21.4.07

Intelligent Thought, arvostelu

Intellligent Thought-kirja (2006) on kokoelma esseitä eri ajattelijoilta. Kirjoittajia on kuusitoista kappaletta. Joukossa on biologi, psykologi, fysiikan professori, paleontologeja, tiedemiehiä ja muutenkin fiksuja hemmoja. Esseet on koonnut John Brockman. Kirjan tarkoitus on esittää kriittisiä kommentteja IDeistien esittämiin väitteisiin, ja esittää evoluutio helposti ymmärrettävässä muodossa. Aiheet vaihtelevat runsaasti. Itse Älykäs suunnittelu saa heti alussa napakan käsittelyn. Siitä siirrytään selvittämään onko uskonnon ja tieteen välillä oikeasti sota ja miten kiistasta voi keskustella rakentavasti.

Daniel C. Dennet kertoo ID luotiin ja miten sitä on levitetty Dembskin ja Behen toimesta.

Nicholas Humphrey käsittelee ihmisen tietoisuutta ja sitä onko se kumoamaton esimerkki älykkäästä suunnittelusta.

Tim D. White selittää mitä kaikkea tiedämme fossiilien avulla ihmisen kehityksestä.

Neil H. Shubin kirjoittaa elämän siirtymisestä merestä maalle noin 370 miljoonaa vuotta sitten. Hän tekee hyvän yhteenvedon löydetyistä välimuotofossiileista.

Frank J. Sulloway kertoo miten Darwin muutti ajatuksiaan luomisopista kehitysoppiin, vaiheittain, aineiston kertyessä vuosien varrella. On tärkeää muistaa, että Darwin ei tajunnut keräämiensä eläinten merkitystä matkan aikana, vaan vasta sen jälkeen. Muut Beaglen matkustajat olivat keränneet näytteitä, ja niiden avulla Darwin sai palaset paikalleen.

Scott Atran tutkii miten älyttömästi elämää on suuniteltu ja miten uskonto on voinut kehittyä.

Lee Smolin kertoo maailmankaikkeuden synnystä, luonnonlakien koostumuksesta ja filosofisesta selitysten vertailusta.

Stuart A. Kauffman yrittää saada selvää siitä, voiko IDeisti tehdä tieteellisesti testattavia kokeita ID:n avulla.

Siinä oli muutama kuvaus kirjan sisällöstä. Viimeiset esseet käsittelevät sitä miten evoluutiota voisi opettaa kouluissa paremmin. Aivan lopussa on liittenä tuomari John E. Jones III:en päätös Doverin oikeudenkäynnistä.

Olen huomannut, että kirjakokoelmani on kasvanut taas yli kriittisen pisteen. Tämän takia julistan uuden kilpailun. Kerro mikä kirjoituksistani on ollut mielestäsi paras tänä vuonna. Arvon osallistuneide kesken tämän Intelligent Thought-kirjan. Kilpailuun osallistutaan lähettämällä minulle sähköpostia osoitteeseen diabolieh (at) yahoo.com
Kerro myös osoite johon postitan kirjan jos onnistut voittamaan.

No comments: