8.10.14

Tasa-arvoisen avioliiton vastustus murenee

Viikon aikana on kantautunut kerrassaan mainioita uutisia rapakon takaa. Yhdysvaltojen korkein oikeus ei ottanut käsittelyynsä eri osavaltioiden valituksia homojen avioliittoihin liittyen. Utahin, Oklahoman, Indianan, Wisconsinin ja Virginian vetoomukset kieltojen palauttamiseksi törmäsivät seinään. Tasa-arvoisten avioliittolakien kiellot on kumottu joissain osavaltioissa tuomarien toimesta. Tällaiset kiellot kun tulkitaan enimmäkseen perustuslain vastaisiksi. Ja perustuslaki on melko tärkeä juttu Yhdysvalloissa.

Tällainen tuomarointi on johtanut valituksiin, joita postitettiin korkeimmalle oikeudelle. Mutta asiaa ei nähty vielä tarpeeksi tärkeänä ongelmana näiden tärkeimpien tuomareiden piirissä. Näin kieltäydyttiin ottamasta kantaa siihen saavatko osavaltiot kieltää tai sallia homoseksuaalien avioliittoja. He tyytyivät odottamaan olennaisimpia ongelmia.

Taustalla on molempien puolueiden politikointia, mutta perusjujuna kaikki haluavat odottaa. Konservatiivit haluavat odottaa tuomaritiimin päivittymistä, sillä vanhempana pelistä kuukahtaa pois todennäköisemmin liberaalina tunnettu tuomari. Tilalle pääsi teoriassa seuraavien vaalien ansiosta konservatiivisempi tuomari. Liberaalit tietävät avioliittojen päivittämisen leviävän. Noin puolet osavaltioista on nyt hyväksymässä tasa-arvoiset avioliittolait. Tilanteen valossa on entistä vaikeampaa argumentoida poliittisesti muutosta vastaan, kun muutos on jo tapahtunut. Silloinkin korkeimmassa oikeudessa vaaka taipuisi teoriassa helpommin liberaalien suuntaan.

 Tämän käsittelemättä jättämisen seurauksena tasa-arvoiset avioliittolait yleistyvät Yhdysvalloissa. Sekös raivostuttaa konservatiivien piireissä. Republikaanien veteraanina ja Mr Perusarvona tunnettu Mike Huckabee on huomannut aikojen ja tapojen muuttuvan. Puoleensa piirissäkin lähes puolet alle 45-vuotiaista on hyväksymässä tasa-arvoisen avioliiton käsitteen. Kokonaisuutena noin 40 % republikaaneista on myös hyväksymässä sen.

Tämä sai Huckabeen heristämään hurskasta sormeaan puolueelle. Hän ilmoitti olevansa tuskissaan nykyisestä menosta republikaanien johdossa. Jos kumartelu homosaation suuntaan ei lopu, joutuu mies pian lähtemään republikaanien riveistä. Se on aina tapa jolla perusarvoja kunnioittava mies voi säilyä politiikassa.  Puolue voi menettää Aidot Uskovaiset [tm], jos se ei kokonaisuutena palaa raamatullisen avioliittokäsityksen äärelle. Tai vaihtoehtoisesti puolue voi päivittää arvojaan ja varmistaa saavansa ääniä tulevissa vaaleissa. Petipuuhien kauhistelun sijaan puolue siis keskittyisi talouteen. Vaikea valinta. Useampi puolueaktiivi onkin siirtynyt puhumaan muusta kuin homoliittojen vaaroista. He ovat haistaneet mistäpäin tuulee.

It's the sign of the times, Mr Huckabee. The sign says: GTFO.

No comments: