World Vision: Vain kristittyjä, kiitos
World Vision tarjoaa kansainvälistä avustusta. He toimivat kriisialueilla ja auttavat köyhien maiden infrastruktuurin parantamisessa. Avustusta lapsien kasvatukseen annetaan kummiuiden kautta. Kautta linjan hienoa toimintaa. Olen välillä antanut järjestölle ropoja. Vaikka olen ollut aina tietoinen World Visionin uskonnollisesta perustasta. Se ei ole ennen häirinnyt. Nyt kuitenkin alkoi häiritsemään.
Järjestön päämaja sijaitsee Washingtonissa. Siellä pidetään hyvää huolta työntekijöistä. Niin hyvää huolta, että uskonnollista vakaumusta valvotaan. Kolme päämajan työntekijää lopetti rukoustilauksissa käynnin. He ilmoittivat, etteivät enää usko kolminaisuusoppiin. Arvatkaa mitä tapahtui.
Eli irtisanotut työntekijät haastoivat World Visionin johdon. Tuomari päätti, että WV:llä oli oikeus irtisanoa uskonnollisen verukkeen perusteella. Se on ensin uskonnollinen järjestö ja vasta toisena avustusjärjestö. Vaikka WV ei edusta yhtä tiettyä kristillistä suuntausta, niin se on määritellyt työsopimusta edeltävään sopimukseen kohdan Kristuksen jumaluudesta. Vain allekirjoittamalla sen paperin pääsee töihin päämajaan. Yhdysvaltojen lait mahdollistavat uskonnollisten kriteerien käytön palkkaamisessa. Samalla kriitikot valittavat verorahojen jakamisesta sellaiselle järjestölle. Neljännes järjestön tuesta Yhdysvalloissa tulee liittovaltiolta (300 milj. dollaria vuodessa).
Suomessa rahaa veronmaksajien taskuista tulee myös tuhti osuus.Yli puolet toiminnan rahoituksesta saadaan kummeilta ja yksityisiltä tukijoilta. Toisen puolen rahoittaa Suomen ulkoasiainministeriö, jonka kumppanuusjärjestö Suomen World Vision on.
Järjestö pitää huolen siitä, että johdossa pysyy kristitty.
More than 80 percent of World Vision’s 40,000 staff members worldwide are Christian.
We work in some countries where there are few Christians with the needed professional qualifications, and in some where it is illegal to hire only Christians. However, in each of the nearly 100 countries where World Vision works, our leadership is Christian.
Hieman ristiriitaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että järjestöllä on oikeus syrjiä ihmisiä. Eli valikoida työntekijänsä. Puolustanhan kirkkojen oikeutta vihkiä vain sellaisia olentoyhdistelmiä kuin ne haluavat. En kuitenkaan halua antaa World Visionille euroja kukkarostani. Vastaisuudessa laitan puupennin tai toisenkin jollekin ei-uskonnolliselle avustusjärjestölle.
World Vision pitää Kristukseen uskomista edellytyksenä kunnolliselle avunannolle. Heidän mielestä avunanto on suora jatkumo kristinuskosta. Siksi usko on tärkeä tekijä. World Vision ei usko, että kristitty olisi jotenkin ylivertainen muihin verrattuna. Heidän mielestä onnistunut työnteko järjestössä vaatii Kristuksen sydämeen.To be clear, we hire Christians, imperfect and flawed, not because we think they are superior, but because we believe that any real success will come only through the presence of Christ in each employee’s heart and His power through prayer in each staff member’s mind and hands.
Kiitos nimettömälle nettivinkille. Hän esitti kysymyksen:Olisikin aika mielenkiintoista tietää, pitääkö Suomen World Visionin työntekijöiden hyväksyä sopimus, jossa vakuutetaan kristinuskoa, ja saako uskonnoton/vääräuskoinen työntekijä lähtöpassit?
5 comments:
Onkohan ihmisiä länsimaisissa demokratioissa erotettu sen takia etteivät he ole ateisteja ?
Jos näin kävisi kohu olisi valtava.
Miten vakavasti voi suhtautua jonkun järjestön vakuutteluihin siitä, että apua jaetaan pyyteettömästi ja tasapuolisesti avun tarvitsijan uskonnosta riippumatta, jos avun toimittaja uskoo, että vääräuskoinen avun saaja joutuu lopulta kuitenkin kiirastuleen korvennettavaksi?
Lahjoituksia annan vain uskonnollisesti sitoutumattomille järjestöille. En halua, että veroeuronikaan edesauttavat yhtäkään uskonnollista järjestöä näiden missiossa.
Onkos uskonnollisille ryhmille tehdyillä lahjoituksilla, hyväntekeväisyysjärjestöjen tapaan, verovähennysoikeus Yhdysvalloissa?
Jos ei niin verovähennysoikeus pitäisi world visioniltakin poistaa, jos kyseessä kerta on pääasiassa uskonnollinen järjestö.
En koskaan anna rahaa uskonnollisille "hyväntekeväisyysjärjestöille", koska hyväntekeväisyyden taustalla on taka-ajatus siitä, että jos haluat apua, niin sitten on otettava kylkiäisenä myös sanoma ("juu, saat tästä ruokaa, huopia ja lääkkeitä, mutta ensin luet tämän raamatun"). Missäpä paremmin menisi sanoma perille kuin ihmisillä, joilla on asiat valmiiksi jo tarpeeksi huonosti? Siksihän kirkko on kriisitilanteessakin heti kärppänä paikalla, että saa hyödyntää ihmisten hädänalaista tilaa oman propagandansa levittämiseen. On se jännää, miten kriisissä aina avun kerrotaan tulevan jumalalta, mutta kriisin syntymisen kanssahan tällä ei ollut mitään tekemistä...
Suomessa uskonnolliset ym. mielipiteet eivät ole lain vaatimia asiallisia ja painavia irtisanomisperusteita, joten niiden perusteella ei potkuja voi saada.
Lisäksi on niin, että työnantaja ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa työntekijöitä eri asemaan iän, terveydentilan, kansallisen tai etnisen alkuperän, sukupuolisen suuntautuneisuuden, kielen, uskonnon, mielipiteen, perhesuhteiden, ammattiyhdistystoiminnan, poliittisen toiminnan tai muun näihin verrattavan seikan vuoksi. Työnantajan on noudatettava syrjintäkieltoa myös otettaessa työntekijöitä työhön.
Asiasta löytyy mm. oikeusasiamiehen päätös ja HS on aikanaan kirjoittanut aiheesta.
Joten kaiketi hyväntekeväisuusorganisaation pitää keksiä hyvät perustelut uskonnollisen vakaumuksen vaatimiselle.
World Visionille on olemassa myös omien sanojensa mukaan "uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton" eli Suomen Pakolaisapu.
Post a Comment