22.2.14

Sana sunnuntaille: Syrjinnän vastainen suojelu, osa 2

Kerroin viimeksi miten Kansasin osavaltio pyrki suojelemaan kansalaistensa uskonnollisia uskomuksia. Tarkoituksena oli hyvää hyvyyttään estää uskonnollisten uskomusten tallominen. Karmeana ihmisoikeusrikkomuksena jotkut työntekijät ovat joutumassa palvelemaan sellaisia ihmisiä, joiden palveleminen olisi ristiriidassa työntekijän uskonnollinen vakaumuksen kanssa. Heillä olisi lain tuoma oikeus kieltäytyä palvelemasta sellaisia ihmisiä, joita he eivät uskontonsa mukaan saisi palvella.

Mutta kamalat sekulaarit tuulet pyyhkivät lupaavan lakialoitteen pois pöydältä. Poliittisesti tietoiset mielet huomasivat, että lain virallistaminen olisi toiminut liian pahana lyömaseena republikaaneja vastaan. Vastapuolisi olisi käyttänyt tunteellisesti latautunutta tekstiä, jossa lain soveltamista olisi väärin verrattu rotusyrjintää vastaavaan tilanteeseen. Mitä uusi laki ei missään nimessä olisi ollut. Siinä ei mitenkään määritelty minkälaisia ihmisiä työntekijä saisi syrjiä... siis, suojella uskonnollista vakaumustaan tietynlaisilta tilanteilta.

Onneksi Arizonan osavaltio jatkaa siitä missä Kansas kaatui polvilleen. Lakialoite SB 1062 antaisi uskovaisille samanlaisen suojan. He saisivat kieltäytyä palvelemasta sellaisia ihmisiä, joiden palveleminen loukkaisi heidän uskonnollisia uskomuksiaan. Kuten CNN:n uutisessa moneen kertaan todetaan aloitteen kannattajien suusta: laki suojelisi kansalaisten uskontoja entistä paremmin. Uutisoinnissa painotetaan homojen syrjinnän laillistamista, mutta eihän lakialoite sisällä mitään mainintoja ihmisten seksuaalisuudesta. Laki sallisi Kaikenlaisten ihmisten palvelematta jättämisen mistä tahansa syystä, kunhan sen perustelu löytyy työntekijän uskonnollisesta uskomuksesta. Jos joku ei saisi palvella juutalaisia, niin hänelle on suotava oikeus kieltäytyä palvelemasta. Jos joku ei halua palvella kravatteja käyttäviä miehiä, tai housuihin pukeutuneita naisia, niin hänelle on suotava samanlainen oikeus suojella itseään. Jos joku ei halua palvella avoliitossa eläviä heteroita, niin hänellä on kaikki oikeus jättää palvelematta. Kerrassaan ihana laki!

Pahin pelko tässä tilanteessa onkin vapaamielisten sekulaarihumanistien ylivertaisuus työelämässä. Työhakemukseen maininta siitä, että he eivät syrji... siis, suojele uskonnollisia vakaumuksiaan kieltäytymällä palvelemasta asiakkaita, jotta firma ei altistu lakisyytteille, niin johan löytyy työpaikkoja. Ehkä tilanne lopulta johtaa siihen, että uskovaiset ja uskonnottomat ovat eriarvoisia työmarkkinoilla.

Jos kuvernööri hyväksyy lain, niin Arizonan lakimiehet ovat varmasti ylityöllistettyjä monta vuotta. Ahneet ihmiset kun voivat väittää, että heitä on muka syrjitty ja halveksittu. Oikeastihan on vain tapahtunut uskonnollisen uskomuksen suojelua.

1 comment:

Anonymous said...

Asiasta hieman sivuun- Tämmöistä joku Voutilainen levittää Facessa: Lääkäripäivillä oli loistava vastaanotto BEMER TERAPIAN uusimpiin tutkimuksiin