13.12.12

Pikaopas Maya-maailmanlopusta selviämiseen

Ongelma: Maya-intiaanit ennustivat maailmanlopun saapuvan 21.12.2012! Pelottaa!

Ratkaisu: Maya-intiaanit eivät ennustaneet maailmanloppua päivälle 21.12.2012.

Hyvää illanjatkoa.


Ai, olet vielä täällä?

Ehkä olet altistunut esimerkiksi MTV3-kanavan ala-arvoiselle journalismille? Aikuiset ihmiset ovat kirjoittaneet "uhkaavasta maailmanlopusta", joten ainakin yhdestä asiasta voimme olla varmoja. Nykyään on ihmisiä, jotka uskovat maya-intiaanien uskoneen maailmanlopun saapuvan 21.12.2012. Siinäpä koko kohun ydin. Kaikkein eniten minua raivostuttaa tässä ilmiössä se, että olen huomannut miten nämä maailmanloppu-uutiset ovat oikeasti tuottaneet pelkoa joillekin nuorille ihmisille. Sellaisille ihmisille jotka ovat valmiiksi herkässä tilassa. Siksi sävyni voi tänään(kin) olla ylimielisen sarkastinen. Pyydän etukäteen anteeksi. Jos ensi viikolla lööpistö kertoo maya-kalenterin maailmanlopputarinoista tasapuolisella journalismiotteella, niin voin menettää hermoni. Toivottavasti niin ei tule käymään.

 Perustelut tuolle maailmanlopun todellisuudelle vaihtelevat, mutta otetaan vaikkapa selkeimmät esimerkit esiin.

Jos muinaisella kulttuurilla oikeasti muka oli jonkinlainen ennustus maailmanlopusta 21.12.2012, niin millä perusteella se muka olisi sen enempää huomioimisen arvoinen asia kuin kyseisen kulttuurin muu mytologia? Jos et pysty ottamaan vakavasti ideaa siitä, että ihmiskunnan esi-isät luotiin maissista, niin sinulla ei ole syytä ottaa maya-kalenteriin liittyviä pelkoja vakavasti.

Entä päiväys? Eihän 21.12.2012 ole tuulesta temmattu?

No ei ole, mutta ei ole sen enempää merkittävä tapaus kuin minkä tahansa kalenterin päivittyminen. Maailma ei loppunut kun marraskuu vaihtui joulukuuhun. Maya-kalenterissa yksi baktum-kausi päättyy. Uusi alkaa. En ala selittämään maya-kansan uskonnollisesta kalenterista ja siviilikäyttöön tarkoitetusta kalenterista. Tai siitä miten ne tulivat mesoamerikkalaisesta kulttuurista. Kaiken tämän kohun aiheuttanut kalenteri ei ollut yliluonnollisen tarkka. Siinä ei käytetä karkausvuosia. Eli se ei ollut aurinkokalenteri. Eurooppalaiset kalenterit ovat olleet luotettavampia. Eikä sillä ole sinällään mitään väliä mikä kalenteri on tarkin, sillä jonkin kalenterin "päättyminen" ei mitenkään liity siihen mitä maailmassa tapahtuu.

 Puheet maya-kulttuurin hienosta ihmistietoisuudesta ja äärimmäisen kehittyneestä kulttuurista ovat New Age-kansan mayanismia.

Maya-kalenterin aiheuttamalle maailmanloppukohulle ei löydy tieteellisiä perusteita. Vaikka edessä olisi planeettojen tietynlainen järjestäytyminen ympärillämme, niin se ei laukaisisi maailmanlaajuista katastrofia.

Taisteliko suuri sankari pelottavaa lintudemonia vastaan ja seikkailivatko ukkosen ja salaman jumalat oikeasti viidakossa?

Internetin maailmassa on pitempi ja rankempi työ debunkata huuhata kuin levittää huuhaata. Huhujen maailmassa ilmiö on vielä pahempi. Siksi maailmalla on aivan liikaa ihmisiä, jotka ovat oikeasti paniikissa lähestyvän tuhon takia. Meno on uutisten mukaan villeintä Kiinassa ja Venäjällä. Väki ostaa selviytymispakkauksia ja pyrkii turvallisiksi oletettuihin paikkoihin. Koteihin rakennetaan bunkkereita.
Euroopassa new age-porukka kerääntyy Bugarach-vuoden juurelle. Siellä he olettavat selviytyvänsä 22.12.2012 asti. Vain Bugarach on turvallinen paikka maailmanlopun aikana, koska... noh. En jaksa.

Kevennyksenä 70-vuotiaan Peter Gerstenin suunnitelma maailmanlopulta karkaamiseen. Hän aikoo hypätä kielekkeeltä kosmiseen portaaliin. Tietenkin ensin odottaa, että tuo portaalia aukenee. Ei mies mikään typerys ole.

Miten siis selviät Maya-maailmanlopusta ensi viikon perjantaina? Helposti. Sinun ei tarvitse tehdä mitään tavallisesta poikkeavaa.
 Loppuun virallisen tahon propaganda NASA:n kautta.

Tähtitietieteilijät saavat jatkuvasti postia jossa heiltä tiedustellaan huolestuneesta lähellä olevasta maailmanlopusta. Jotkut viestejä kirjoittaneista harkitsevat äärimmäistä keinoa tuhon välttämiseksi. Ainoa pelkoni ensi viikon perjantaista on joidenkin ihmisten tekemät itsemurhat.

1 comment:

MrrKAT said...

Esim.
JIM kanava on esittänyt elokuvan, jossa Sen kohdasta 14:00 eteenpäin väitettiin 2012 maan olevan
auringon kanssa suorassa linjassa ("exact alignment") Linnunradan
mustan aukon kanssa. Tämä on soopaa.

Linnunradan keskus Sagittarius A* ..
http://en.wikipedia.org/wiki/Sagittarius_A*
..on koordinaateiltaan 17h 45m ja -29o 0'27.9" eli 29 astetta
ekvaattoritason alapuolella.
Aurinko sensijaan ei koskaan mene alemmas kuin 23.4 astetta tässä maan
"päiväntasaajaan sidotussa koordinaatistossa".

Joten Linnunradan
keskus, musta aukko, jää lähes 6 astetta liian alas tästä linjasta.

"The Earth's axis of rotation is tilted 23.4° away from the
perpendicular to its orbital plane,[20] producing seasonal variations
on the.. "
http://en.wikipedia.org/wiki/Earth

Jos ette usko, niin voitte katsoa tähtikartoista "ekliptika" tai
"ecliptic" merkityn ympyrän, joka on auringon kulkureitti taivaalla,
eikä se koskaan mene 23.4 astetta alemma ekvaattoria (deklinaatio 0:aa).

Vielä kerran rautalangasta. Linnunradan keskus (Sagittarius A*) näyttäytyy Suomessa vain noin 61 leveyspiirin eteläpuolella, esim. Helsingissä, muttei esim. Oulussa (65 pohj. lev.).
Aurinko sensijaan on näkyy hyvin Oulussa syvimmän kaamoksenkin aikaan selkeänä päivänä. Pitää mennä Rovaniemen ohi napapiirin pohjoispuolelle, jotta aurinko ei taatusti näyttäytyisi talvipäivänseisauksen aikaan.