin paljon vaivaa bemerin hyvää elämämme laatua tuottavan asiaa vastaan? Oletko
Itse kokeillut edes tuotetta? Lukuisa määrä ihmisiä
Saa päivittäin merkittävää tukea elämänsä laatuun bemerhoitojen ansiosta. Mitä haittaa siitä on muuta kuin että nämä ko ihmiset eivät laita rahaansa lääkkeisiin, ja säästyvät näin niiden lisävaikutuksilta. Vai mikä
Tän tarkoitus oikein on??

Anonymous said...

Urheiluväki tuntuu olevan ihan humpuukimyyjien vietävissä. Muutama vuosi sitten se juttu oli ternimaitokapselit, joita käytti muistaakseni lätkän mömmöjoukkue. Sitten tuli tasapainorannekkeet. Käyttääköhän näitä vielä joku, vai onko unohdettu ns. vähin äänin? Vielä kun Valkee saisi korvatuikkunsa myytyä urheilukäyttöön...

Anonymous said...

"Minkä ihmeen takia joku näkee näin paljon vaivaa bemerin hyvää elämämme laatua tuottavan asiaa vastaan?"

Ehkä siksi, että Bemeriä myydään valheellisin argumentein. Mikäli todettaisiin suoraan, että laitteen teho perustuu plaseboon, olisi ihmisillä reilumpi mahdollisuus arvioida asiaa ennen ostopäätöstä.

Anonymous said...

Olisi mukava kun haastateltaisiin käyttäjiä joita on noin 10 000 ,!

Anonymous said...

Käyttäjiä on itse asiassa yli miljoona (Suomessa reilut 10 000) :) Ja tieteellisiä julkaisuja jo 55 (joista 12 pubmedissä). Magneettilaitehan tämä ei ole (Bemerissä EI ole magneettia), joten alkuperäisen kirjoittajan väittämät ne vasta huuhaata onkin. No me käyttäjät tiedämme, että Bemer toimii, se riittää meille.

Anonymous said...

Pakko lisätä tähän vanhaan blogiin oma kommentti kokemuksistani Bemer-käyttäjänä.

Sairastan kuten siskonikin perinnöllistä parantumatonta ihosairautta, joka puhkesi minulla reilusti yli 20 vuotta sitten. Lääkärit määräsivät toinen toistaan kovempia aineita, joita käytin kunnes siirryin lopuksi hoitamaan itse itseäni. Vaikeasti, mutta toimivia aineita oli saatavissa joitakin.

Sattumalta tulin koekäyttäneeksi Bemer-laitetta, yö-ohjelmaa ja asiaa sen enempää miettimättä. Ihmeekseni huomasin viikon käytön kuluttua kuitenkin positiivisia muutoksia ihossani, jotka kuitenkin hävisivät kun lopetin käytön. Loppujen lopuksi hankin oman laitteen ja olen sitä käyttänyt nyt useita vuosia ja näin päässyt parinkymmenen vuoden tuskallisesta piinasta. Oireet palaavat, jos pidän pidemmän tauon laitteen käytössä.

Siskoni juoksee edelleen erikoislääkäreillä ja saa mitä ihmeellisempiä hoitoja.

Huuhaata tai ei, olen tyytyväinen tilanteeseeni. Mm. koska olen päässyt myös hoitojen sivuvaikutuksista eroon. Laite maksoi minulle muutaman kuukauden hoidon kustannuksen eli ei paljon mitään.