23.5.12

Kardinaalivirhe

"It us usually when men are at their most religious that they behave with the least sense and the greatest cruelty."
- Ilka Chase

Yhä uudelleen katolinen kirkko onnistuu tuomaan esiin entistä ääliömäisempiä piirteitä itsestään. Järjestäytyneiden uskontojen vastustajilla on aivan liian helppoa löytää huonoja esimerkkejä katolisen kirkon toiminnasta. Pedofiilien suojelemisen, uhrien painostamisen ja todisteiden salaamisen lisäksi kirkko on myös maalannut itsestään kuvan moraalin vartijana. Mahtava yhdistelmä. Tuorein esimerkki siitä miten uskonnollisten perusarvojen periaatteet ovat haitallisia ihmisille tulee kardinaali Timothy Dolanin suusta. Istahdathan ensin tukevasti alas ja laita kaikki terävät esineet kauas käsistäsi.

Obaman hallinto uudisti terveydenhuoltoa. Katolisen kirkon kannalta ongelmaksi nousi ehkäisyn tukeminen terveysvakuutuksissa. Työnantajat joutuisivat ottamaan sairasvakuutuksia, jotka sisältävät ehkäisypillerit, jälkiehkäisyn ja sterilisaation. Kirkon uskonnolliset opit ovat ristiriidassa lääketieteen kanssa, joten papit & piispat ovat nostaneen älämölöä asiasta. Heidän mielestään katolilaisten koulujen, sairaaloiden ja laitosten ei pitäisi tukea niiden työntekijöiden käyttämää ehkäisyä. Nuo paikat työllistävät ei-katolilaisia ihmisiä, jotka joutuisivat noudattamaan katolisen kirkon oppeja. Joukko katolilaisia järjestöjä ovat jopa haastaneet Obaman hallinnon oikeuteen.

Noh, takaisin kardinaali Dolaniin. Hän vaati suorin sanoin, ettei katolisen kirkon tarvitsisi noudattaa terveydenhuoltolain muutoksia.

“As part of our religion — it’s part of our faith that we feed the hungry, that we educate the kids, that we take care of the sick. We’d have to give it up, because we’re unable to fit the description and the definition of a church given by — guess who — the federal government.”
Jos kirkko joutuu laittamaan rahojaan ehkäisyvälineiden suuntaan, niin kirkko joutuu lopettamaan toimintansa, jotta se ei joutuisi vaarantamaan periaatteitansa. Liittovaltio antaa katolisille avustusjärjestöille rahallista tukea vuosittain n. 2,9 miljardia dollaria. Obaman hallinnon alla avustusta on tullut enemmän kuin Bushin hallinnon aikana. Eikä kirkon tarvitse maksaa veroja. Katoliselle kirkolle kelpaa maallinen valuutta, mutta maallisen lain noudattaminen onkin toinen asia. En ole millään keksinyt miten kardinaali Dolanin toteamus sairaiden, lasten ja köyhien avustamisen lopettamisesta liittyy yksilöllisten katolilaisten uskonnollisen vakaamuksen noudattamiseen.

Uskonnollisuuden asettaminen muidenlaisten vakaumusten yläpuolelle on yllättävän yleistä. Harras tunne esim. siitä keitä saa kiusata on monelle oikeus. Tuota oikeutta kiusata muita ihmisiä pitäisi kunnioittaa. Näin todettiin Illinoisin osavaltiossa. Konservatiivien mielestä koulukiusauksen kitkemiseksi suunniteltu laki olisi ollut liian homomyönteinen. Kouluissa opetettava valistus kiusaamisesta olisi tullut yksityiskohtaisemmaksi.

The bill would have required anti-bullying policies to include a definition of bullying and a statement saying it was against the law. The policies would have spelled out how allegations could be submitted anonymously and how they would be investigated. Policies also would have been required to describe what could happen to students who bully others, such as counseling or community service.

Some conservatives feared the bill would be used as cover to indoctrinate students. The Illinois Family Institute lobbied for an “opt out” provision that would let students and teachers skip any lessons or events that violated their religious beliefs.

Aivan oikein. Koululaisille ei saisi sanoa, ettei homoseksuaaleja koululaisia saisi kiusata, jos kiusaajan mielestä hänellä on uskonnollinen perustelu homoseksuaalin kiusaamiseen. Sellainen olisi lasten aviopesua homomyönteisyyden kamalaan maailmaan. Illinois ei ole ainoa osavaltio, jossa vastaava huolestuneisuus kiusaamisoikeudesta on noussut tapetille. Vuosi sitten Michiganin osavaltiossa muistutettiin, että kiusaaminen ei ole tuomittavaa, jos se suoritetaan uskonnollisen vakaumuksen avustuksella. Jos kiusaajan mielestä homoseksuaalisuus ei ole moraalisesti hyväksyttävä elämäntapa, niin hänellä pitäisi olla oikeus kiusata homoseksuaaleja. Loogista.


Senaattori Gretchen Whitmer sanoi kaiken olennaisen vuonna 2011.


Ilmiö ei ole harvinainen Yhdysvalloissa, sillä useampi uskontojen toimintaa tarkkaileva on huomannut saman asian. Aivan liian monella kirkolla on jännä tapa olla hiljaa koulukiusaamisen vastaisessa taistelussa. Church of No People -blogia pitävä pastori Matt ennustaa, että koulukiusaamisesta on pakko tulla seuraava kristillisen tietoisuuden ongelma. Sitä ei pitäisi enää vältellä. Koulukiusaamista olisi vain kestettävä. Koulukiusaamisen vastustaminen mielletään joissakin aivoissa homomyönteiseksi toiminnaksi, joten ns. kunnon kristitty vaatii poikkeuslupia kiusaamiselle. Eli etuoikeutta kiusata.

*muminaa*

Olen niin hyvällä tuulella, että taidan piristää itseäni A-studion jaksolla, jossa Esko Valtaoja ja Päivi Räsänen keskustelevat eutanasiasta.

4 comments:

Ana said...

Ohhoijaa. On tää vaan mainio blogi! :-DD

Lillukanvarsi said...

Moro.
Kardinaalien etuoikeus on tehdä kardinaalimunauksia. Eihän sellaiseen maallikko edes kykene.

Loppukaneettiisi Valtaojan ja Räsäsen haastattelusta toteaisin seuraavaa. Esko ilmaisi itseään suoraan ja rehellisesti. Räsänen on kai jo enemmin poliitikko kuin kristitty ja vaikka hän teki kantansa melkoisen selväksi, perustelut olivat muodoltaan poliittista liturgiaa ja varovaista sanojen asettelua. Esko vei keskustelun suunnilleen 5-0, mutta asia on niin tunneperäinen, ettei siihen kovin paljoa logiikalla vaikuteta.

Joku sentään on uskaltanut ottaa aiheeseen kantaa. Olisi kiva päästä lukemaan alkuperäinen blogimerkintä, mutta se on poistettu.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012052415622403_uu.shtml

Onneksi täällä eivät edes kaikkein kahjoimmat lausunnot pääse ihan kardinaalitasolle tai USA:n kressujen ja äärivanhoillisten sfääreihin. Vaikka ei kai se eutanasiakeskustelussa paljoa jää vajaaksi.

Lillukanvarsi said...

Minäkö tyhmä ja taitamaton? Linkki koskien uutista kirkkoherran blogista ei onnistunut. Kokeilen uudelleen ja jos copy paste ei vieläkään toimi, tunnustan taitamattomuuteni ja vetäydyn kehästä.

Mielestäni kannanotto on kuitenkin tulkittava enemminkin yksityisen ihmisen kannanotoksi kuin kirkon kannaksi.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012052415622403_uu.shtml

Hiski ja naapurin kissa said...

"Uskonnollisuuden asettaminen muidenlaisten vakaumusten yläpuolelle on yllättävän yleistä."

Välillä mietimme, miksi islamiinkin kuuluva maassa maan tavalla -periaate unohtuu muslimeilta heti kun he pääsevät Eurooppaan. (Suo24 > Yhteiskunta > Uskonnot ja uskomukset > Islam > Yleistä islamista)

Jos ympärileikkausta vastustetaan niillä perusteilla kuin pitää, juutalaiset voivat aina nostaa antisemitismikortin; Ruotsissa he ilmeisesti ovat näin tehneetkin.