13.12.12

Pyhän yhteisön paha ongelma

Suomessa on ollut kesästä lähtien erään lestadiolaisen yhteisön hyväksikäyttömenneisyyden ongelmat esillä. Lähes samanlainen ilmiö on toistumassa Brooklynin hartaassa juutalaisyhteisössä. Se on perin vanhanaikainen yhteisö nimeltään Satmar.  Miehet valvovat naisten käyttäytymistä ja pukeutumista. Kaduilla kulkee vapaaehtoisten säädyllisyyspartioita valvomassa liian paljastavien vaatteiden ilmestymistä. Juuri niin minäkin teen kesäisin, mutta tuolla juutalaisessa naapurustossa partio sättii (eikä nauti kuten minä) naisia epämoraalisesta pukeutumisesta.

Lapset ovat tietenkin juutalaisten yksityiskouluissa. Ongelmatapaukset ovatkin hurjaa luokkaa. Lapsi voi uhmata koulujen pukeutumismääräyksiä, meikata tai hankkia vääränlaisen kampauksen, tai ehkä jopa esittää liikaa kysymyksiä Jumalasta, ellei peräti puhua vastakkaisen sukupuolen kanssa. Näihin synteihin syyllistyi 12-vuotias tyttö. Koulu lähetti hänet epävirallisen terapeutin puheille. Tuo terapeutti oli rabbi Nechemya Weberman, arvostettu mies yhteisössä. Koulu velotti tytön perheeltä 12 800 dollarin ennakkomaksua tytön kurinpidosta, siis terapiasta. Uhkana oli tytön erottaminen koulusta.

Arvaatkin mitä tyttö väittää tapahtuneen. Nyt 17-vuotiaana hän kertoo rabbin "hoitaneen" häntä lukitussa huoneessa sängyllä. Luvassa oli hiplailua ja lopulta pakotettua oraaliseksiä. Sitä perinteistä menoa.

Asiaa puidaan oikeudessa. Tuomari on jopa hieman närkästynyt rabbi Webermanin ja koulun välisestä yhteistyöstä, sillä he ovat vastustaneet viimeiseen asti käsittelyjä. Koulu ei suostu antamaan tietojaan vaikka pöydälle lätkäistään haasteita. Nähtävästi he eivät halua tuoda julkisuuteen koulun ja siveyskomiteoiden yhteistyön hedelmiä. Rehtori Benzion Feuerwerger väitti todistaja-autiossa, ettei ollut edes tietoinen noista komiteoista (nimeltään Vaad HaTznius). Kommentti aiheutti naureskelua ja silmien pyörittelyä yleisössä, sillä koko yhteisö tietää niiden toiminnasta. Toistaiseksi neljä miestä on jäänyt kiinni todistustajien ahdistelusta.

Tyttö ja hänen perheensä ovat olleet painostuksen kohteena, jotta yhteisön julkisivu pysyisi puhtaana skandaaleista. Aikaisempia hyväksikäyttöjen uhreja laitetaan painostuksen kohteeksi helpommin kuin hyväksikäyttöön syyllistyneitä miehiä. Ilmiö toistuu melko monen suljetun yhteisön sisällä, varsinkin jos kyseinen yhteisö on julistamassa itseään moraalisesti puhtaaksi. Silloin puhtauden säilyttäminen on tärkeysjärjestyksessä liian korkealla, verrattuna puhtauden menettämiseen johtaneiden syiden korjaamiseen.

Rabbi Webermanin oikeudenkäynti saadaan toivottavasti loppuun ensi vuoden aikana. Yritän muistaa seurata tilannetta. Nythän tilanne on se, että hän on joko syytön, jolloin juutalaisyhteisö on painostanut tytön perhettä pelkästään maineen säilyttämisen takia. Tai sitten rabbi on syyllinen, jolloin yhteisö on suojellut petoa.

No comments: