5.10.14

Tappavan huuhaan myyjä tuomittiin, osa 2

Viime vuonna sain hymyillä James McCormickin ongelmien ansiosta. Pommien havaitsemiseen tarkoitettua laitetta kaupannut huijari kiinnosti poliisejakin. ADE-pommihavaitsimella elantoaan tienannut mies tuomittiin petoksesta. Laite oli viritelmä golfpallojen etsimiseen tarkoitetusta taikavarvusta.

Kuten niin usein huuhaan maailmassa, ei yhtä huijausta ilman toista. Samalla bisnessidealla toiminut pariskunta jäi kiipeliin. BBC kertoo Joan ja Samuel Treen urasta. Samuel sai kolmen ja puolen vuoden tuomion. Joan selvisi 300 tunnin yhteiskuntapalvelulla. Mies valmisti puutarhavajassaan muovisia pomminhavaitsinlaitteita. Toimintaperiaate oli käytännössä sama kuin McCormickilla. Treen pariskunnan Alpha 6 oli muovin ja metallin halpa sekoitus. Antenni heiluu kahvaan pultatussa saranassa. Myyntihinta liikkui kuitenkin tuhansissa punnissa.

Alpha 6 on vain taikavarpu. Muovikuoren sisällä ei ole laitteistoa. Antenni heiluu ihmisen käden heiluttamana, mutta idiomotorisen ilmiön kautta. Ilmankos se voi tehdä niin suuren vaikutuksen käyttäjiin. Kun antenni heiluu testissä (jota ei ole sokkoutettu) kohti sitä pussia jossa tiedetään etsittävän aineen olevan, niin käyttäjän päässä tehdään helposti positiviinen päätelmä laitteen toimivuudesta. Vähänkään asiallista testia muistuttavissa kokeissa nämä antennikahvat eivät onnistu löytämään räjähteitä.

Pelkästään pommien löytämiseen rajoittuminen rajoittaisi myös potentiaalisten asiakkaiden määrää. Siksi samalla laitteella pystyi mainospuheiden mukaan myös löytämään biologista materiaalia. Öljyä, huumeita ja muuta viranomaisia kiinnostavaa olisi havaittavissa heiluvan antennin avulla. Kohua nousi siitä, kun Alpha 6 väitettiin pystyvän löytämään Madeline McCannin. Ensin laite tietenkin piti ohjelmoida kadonneen tytön dna:lla- Ei kun sorry, se olisi liian loogista. Jostain syystä Treen pariskunnan valmistama laite löytäisi ihmisiä pelkkien valokuvien perusteella. En tiedä näytetäänkö laitteelle pommien kuvia pommienetsintää varten.Vastaavia huijauksia pyöritetään varmasti vieläkin jossain päin maailmaa. Yksittäiset taikavarpukauppiaat kun ovat onnistuneet *syvä huokaus* oikeasti tienaaman miljoonia. Alpha 6 -laitteita ostettiin mm. Egyptin ja Meksikon viranomaisten valikoimiin.

No comments: