21.10.14

Oikeus syrjiä uhattuna, osa 2

Arvokas oikeus syrjiä kanssaihmisiä ja saada jotkut ihmisryhmät tuntemaan itsensä toisen luokan kansalaisiksi on jälleen uhattuna Yhdysvalloissa. Onneksi tämän oikeuden puolesta uskalletaan vielä taistella. Alliance Defending Freedom puolustaa uhanalaista avioparia Idahossa. Donald ja Evelyn Knapp omistavat Hitching Postin hääkappelin. He joutuivat modernian arvojen uhkaamaksi, kun osavaltion avioliittolain tulkinta muuttui liitovaltion tuomarin päätöksellä. Jopa ei-heterot pääsivät laillisesti naimisiin Idahossa! Keskenään! Se tarkoitti samalla sitä, ettei julkisten tilojen ja virkojen voimin varustetut vihkijät saisi enää syrjiä asiakkaitaan hääparin seksuaalisen suuntautumisen tai eksymisen perusteella.

Pariskunnan kappelia ei ole rekisteröity kirkkona, vaan viranomaisten silmissä se on yritys, joka suorittaa vihkimispalveluita. Verotietojensa perusteella se todellakin on tuottoa tavoitteleva firma. Knappit ovat vihittyjä pappeja, joten vihkiseremonioita on suoritettu myös uskonnollisella uskolla varustettuna. Jos tuon uskon perusteella kieltäydytään palvelemasta vaikka samaa sukupuolta olevaa paria, niin piirikunnan syrjinnän vastaiset lait heräävät henkiin. Juuri näin pääsi käymään Knappien hääkappelille.

Heitä voi odottaa 180 päivän jäähy vankilassa tai tuhannen dollarin sakko jokaiselta päivältä jolloin he kieltäytyvät vihkimästä osavaltionsa lain mukaista asiakasvalikoimaa. Uskonnollisimmilla laitoksilla on enemmän syrjintsuojaa, joten he eivät joudu vastaavien ukaasien kohteeksi.

Knappit ennakoivat tulevaa muutosta osavaltiossaan. He muuttivat toimikuvaa uskonnollisempaan suuntaan päivittämällä firmansa sertifikaattia. Asiakkaille esitetyssä sopimuksessa kerrotaan selkeästi, että he vihkivät vain yhden biologisen miehen ja yhden biologisen naisen suhteita. Nyt he tarjoavat pelkästään puhtaasti perinteisiä kristillisiä vihkimisseremonioita. Sitä ennen menulla oli myös sekulaari vihkiminen ja jopa tarpeen mukaan toisten uskontojen seremonioita.

Kaupunkinsa säännösten mukaan Knappit saisivat syrjintäoikeutensa, jos he olisivat uskonnollinen korporaatio. Mutta toistaiseksi pariskunnan firma heiluu siinä hämärän rajamailla lakiteknisestä vinkkelistä katsottuna. Asiasta väännetään kättä oikeudessa. Toivottavasti he saavat itse päättää minkälaisia ihmisiä he palvelevat. Näin saadaan häämarkkinoille monipuolisuutta, kun sekulaarien vihkimispaikkojen kysyntä kasvaa.

No comments: