2.5.13

Yksinkertainen huijaus on kaunis huijaus, osa 3

Useampi ihminen on lähettänyt minulle vinkin RadiSafen tuotteesta. Maksetussa promootiossa tuotetta kehutaan maasta käteen. RadiSafe suojelee uhriaan matkapuhelimen säteilyltä. Annetaan esitteen kertoa kaunista tarinaansa:


Päivittäin käytetyt elektroniset laitteet kotona ja työpaikalla säteilevät sähkömagneettista säteilyä. Säteily voi aiheuttaa terveydellistä haittaa ihmisille, eläimille, kasveille ja ympäristölle. Korkeataajuista sähkömagneettista säteilyä kutsutaan mikroaalloiksi ja niitä käytetään muun muassa matkapuhelimissa, langattomassa tiedonsiirrossa ja mikroaaltouuneissa.

Riippuen säteilyn voimakkuudesta teksti on aivan totta.

Mikroaaltosäteilyn vaikutukset jaotellaan lämpösäteilyyn ja ei-termiseen säteilyyn. Nykyiset turvallisuusnormit koskevat pääasiassa lämpösäteilyn vaikutuksia, vaikka ei-termisen säteilyn vaikutukset ovat lämpösäteilyä huomattavasti haitallisempia. Sähkömagneettisesta säteilystä on epidemiologisissa tutkimuksissa kirjattu terveydellisiä vaikutuksia, kuten unihäiriöt, päänsärky, masennus, ärtyneisyys sekä pahoinvointi.* Matkapuhelimien ja muiden langattomien viestintälaitteiden säteilyn vaikutuksia on tutkittu myös Suomessa muun muassa Turun Yliopiston, Työterveyslaitoksen sekä Säteilyturvakeskuksen toteuttamassa tutkimuksessa. RadiSafe-sirua ei ole testattu suomalaisissa tutkimuslaitoksissa. 

 Vielä tekniseltä sisällöltään ihan kohdallaan. Mainittua lähdettä Indian Institute of Technologyn tutkimuksesta en vaivaudu lukemaan, sillä se on irrelevantti RadiSafen tuotteen kannalta. Mikä se tuote sitten on?

Ainutlaatuinen mineraalien yhdistelmä suojaa haitalliselta säteilyltä
RadiSafe on sähkömagneettista säteilyä harmonisoiva siru, joka on kehitetty ainutlaatuisesta mineraalien yhdistelmästä. Matkapuhelimeen kiinnitettynä RadiSafe voi vähentää käyttäjään kohdistuvaa haitallista säteilyä ja sen aiheuttamaa lämpötilan nousua elävissä kudoksissa. Valmistajan keräämien käyttäjäkokemusten mukaan RadiSafe on myös auttanut parantamaan puhelimen kuuluvuutta sekä pidentänyt akun kestävyyttä. RadiSafen käyttö ei vaikuta haitallisesti puhelimen toimintaan. RadiSafe on testattu California Institute of Electronics and Material Sciencessa (CIEMS). CIEMSin testit osoittavat, että RadiSafe suojaa yli 99,95 % säteilyltä.

Jopa yli puolet matkapuhelimen lähettämästä säteilystä imeytyy käyttäjän päähän, mikäli puhelinta käytetään korvalla. Säteilylle altistumista voidaan vähentää merkittävästä lisäämällä kehon ja puhelimen välistä matkaa. Etäisyyden kasvattaminen kolmellakymmenellä senttimetrillä vähentää kehon altistumista murto-osaan kehossa kiinnipidettyyn matkapuhelimeen verrattuna. Handsfree-laitteen tai kaiutintoiminnon hyödyntäminen yhdessä RadiSafen kanssa voi vähentää altistumista huomattavasti.

CIEMSin testi on luettavissa netissä, mutta sekään ei kauheasti haittaa menoa. Raportista ei selviä miten tarraa tutkittiin, eli miten tulos soveltuu kännykän ja korvan välille. Lifeenergy-solutions esittelee erästä intialaista testiä. Katso kuvat ja nauti. Se miksi RadiSafe on huijaus selviää säteilysuojan käytöstä. Aluksi luulin, että tämä on joku iPhonen päälle napsautettava kotelo. Se olisi ainoa looginen tapa tehdä säteilysuoja. RadiSafe on kuitenkin valinnut pienen pyöreän tarran.


Tarrassa olevien mineraalien yhdistelmä voisi vaikka kryptoniittia ja adamantiumia. Tarran ympäriltä lähtevä säteily menee tietenkin ohi RadiSafe-tarrasta. Todennäköisesi valmistajan ohjeissa tarra pyydetään laittamaan korvan kohdalle kännykässä. Se toimisi kuten luvataan, jos kännykässä olisi tarran kokoinen kohta josta kännykän säteily säteilee. Ymmärtääkseni kännykät on kuitenkin valmistettu tavalla, joka tekee tuollaisen pyöreän tarran turhaksi.

RadiSafe on vain yksi monista WaveShieldin kopioista. 2003 US Federal Trade Commission julkaisi vähemmän mairittelevan katsauksen näistä kännykkätarroista. Lyhyesti: Valmistaja ja jälleenmyyjät eivät saa esittää väitteitä tarrojen säteilysuojauksesta.

The order requires the defendants, when making any claim regarding radiation blocking, to disclose clearly and prominently that the majority of EM radiation emitted by cellular and cordless phones comes from the antenna and parts of the phone other than the earpiece and that the WaveShield products have no significant effect on this other EM radiation. In addition, the settlement prohibits the defendants from misrepresenting any test, study, or research. It requires the defendants to send a notice of the order to all resellers, and inform them that the defendants will stop doing business with the reseller if it continues to use any advertisement or promotional material that contains the alleged claims.

Ehkä tarpeeksi moni kotimainen valitus saisi RadiSafen pois kotimaisien myyjien valikoimista. Ehkä ei.


3 comments:

Anonymous said...

En ole varsinaisesti perehtynyt kännyköiden toimintaan, mutta minulle on annettu ymmärtää, että moderneissa malleissa se on rakennettu kotelon reunoille koko puhelimen pituiseksi. Jos hakee vaikka "iphone antenna" -haulla kuvia, tulokset näyttävät vastaavan tätä käsitystä jotakuinkin.

Anonymous said...

US hinta 3,5 dollaria ja meillä parisenkymppiä.

Anonymous said...

Dorka! Opiskelisit asiaa hiukan enemmän!