6.2.13

Uusi laadukas tutkimus homeopatiasta


BMC Cancer-julkaisu esitteli joulukuussa uuden homeopatiatutkimuksen tuloksia.

Can treatment with Cocculine improve the control of chemotherapy-induced emesis in early breast cancer patients? A randomized, multi-centered, double-blind, placebo-controlled Phase III trial.

Seksikäs otsikko lupaa paljon. Kemoterapian aiheuttama pahoinvointi vaatii helpotusta. Lääkkeiden avuksi annetaan myös ns. täydentäviä hoitoja. Homeopaattien sokeripilleri nimeltään Cocculine valittiin sopivaksi aineeksi. Se on rekisteröity homeopaattien toimesta matkapahoinvoinnin hoitoon. Tutkimukseen valittiin 431 potilasta kemoterapiajonoista. Heidät jaettiin kahteen ryhmään: toisille täydentävänä hoitona oli Cocculine ja toisilla vastaava lumelääke. Tässä kohtaa voisin lohkaista jotakin sarkastista, mutta jatketaan eteenpäin. Metodologiansa puolesta satunnaistettu kaksoissokkotutkimus isoilla koehenkilöryhmillä on sieltä paremmasta päästä. Ryhmien vertailussa selvisi, että kemoterapian edetessä niillä ei näyttänyt olevan eroa pahoinvoinnin ja oksentelun helpottamisessa.

Homeopaattien tuttu vastalause tässä kohtaa onkin todeta, että homeopaattisen hoidon yksilöllisyyttä ei otettu huomioon. Homeopatia tepsii parhaiten, kun potilaasta on tehty perinpohjainen selvitys taudeista, mielialoista, unista ja muista tekijöistä. Vasta sitten valitaan oikea sokeripilleri. Yksilöllisen hoitovalikoiman takia tällainen lääketieteellinen koe ei kerro homeopatian tehosta mitään. Monia skeptikoida ihmetyttää miksei yksilöllistä homeopatiaa muka voi tutkia lääketieteellisesti.

Vastalauseesta huolimatta homeopaatit ovat valmiita myymään valmiita pakkauksia mitä monipuolisiin vaivoihin. Niitä popsitaan akuutteihin vaivoihin samalla tavalla kuin apteekin myymiä kipu- tai ummetuslääkkeitä.

Toki vastalauseeksi voisi tarjota "Iso Lääketeollisuus on kustantanut tutkimuksen tahriakseen homeopatian mainetta." Mutta se olisi väärin, sillä tällä kertaa tutkimuksen rahoittajana oli itse Euroopan suurin homeopaattisten tuotteiden valmistaja Boiron. Tavallaan taustalla olikin iso teollisuus, sillä Boiron pyörittää satojen miljoonien eurojen liikevaihtoa.

Jos tutkimuksessa olisi havaittu jotakin mitattavaa hyötyä lumelääkkeeseen verrattuna, olisivat homeopaatit ylistämässä laadukkaasti tehdyn tutkimuksen tarkkuutta.

Loppuun näyte siitä miten kotimainen Ruutu-kanavan Jaksa paremmin esittelee homeopatiaa. 7 min 30 sek lähtien. 12 min kohdalla kerrotaan, ettei homeopatiaa voida tutkia lääketieteen keinoin. Yeah right. Kiitos vinkistä herra K. Tuomolalle.

6 comments:

Pekka L said...

Olihan tämä MTV3:n studio55 ohjelmassa esiintynyt lääkäri-homeopaatti Liisa Sulkakoskikin sitä mieltä, että näillä homeopaattisilla sokeripillereillä voi varustaa kotiapteekin ja sitten lääkitä itseään, kun vaivat iskevät. Kuka siinä tapauksessa tekee sen tapauskohtaisen arvioinnin, voi olla hankalaa itse itseään arvioida.. Lisäksi "Sulkakoski käyttää esimerkkinä sipulia.– Sellaisenaan sipuli saa kyynelkanavat vuotamaan. Laimennettuna sillä parannetaan sellaista flunssaa, jossa silmät vetistävät ja nenä vuotaa räkää." Aika kategorinen ainakin tässä tapauksessa on tuo lääkintä, ei mitään viittausta potilaan yksilöllisyyteen.

Jim van Beam said...

YLE uutisoi eilen myös vaihtoehtohoidoista: http://yle.fi/uutiset/laakarit_vaihtoehtohoidoista_ei_tieteellista_todistetta/6482074

Jutussa pisti silmään kohta "Pälve muistuttaa myös, että jos vaihtoehtohoidot todistettavasti parantaisivat sairauksia, ne otettaisiin mukaan lääketieteellisiin hoitoihin.
...
Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee akupunktion, joka on otettu mukaan lääketieteen tarjoamiin hoitokeinoihin."

Mitäköhän sairauksia akupunktio Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälveen mukaan todistettavasti parantaa?

Sähis said...

Jim vei jalat suustani. Mietin Ylen uutisesta ihan samaa...onneksi sain silti unta

Anonymous said...

http://yle.fi/uutiset/suomessa_kaytetty_rokote_vahvistui_narkolepsian_syyksi/6485448

MrrKAT said...

Markku Partisen tv-uutishaastattelusta ymmärsin, että toisinkuin rokotedenialistit ovat vuosia jankuttaneet, niin syy ei ollutkaan adjuvantti. Vaan viruspartikkelien osa, prosessointitapa.

MrrKAT said...

Kuinka moni tai harva homeopatian ystävä tuntee multimiljoonabisnestehdas Boironin ?