22.10.14

Brian Hookerin rokote-autismi paperista

Muistatko vielä melkein kohuksi asti nousseen uutisankan CDC:n tietovuotajasta? Salattujen tietojen mukaan MPR-rokote aiheutti eräässä tutkimuksessa hurjan nousun autismin yleisyydessä. Tämä oli tutkimusta vetävien tiedossa, mutta tieto pimitettiin! Kunnes tutkijaryhmässä mukana ollut rohkea William Thompson paljasti kaiken Brian Hookerille.

William Thompson otti alunperin yhteyttä Brian Hookeriin, joka kävi läpi hänelle annetun vuonna 2004 tehdyn tutkimuksen papereita. Hookerin analyysin jälkeen näyttäisi siltä, että autismi olisi yleisempää erittäin rajatulla joukolla lapsia. Tarkemmin sanottuna 340 % lisääntynyt riski olisi pelkästään mustaihoisilla pojilla, jos he ovat saaneet MPR-rokotteen ennen 36 kk ikää. Vielä tarkemmin sanottuna Hookerin tulkinnassa oli 3,4 kertainen kasvu riskissä, joka tarkoittaisi 240 % lisääntynyttä riskiä.

Tarina kuitenkin nostatti esiin kysymyksiä. Miksi Thompson istui tämän kohun päällä kymmenen vuotta? Jos MPR-rokote lisäsi autismia pelkästään mustaihoisten poikien kohdalla, niin hyväksyvätkö tutut rokotepeloittelijat rokotteen turvallisuuden kaikkien muiden kohdalla? Oliko Hookerin suorittama analyysi muualta kuin persiistä kaivettua kamaa?

Ainakin analyysin menetelmistä löytyi puutteita. Alkuperäinen CDC:n tutkimus oli tapaus-verrokkitutkimus. Hooker oli tehnyt siitä kohorttitutkimuksen. Ei sinällään mahdotonta, mutta vaati erittäin taitavaa ja pätevää tilastotieteilijää jolla on lääketieteellistä koulutusta. Ratkaisevana ongelmana oli koeryhmien pieni koko ja puutteelliset kontrollit. Mustaihoisia poikia ei ollut tarpeeksi, jotta heistä olisi saatu tilastollisesti merkittäviä tietoja. Ja juuri heistä Hooker sattui löytämään tämän hurjan autismitapausten lisääntymisen. Väärät positiiviset tulokset tulevat herkästi juuri tällaisissa tilanteissa.

Jotain selkoa Hookerin ongelmista saa Science-Based Medicine blogin kautta. Toisaalta, enää ei ole mitään syytä ottaa sitä paperia vakavasti.

Hookerin analyysi julkaistiin Traslational Neurogeneration lehdessä. Kuukausi julkaisun jälkeen se vedettiin pois. Vertaisarviointi oli pettänyt.

Retraction 

 The Editor and Publisher regretfully retract the article [1] as there were undeclared competing interests on the part of the author which compromised the peer review process. Furthermore, post-publication peer review raised concerns about the validity of the methods and statistical analysis, therefore the Editors no longer have confidence in the soundness of the findings. We apologise to all affected parties for the inconvenience caused.

Tietyissä piireissä tämä nähdään Ison Rokotteen kulissien takaisena kähmintätyönä. Siitäkin huolimatta, että jos paperissa olisi ollut jotain sisältöä, niin se osoitti MPR-rokotteen olevan turvallinen valkoihoisille lapsille sekä mustaihoisille tytöille.

Kävin vielä tarkistamassa miten tätä asiaa oli esitelty Rokotusinfon sivuilla. Hieman yllättyneenä jouduin toteamaan, ettei Rokotusinfon sivuilla ole tapahtunut mitään kuluneen vuoden aikana. Sen toiminta on siirtynyt Rokotusinfon Facebook-ryhmän sisälle.

No comments: