13.10.14

Hengen & Tiedon messut takana

Selviydyin väsyneenä messuille. Sumuinen aamu sopi kuvastamaan pääkoppani sisältöä, sillä vietin yön aivan hereillä aivan liian myöhään (kirjaa lukien). Pääsin perille hieman myöhässä, kiitos jälleen VR:n luotettavuuden. Olin Skepsis ry:n kojun takana parisen tuntia. Paikalla oli uteliasta väkeä. Eräs nuori mies totesi skepsismin olevan uskonto, ja jatkoi matkaansa ilman että kerkisin esittämään mitään kommenttia. Skepsis sai myös kehuja paikalla olemisesta. Ei siis aivan toivotonta hommaa.

Parhaiten mieleeni painautui vanhemman herrasmiehen kommentit astrologiasta. Hänelle oli taustalla kolmenkymmenen vuoden omakohtainen kokemus astrologisten karttojen tekemisestä. Uransa alkupuolella hän teki tällaisen kartan työpaikkansa rakennukselle. Eli sen perustamispäätöksestä eri vaiheina rakentamiseen asti. Ja kappas vain, hän havaitsi joidenkin hetkien olevan planeettojen mukaan erittäin kriittisiä. Rakennuksen generaattori oli pamahtanut joitan vuosia sitten. Hän näki, että vastaava huono hetki oli tulossa. Varoitus annettiin työpaikan johtajalle, mutta miehelle naureskeltiin. Hän oli juuri tuon hetken aikana lomalla, mutta maanantaina palatessaan töihin työmaajohtaja piileskeli mieheltä. Hän näki miten varastotilan seinä oli mustana. Tiedustelu paljasti, että juuri varoitetulla hetkellä oli tapahtunut sähköpurkauksesta johtuva tulipalo. Ennustus oli mennut kohdalleen! Tämä taisi sinetöidä astrologian luottettavuuden miehen näkökulmasta katsoen.

 Hän myös voivotteli sitä, että astrologian wikipedia-sivua hallitsee joku skepsiläinen fanaatikko. Miehen asiantuntevat muutokset kun poistetaan sieltä vartissa. En tiedä onko siellä näppäimistön takana skepsisläinen vai joku muu wikifanaatikko. Onneksi muutosten historia on tarkastettavissa. En tällä hetkellä jaksa tarkista mitä on astrologia-artikkelin historia.

Skepsiksen Ville Aarnikko puhui tämän astrologia-miehen kanssa. Keskustelussa pyrittiin päästä jonkinlaiseen käsitykseen siitä miten miehen taitoja pääsisi testaamaan. Millään ei tahtonut löytyä yhteisymmärrystä siitä miten olisi mahdollista lisätä ymmärrystämme astrologian tarjoamasta tiedosta. Lopulta hän totesi, että planeettojen vaikutukset ovat niin hienovaraisia ettei niitä voi testata. Ihmisten elämät olivat liian monimutkaisia, jotta niitä voisi tulkita tarvittavan tarkasti astrologisesta kartasta.

 Mielestäni kuulin miehen puheesta sen, että astrologian monitulkintaisuus oli selkeä este testeille. Hienot osumat tehtiin enimmäkseen merkittävien tapahtumien jälkeen. Kun astrologi laati astrologisen kartan jostain hänelle tapahtuneesta asiasta, niin kappas vain, aina löytyi myös merkittävä planeettojen asento tähtitaivaalla juuri sille hetkelle. Tosin miehen taito nähdä astrologisia tapahtumia jopa rakennusten perustamisen perusteella olisi kehittämisen arvoinen paikka.

Kiertelin tavallista vähemmän eri kojuilla. Sentään yksi vanha kirja tarttui kokoelmiini: The Spirit of Masonry, William Hutchinson. Kyllä näillä messuilla jaksaa vierailla kerran vuodessa.

No comments: