4.5.12

Oikeus loukkaavaan t-paitaan

Jälleen erikoinen sananvapautta hiplaileva tapaus ison lätäkön toiselta puolelta. Kanadan Nova Scotiassa elävä 19-vuotias William Swinimer pukeutui kouluun radikaali t-paita päällään. Paita julisti ilosanomaa käytävillä ja luokissa puolisen vuotta. Kunnes paita aiheutti ongelmia. Kohu nousi tällaisesta tekstistä:Hetkinen, pojalla olikin oikeasti tällainen paita:
Life is wasted without Jesus

Koulussa ei kuitenkaan lopulta hyväksytty tuollaista tekstiä. William sai huomautuksen jos toisenkin. Tekstiä pidettiin opettajien mielestä loukkaavana. Jopa "vihapuheena." Jestas sentään. Paita ei kuitenkaan kadonnut minnekään, joten William sai viiden päivän pituisen keskeytyksen koulunkäyntiinsä. Jos hän palaa arestistaan vielä paitaa pitäen on edessä koko lukukauden pituinen nuhtelu.

Sekös ei sovi minun ajatusmaailmaani. Pojan julistama teksti ei ole millään tavalla loukkaava. Siinä vain todetaan, että ne ketkä eivät seuraa Jeesuksen opetuksia tuhlaavat elämänsä. Minulla on oikeus tuhlata elämäni alas viemäristä jos haluan tehdä niin. Ei siinä ole mitään ihmeellistä. Kun minulle on sanottu/sähköpostitettu päin naamaani, että tulen palamaan helvetin liekeissä, en ole toistaiseksi loukkaantunut kertaakaan. Reagoin joko pokerinaamalla tai näin.


Kaikki eivät tietenkään reagoi samalla tavalla.


Koulussa ei kuitenkaan ole puututtu sellaisiin paitoihin joissa on mm. "Hail Satan" ja muita taruolentojen ylistämisiä. Joten miksi yllättäen kristinuskon puolella oleva t-paita on uhkaava? En käsitä. Toisaalta minä olenkin varmaan hieman masokistinen, sillä luen vapaaehtoisesti kirjoja joissa ateistien vihjaillaan olevan moraalittomia ateismin perusteella, tai jos he käyttäytyvät hyvin niin se johtuu moraaliparatismista, jne.

Koulun tarjoama perustelu oli se, että jotkut oppilaista voivat kokea kristinuskon ylivoimaisuutta kehuvan paidan loukkaavan heidän uskonnollisia tai uskonnottomia tuntemuksiaan. Eli uskomuksia kritisoidaan paidan välityksellä, ja se olisi kiellettyä. Elämän tuhlaamisella paita antaa ymmärtää, että ei-kristilliset oppilaat ovat joutuneet arvostelun kohteeksi.

Mutta itse oppilaat olivat sanoneet, ettei paita loukkaa heitä.

“In meeting with students, we would ask ‘Is it blatantly offensive? And in this case it was ‘No.’ Is it obvious that someone would be silly to think it’s offensive? Well no — we can kind of see both [sides],” she said. “And then in meeting and talking with students we would say ‘The easy way to deal with this respectfully would be to just wear a different shirt.’”

Jos joku loukkaantuu tuollaisesta paidasta, jossa ei ole rivoja kuvia tai kirosanoiksi luokiteltavia sanoja tai suoranaista katkeraa vihapuhetta (mitä hittoa se sitten tarkoittaakaan), niin hänelle täytyy opettaa itsetunnon vahvistamiskeinoja. Opettajat sanoivat, että oppilailla on oikeus pitää paitoja joissa on heidän uskontoonsa liittyviä tekstejä. Kunhan paidat eivät loukkaa muiden uskomuksia, rotuja, uskontoa, kulttuuria tai elämäntapaa.

"Rakastan Jeesusta" paita ei kommentoi muiden ihmisten elämää, joten sellaiseen pukeutuminen ei nostattaisi samalla tavalla tunteita pintaan. Kuitenkin Williamin versio on tulkittu loukkaavaksi, niin samalla pitäisi laittaa useampi kirja kiellettyjen kirjojen listalla loukkaavana materiaalina. Williamin lainauksen sanoma on poimittu Paavalin kirjeistä, eli Uuden testamentin sivuilta.

Williamia on myös kiusattu koulussa hänen avoimen uskonnollisuutensa takia. Se jos mikä on tuomittavaa touhua. Kaikkien kristittyjen koululaisten harmiksi koulukiusaajat vain innostuvat toisen posken kääntämisestä. Tiedän sen kokemuksistani, sillä olin hiljaisena koulukiusattuna monta vuotta. Nörttipoikana ajattelin, että kilttien lopettamispyyntöjen esittämisen epäonnistuttua minun täytyi vain kestää se. Opin melko nopeasti sulkemaan pois ajatusmaailmastani koulukiusauksen. Kävelyni ei enää pysähtynyt koulun jälkeen siihen, että kasvoilleni syljettiin. Se tapahtui jossain muualla ulkopuolellani. Kunnes keksin ettei kiusatuksi tuleminen lopu hammasta puremalla. Se loppuu puremalla kiusaajaa. Kiltteyttäni uskalsin testata empiirisesti vähäisen fyysisen yhdistämistä oikeisiin kohtiin (Häpeäkseni tunnustan seuraavaa: Tartuin kiusaajaa hiuksista ja kamppasin hänet simultaanisesti, jonka seurauksena hän romahti näyttävästi lattialle keskellä käytävää muiden ihmetellessä tapahtunutta) vasta lukiossa. Kiusaus loppuikin lopullisesti samantien. Musta tahra menneisyydessäni, tiedän, mutta samalla opettavainen kokemus siitä millaisia ihmiset voivat olla.

Suosittelen T-shirt Hell.comia loukkaavien t-paitojen etsimisessä.

4 comments:

tyy said...

Miten typerän t-paidan tahansa pitäminen pitäisi olla vapaassa maailmassa kansalaisen oikeus.

Jos paidassa olisi ihmiseen tai ihmisryhmään kohdennettu loukkaus, uhkaus tms, voisi asia olla erilainen, mutta ei siinä sellaista ole.

Se on vain hyvin typerä t-paita, jossa on skitsofreeninen viittaus mielikuvitusolentoon.

Maria said...

Ihmeellinen tapaus. Ja vähän yllättävääkin, että tässä on nyt hyökätty kristillisen ihmisen kimppuun, olisin melkein odottanut asetelman juuri toisenpäin meneväksi. Katkerana vielä muistelen omia kouluaikojani, miten oli ihan ok jonkun herätysliikkeen tyypin aamunavauksessa kertoa satuja siitä miten elämä ilman uskoa tulee olemaan kurjaa ja onnetonta... Toisin päin ei olisi tullut kyseeseenkään.

Eniveis, jokainen pitäkööt sellaisia paitoja päällään kuin haluaa. Jos jonkun paidan viesti ärsyttäisi mua (ja kyllä mua asiat aidosti ärsyttää, vaikka olen ne valmis toisille sallimaan ja puolustamaan oikeutta niihin), mä korkeintaan tekisin itelleni t-paidan, jossa olisi vastaviesti. :D Kiusaaminen taas on typerää ja epäeettistä, se on selvä.

RH said...

Hurraa! Olisinpa minäkin tuollaisen tehnyt kiusaajilleni... tosin julkisesta nöyryytyksestä olisin takuulla saanut rangaistuksen nurkan takana...

Anonymous said...

Face the fact: Toisen posken kääntämisestä tulee poskien lisäksi niska kipeäksi. Hyvä että arvon blogisti hoksasi tämän, jos kohta tarpeettoman myöhään.

Ei kiusaajat etsi haasteita vaan helppoja uhreja.