15.9.10

Paha lääketeollisuus, osa III

Kuulin suoraan homeopaatti/lääkäri Liisa Sulkakosken suusta, että ruotsalaiset skeptikot saavat rahaa lääketeollisuudelta. Tietenkin korvauksena vaihtoehtohoitojen kritisoimisesta. En ole vieläkään saanut palkkashekkiä Iso Pharmalta, joten joudun jälleen kerran kirjoittamaan lääketeollisuuden pahuudesta.

Public Library of Science - Medicine julkaisi Adriane Fugh-Berman kirjoittaman tutkimuksen lääketeollisuuden tempuista. Uusien lääkkeiden tutkimusartikkeleita muokataan parempien myyntilukujen toivossa. Tarvittaessa lääkärien puolesta artikkeleita kirjoittava haamukirjoittaja keksii tyhjästä positiivisia vaikutuksia. Haittavaikutukset haudattiin. Fugh-Berman kävi läpi 1500 dokumenttia. Wyeth-lääkefirman hormoniterapia sai ylistystä julkaisuissa sen sydäntauteja ehkäisevästä vaikutuksesta. Lääkekokeissa ei paljastunut mitään rintasyöpää lisääviä riskejä.

Paitsi kun Wyeth joutui joukkokanteen kohteeksi. Yhtiön paperit kaivettiin julkisuuteen. Paljastui rintasyöpäriskin salailua. Riippumattomat tutkimukset löysivät syöpäriskin. Sydänvaivoja ehkäisevät vaikutukset oli tempaistu ilmasta. Muita rakoon tungettuja haittavaikutuksia olivat mm. dementian tai pidätysvaivojen lisääntyminen.

Vieläkin jotkut gynekologit uskovat, että hormonikorvaushoito on antamisen arvoista ehkäisevää hoitoa oireettomille naisille. Alan kirjallisuus on tarkoituksella vääristynyt etujen puolelle.

Haamukirjailijat eivät tyydy vain parantelemaan tiettyjen firmojen tiettyjä tuotteita. He ovat myös muokanneet kilpailijoiden lääketutkimusartikkeleita huonompaa suuntaan. Samoin lääkeyhdistelmien havaitut haittavaikutukset poistettiin julkaisuista. Perusteluna käytettiin yksittäisen lääkkeen markkinoinnin vaikeutumista. Niinhän siinä kävisi, jos haittavaikutus olisi yleisesti tiedossa.

Tunnetuin haamukirjailijoiden pesä on DesignWrite. DesingWrite mainostaa olevansa juuri oikea palvelu sellaisille lääkefirmoilla, jotka haluavat oikean artikkelin oikeaan lehteen, jotta oikeat merkittävät lääkärit lukevat lääkkeen mahtavista tuloksista.

During its work with Wyeth, DesignWrite wrote the first drafts of articles and submitted them to Wyeth. DesignWrite then incorporated Wyeth's comments into a second draft, and sent the company-approved draft to the “author,” whose comments, if any, were incorporated into the third draft. DesignWrite then assisted in submitting the paper to a journal. There is no evidence that authors were paid for authoring articles. Throughout the documents referred to in this Policy Forum, “writer” refers to the ghostwriter, and “author” refers to the person whose name appeared on the published article.

Julkaisuihin tuli lopulta lääkärin nimi tekstin alkuunpanijana. Tekstit olivat pääosin konsulttifirman kirjoittamia. Lääkärit saivat palkkiorahat nimen lisäämisestä artikkeleihin. DesignWrite sai rahaa 25´000 dollaria per julkaistu artikkeli. Vuonna 2002 Wyethin markkinoiniosasto sai käskyn kehuvien artikkeleiden lisäämisestä. Vastaisuudessa pitäisi julkaista vähintään yksi per kuukausi.

Perusteettomia kehuja saadaan julkaisuihin useampaa reittiä. Yhteenvedoiksi kirjoitetut artikkelit eivät vaadi uutta tutkimustietoa, mutta niihin tungettiin uusia väittämiä off-label hyödyistä. Samoin julkaisujen kommenttiosuudet ovat otollista maaperää DesignWriten kaltaisille firmoille. Niissä julkaistaan jopa hoitosuosituksia ilman vertaisarvioprosessia.

Kun tutkijat tulevat tietoisiksi lääkkeiden riskeistä, niin valmistaja voivat painostaa heitä hiljenemään.

Myös lääkäreiden ns. korruptiolahjat ovat jatkuvasti tarkkailun alla. Journal of the American Medical Association julkaisi tutkimuksen, jossa selvitettiin miten tohtorit perustelevat itselleen lahjojen vastaanottamisen. Pikkuiset lahjat ja matkat eivät ole lahjuksia, vaan korvaus koulutukseen annetuista uhrauksista. Tutkijat suosittelevatkin lahjojen täyskieltoa. Ihmiset ovat liian taitavia perustelemaan heitä hyödyttävien asioiden tarpeen, vaikka se hyöty aiheuttaisikin tutkimusten vääristymistä.

3 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Hyvä Juha. Ole sinäkin mukana tässä "AY -taistelussa" jossa palkkojamme yritetään leikata kovalla kädellä. Tämänlaiset ukaasit antavat palkkavaatimuksillemme painoarvoa!

Katsokaa muualle. Täällä ei ole mitään nähtävää. Eikä me mitään palkkaa saada. Ei ole mitään salaliittoa. Silmät kiinni. Suu auki. Täältä tulee Tohtori.

Sähis said...

Onhan tuo ihan oikein, että jos joutuu kärsimään arvostettuun asemaansa päästäksen, on oikeutettu sopivan kokoiseen lahjukseen, kunhan se on käytännöllinen lahjus. On vain muistettava suhteuttaa lahjuksien arvot kärsimyksien suhteen. Eli jos opiskelu oli tosi ikävää tai joutui tekemään pakollisia päivystyksiä vaikkapa turkulaisessa sairaalassa, on oikeutettu suurempiin lahjuksiin kuin koulutuksestaan nauttinut.

Minullekin voisi olla hyvinkin käyttöä uudelle autolle, kun tämä vaihtoehtohoitojen vihaaminen vie kovasti voimia pois kävelykunnosta.

Anonymous said...

Sähis: "Eli jos opiskelu oli tosi ikävää tai joutui tekemään pakollisia päivystyksiä vaikkapa turkulaisessa sairaalassa, on oikeutettu suurempiin lahjuksiin kuin koulutuksestaan nauttinut."

Tuohan on ihan loogista. Rikesakotkin sovitetaan tuloihin, miksei siis lahjuksetkin. Professorin vastaanottama ulkomaanmatka on yhtä vähän lahjus kuin poliisin vastaanottama kahvikupponen.