5.9.10

Aamulehti testaa PowerBalancea

Aivan yllättäen ja täysin nurkan takaa verkkokalvoilleni pompahti Aamulehden uutinen PowerBalance-tasapainorannekkeesta. Aikaisemmin samassa osiossa testattiin Shoo!TAG-hyönteiskarkotinta. Nyt Sanna Sevänen testaa hämmästyttävää hologrammiteknologiaa.

Suomalainen urheilukansa on innostunut uudesta ihmevälineestä. Kymmenet urheilukaupat ovat kesän mittaan ottaneet valikoimiinsa Power Balance -rannekkeen, jonka väitetään tekevän ihmeitä.

Asiantuntijat ovat ilmiöstä ihmeissään eivätkä osaa selittää, mihin rannekkeen teho perustuu. Sekä monet lääkärit että liikunta-alan ammattilaiset ovat arvioineet, että vaikutus johtuu niin kutsutusta placebo-vaikutuksesta.

Harmi vain että suoritettu testi on jälleen kerran se valmistajan suosittelema tasapainotesti, jossa sekä koehenkilö että kättä painava henkilö tietävät milloin ranneke on käytössä. Kuitenkin koehenkilö on alusta lähtien epäilevällä tuulella.

Testi: Suhtaudun rannekkeeseen epäluuloisesti, mutta olen utelias. Testin ensimmäisessä osassa seistään yhdellä jalalla ja pyritään pitämään tasapaino, vaikka toinen henkilö yrittää horjuttaa sitä. Horjahdan melkein heti ja pujotan sen jälkeen Power Balancen ranteeseeni. Hämmästyksekseni pysyn pystyssä paljon paremmin kuin ensimmäisellä kerralla.

Testin jälkeen: Teen testin useille muille henkilöille, joista osan mielestä tasapaino paranee, osan mielestä mitään vaikutusta ei ole. Pidän ranneketta kädessä lenkillä ja salilla, mutta en huomaa mitään vaikutusta omaan suoritukseeni.

Tuomio: Ranneke ei vaikuta tasapainoon tai suorituskykyyn. Tuloksen paraneminen testissä johtuu mielen voimasta eli siitä, että jostain syystä uskoin pystyväni parempaan tulokseen kuin ilman ranneketta.

Ranneke toimi minulla aivan yhtä hyvin. Sentään lukijoille kerrotaan toimimisen epämääräisyydestä, mutta sokkoutetun testin suorittamisella olisi vakuutettu vaikka kuinka moni PowerBalancen tehosta. Vai olisiko lukijakunta ymmärtänyt miksi kokeita tehdään sokkoutettuna? Kun testi tehdään ensin ilman ranneketta, niin toisella yrittämällä keho olisi joka tapauksessa saanut pikaisen treenin tasapainon virittämiseksi. Kokeilkaa testata ensin rannekkeella. Valmistajan lupauksien mukaan vaikutus tulee kehoon heti, eli seuraavassa testissä ilman ranneketta pitäisi olla huomattavasti heikompi tasapaino.

Ehkä joskus journalisti uskaltaa ja osaa tehdä luotettavamman testin.

Lumevaikutuksen myyminen muovirannekkeissa on vieläkin ihan luvallista, sillä markkinoidut vaikutukset ovat tarpeeksi epämääräisiä. Eivätkä ne liity terveysväittämiin.

Caveat emptor.

6 comments:

noora said...

Nuo testithän ovat aivan totaalipelleilyä siksikin, että tasapainotestin hologrammiosio tulee viimekseksi, siis silloin kuin kokeilija on jo harjoitellut ko. tasapainoliikettä. Siten tulos paranisi todennäköisesti, vaikka liike toistettaisiin ilman ranneketta - tai tehtäisiin testi siten, että väitettäisiin hologrammin jotenkin sotkevan ihmisen energiakentän siten, että tasapaino horjuu ja katottaisiin kun akkaa ja ukkoa lakoaa, vaikka todellisuudessa pitäisi käydä juuri päinvastoin.

Kaji said...

http://www.youtube.com/watch?v=Piu75P8sxTo

Tämän paremmin tuota tasapainotestiä tuskin voi selittää..

Vaiheinen said...

Valaiseva video. Pidin erityisesti siitä nimeämismetodista:-)

Kysymys: Onkohan joku ottanut tuollaisen ihmerannekkeen ja purkanut sen osiin?

Nimittäin on selvää, että hologrammilla ei vaan voi olla mitään moisten rannekkeiden markkinointiväittämiin viittaavia vaikutuksia. Se vaan ei ole nykyisen fysiikan mukaan mahdollista.

Joten ainoa kysymys on se, mitä tuossa ostetaan plaseboefektin lisäksi?

Kaji said...

Ei kait siinä rannekkeessa käsittääkseni ole muuta kuin se kumirenksu ja hologrammi. En ole ranneketta purkanut, mutta en usko että siinä on miitään muuta.

MrrKAT said...

Niksi-Pirkkaan voisi ihan pokkana tehdä "näin teet muutaman sentin omatekoisen ja paljon tehokkaamman poweri-balansoijan. Toimiikin tehokkkaammin kun sitä on kaksinkerroin enempi ..".

Tiimarista tms. löytynee halvalla hologrammipaperia.(käytetyt arvat jne).

MrrKAT said...

Ja tuo ns. nimimerkillä "kiusa se on pienikin kiusa" :D